Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Duitsland, Leipzig

Leipzig – stad met een diversiteit aan bezienswaardigheden

stadsbeeld markt leipzig

Leipzig wordt ofwel omschreven als ‘klein Berlijn’ of als stad van de klassieke muziek. Er is echter veel meer te zien en te beleven in Leipzig.  Hier enkele bijzondere bezienswaardigheden en tips voor Leipzig.

Nicolai kirche leipzig

Winkelstad

Leipzig is niet alleen vanwege de winkelpassages een perfecte stad voor een dagje winkelen, maar het aanbod is ook enorm groot en gevarieerd voor een stad met nog net geen 600.000 inwoners. Grote warenhuizen als Karstadt, Kaufhaus, maar ook internationale merken als Primark, Michael Kors en Pylones zijn hier neergestreken. Daar tussendoor bevinden zich nog steeds voldoende lokale boetieks en winkels, waardoor je niet het gevoel krijgt in een willekeurige Europese stad te wandelen. Oude klassieke Duitse cafés en restaurants zorgen ervoor dat je tussen het winkelen door lekker kan genieten van een kop koffie en zoete lekkernij.

winkelpassage modern leipzig
winkelpassage leipzig

Ook buiten het stadshart zijn nog voldoende mogelijkheden voor een aangename winkelervaring. De Karl-Liebknecht Strasse en Karl-Heine Strasse zijn twee straten, die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hier tref je veganistische restaurants aan, maar ook designerwinkels naast traditionele lokale buurtwinkels.

Ook leuk voor niet-shoppers

Al houd je niet van winkelen, een wandeling door de vele galerijen met ieder hun eigen karakter is al een ervaring op zich. Van oude chique passages tot hypermoderne, je vindt ze allemaal in Leipzig. Op sommige momenten voelt het bijna aan alsof je in een souk bent. Niet vanwege de drukte, maar vanwege de hoeveelheid aan gangen en nissen, waardoor je soms even de weg kwijtraakt. 

winkelen leipzig

Bijzondere musea

Net zoals veel andere steden, herbergt ook Leipzig een aantal bijzondere en unieke musea. 

Stadsmuseum Oude Ratstatte

In de Oude Ratstatte bevindt zich het stadsmuseum die je kennis laat maken met de lange geschiedenis van de stad. Met voorwerpen, kleine video’s en informatieborden word je meegenomen door de tijd. Van de oprichting van de stad in de 10de eeuw tot recente gebeurtenissen die in de afgelopen 30 jaar plaatsvonden na de hereniging met West-Duitsland. In het museum wordt een genuanceerd beeld gegeven van de geschiedenis. Het laat zien wat de verschillende gebeurtenissen hebben betekend voor Leipzig en haar bewoners, zowel positief als negatief. 

stadsmuseum Leipzig

Völkerschlachtdenkmal ofwel Battle of the Nations monument

Leipzig bezit ook één van de meest unieke monumenten in Duitsland, namelijk het Völkerschlachtdenkmal ofwel Battle of the Nations monumentHet monument gedenkt de vele Duitse slachtoffers die zijn gevallen tijdens de slag met Napoleon.

In 1813 werd net buiten Leipzig de grootste veldslag van voor de 1e wereldoorlog gevoerd. Meer dan 500.000 soldaten uit verschillende landen trokken hier naar toe om de opmars van Napoleon te stoppen.

In 1913, 100 jaar na de slag tegen Napoleon, werd dit monument gebouwd. Het bevat enorm grote art-nouveaubeelden van bijna 10 meter hoog in een soort stupa met daarvoor een enorm rechthoekig meer. Een bezoek aan dit monument is een bijna surrealistische ervaring.

Een klein museum naast het gebouw vertelt meer over deze grote veldslag en in het monument zelf is een 20 minuten durende film over de bouw van het monument. Een verslag van mijn bezoek aan dit monument, lees je hier.

Leipzig monument

Förderverein Deutsches Kleingärtnermuseum

Net buiten het stadscentrum ligt het Förderverein Deutsches Kleingärtnermuseum, ofwel het Duitse Volkstuinmuseum. Het is het enige volkstuinmuseum ter wereld. In het museum wordt over het ontstaan van de volkstuinverenigingen vertelt en hoe het zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

Buiten op het terrein staan enkele oude tuinhuisjes en één van de volkstuinen is ingericht volgens 19de eeuwse traditie. De rest van het terrein is nog steeds in gebruik als volkstuinvereniging en bij verschillende volkstuinen staan informatiebordjes die vertellen wie de volkstuinen hebben gehuurd vanaf eind 19de eeuw. Bijzonder interessant en soms met onverwachte verhalen. 

volkstuin museum leipzig

Museum für Druckkunst

Bewoners van Leipzig zijn zelf onder de indruk van hun Museum für Druckkunst. Geen museum waar gebruiksvoorwerpen in vitrines staan, maar een levende plaats waar de oude drukpersen nog steeds gebruikt worden. Bezoekers kunnen een poging wagen, maar ook kunstenaars worden uitgenodigd om te werken met deze oude drukpersen en aanverwante materialen. Het is een levendige plek met wisselende exposities.

drukkunst museum leipzig

Diverse moderne kunstmusea

Leipzig kent ook een aantal uitstekende kunstmusea, waarvan het Grassi Museum met haar art nouveau en muziekinstrumenten collectie wel het meest bekende is. Voor een ieder die geïnteresseerd is in kunst is een bezoek aan Museum der Bildende Künste, in haar moderne kubus van glas een absolute must. Schilderijen uit de 19de eeuw worden gemixt met hedendaagse multimedia art, waardoor je elke keer weer verrast wordt.

Privé-verzamelaar en vastgoedhandelaar Steffen Hildebrand heeft in 2015 de deuren geopend van G2 Kunsthalle, waar om de drie maanden werken uit zijn eigen collectie, maar ook een expositie van hedendaagse moderne kunst wordt tentoongesteld. Voor kunstliefhebbers is een bezoek aan de Spinnerei onvermijdelijk. In dit voormalig industrieel complex zijn verschillende galeries gevestigd, die werken van lokale en internationale kunstenaars tentoonstellen. 

kunst leipzig G2

Eten en Drinken

Persoonlijk vind ik de Duitse keuken niet zo heel erg spannend, maar in Leipzig zijn een aantal leuke en bijzondere plekjes te vinden.

Auerbachs Keller waar Goethe zijn inspiratie vond voor z’n meest bekende boek, Faust, is té bekend om in deze blog op te nemen als ‘net even anders’. Ohne Bedenken in de wijk Gohlis is wel een optie voor ‘net even anders’. Het interieur van dit café-restaurant is nog bijna identiek aan dat van de foto’s uit begin 20ste eeuw. Veel hout, ophogingen en een mooie bar zijn de belangrijkste elementen. Een deel van hun menu bestaat uit gerechten die de toenmalige eigenaar in 1905 serveerde. En een maaltijd hier is niet compleet zonder het lokale Goose bier, welke bij goed weer ook in de biertuin genuttigd kan worden. 

ohne bedenken biertuin leipzig

Duits ontbijt

In Leipzig heb ik geleerd dat Duitsers houden van hun ontbijt, vooral op zondagochtend. Dan staat de ontbijttafel vol met allerlei lekkernijen, beleg en sappen. Het is op zondagochtend dan ook erg druk bij de bakkerijen en in restaurants die ontbijt aanbieden. Als je niet je eigen ontbijt wilt organiseren, dan zijn Milchbar Pinguin en Foodkurt goede opties voor een heerlijk en uitgebreid Duits ontbijt tussen de lokalen.

Koffie en IJs

Aan café’s en koffiezaken is er geen tekort in Leipzig. Overal vind je wel een plek voor een lekkere bak koffie met eigengemaakte taart. Daarvoor hoef je niet naar het toeristische Riquet of Zum Arabischen Coffe Baum te gaan. Verder zijn vanaf maart tot en met oktober verschillende ijssalons geopend, welke veelal hun eigen ijs maken. Eisdiele Pfeifer bijvoorbeeld met haar jaren ‘50 interieur, vlakbij de Karl-Liebknecht-Strasse, is een mooie salon en een bezoek waard.

karl liebknecht strasse leipzig

Voor hen die even geen Duits eten willen nuttigen, raad ik aan om China Welt op te zoeken. Bij aankomst maakte de ober ons duidelijk dat we geen traditioneel Westers Chinees eten moesten verwachten. Hier wordt alleen authentiek Chinees eten geserveerd, zei hij. Hij heeft niets teveel gezegd. De varkensspek in een heerlijke donkere saus was goddelijk, evenals als de eigengemaakte dumplings. 

Groen in en buiten Leipzig

Niet alleen in de stad is er veel groen, maar ook in de nabije omgeving. In de stad zelf zijn oude kanalen in ere hersteld en omringd door planten en bomen. Parken zijn met elkaar verbonden, waardoor je uren door het groen en langs het water kunt wandelen.

De oude koolmijnen, net buiten de stad, zijn al vele jaren gesloten en veranderd in grote meren met jong bos eromheen. Ze doen nu dienst als recreatiegebied met een enorme variëteit aan watersportactiviteiten. Behalve windsurfen, zeilen en waterskiën kun je hier ook wildwaterkanovaren of raften.

In de Kulkwitzer See kan er gedoken worden naar onder andere een vliegtuig die de duikers naar de bodem hebben laten afzakken. Mocht je wat meer willen weten over de oude mijnindustrie, dan kun je het Bergbau Technik Park bezoeken.

Wil je nog meer weten over Leipzig en wat je er kunt doen? Bezoek dan de uitstekende website van het toeristisch informatiepunt en/of lees mijn andere blogs over Leipzig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!