In de meeste reisgidsen wordt er weinig gesproken over Brixton. Hooguit wordt er melding gemaakt van de Brixton Market en het feit dat in deze buurt veel mensen van Caraïbische afkomst wonen. Toch valt er veel meer over Brixton te vertellen, en er zijn vele interessante bezienswaardigheden, die gemakkelijk een middag vullen.

Brixton market

De meeste toeristen komen naar Brixton voor de Brixton market. Een bijzondere mix van een traditionele warenmarkt gericht op mensen uit het Caraïbisch en Afrikaans gebied en hippe restaurants en winkels.

Verkenning Brixton market

Begin de verkenning van Brixton market op Electric Avenue, bekend van een lied gezongen door Eddy Grant. De naam Electric Avenue is aan deze straat gegeven, omdat het één van de eerste straten was dat werd aangesloten op elektriciteit. Vanaf 1880 tot en met de jaren ’30 was Electric Avenue  één van de mooiste winkelstraten in Londen. Dat is het nu niet meer, maar als je één van de overdekte galerijen ingaat, en je kijkt naar boven dan krijg je een indruk van hoe het er in de vroegere dagen moet hebben uitgezien.

Eén van die overdekte galerijen is Brixton Row. Hier tref je nog de Brixton Market uit de jaren ’70 aan. Kleine winkels volgepropt met geïmporteerde goederen uit de West-Indies of Afrikaanse landen. Ook is er een kleine winkel met allerlei Maria-beelden en andere religieuze uitingsvormen en hulpmiddelen. Als je onder de spoorlijn doorgaat, dan kun je rechts weer een galerij in. Dit is de Brixton Gallery. Hier zie je goed het verschil tussen het ‘regenerated’ en de ‘oude’ Brixton markt.

Als je Electric Avenue nog verder afloopt, welke nu eigenlijk Pope’s Road heet, kom je op een kruising uit met op de hoek Pop Brixton Market. Hier tref je trendy streetfood aan. Aan de overkant op de hoek staat een Jamaicaanse streetfood kiosk, ook is er een kraam met enthousiaste mannen die kruiden verkopen, en in de nis van de spoorlijn vegetarisch eten aanbieden. Bijzonder interessant om met hen te praten. Ikzelf kan de stand met Ethiopische gerechten aanbevelen. Heerlijk eten voor slechts 7 pond, terwijl je voor hetzelfde gerecht in Nederland minstens 20 euro kwijt bent. Ook de Japanse poffertjesbakker bakt heerlijke glutenvrije poffertjes in zijn stand.

Brixton Market is elke dag, behalve zondag, van 8-18uur geopend. Op zaterdag zijn er vaak ook nog wat aanvullende kleine markten zoals een biologische boerenmarkt of vintagemarkt. De restaurants in de Brixton Village en Market Rowe galerijen zijn elke dag van de week geopend tot 23.30, behalve op maandag dan sluiten ze om 18uur. Meer informatie over de restaurants vind je op deze informatieve website.

Wil je toch graag een plattegrond van het gehele gebied, dan kun je hier een zeer mooie plattegrond downloaden.

Net naast Brixton Market zijn verschillende bezienswaardigheden en plekjes met historie te bezoeken.

David Bowie

Aan de overkant van de markt, in een klein straatje naast Morleys warenhuis, is een onverwachte muurschildering. Hier tref je een muurschildering van David Bowie aan. Na z’n dood is dit een plek geworden waar veel fans hun eer betonen aan de overleden popidool die in deze wijk is geboren. Zijn geboortehuis staat er nog steeds, en wel op 40 Stansfield Road. Hij heeft daar tot zijn 6de levensjaar gewoond. Deze muurschildering is in 2013 door Australiër James Cochran gemaakt. Hij heeft zich laten inspireren door David Bowie’s LP cover Aladdin Sane.

Bon Marché

Brixton Market als winkelgebied is ontstaan na de opening van het eerste warenhuis in 1877. Het gebouw van Bon Marché staat er nog steeds, en wel iets ten noorden van de markt aan Brixton Road, net nadat je onder de spoorlijn bent gegaan. Je vindt de naam hoog op de gevel. Het gebouw is nu opgedeeld in verschillende winkels en kantoorruimte. Deze Bon Marché was ook het eerste warenhuis in Engeland. De initiatiefnemer en eerste eigenaar, James Smith, had 48.000 pond gewonnen bij een paarden race in 1876. Hij besloot het geld te gebruiken voor het opzetten van een warenhuis, geïnspireerd op de Bon Marché van Frankrijk. Bon Marché opende in 1877 en in 1888 werkten er al 400 mensen. De eigenaar raakte bankroet in 1892, maar een nieuwe partnerschap nam de winkel over. In 1975 moest het warenhuis echter haar deuren definitief sluiten, vanwege teruglopende klandizie. Bon Marché is belangrijk geweest voor Brixton’s reputatie eind 19de eeuw, omdat het warenhuis ook andere winkeliers overtuigde een winkel te openen in Brixton.

De muur

Voor een groot contrast en een stukje bijzonder architectuur, hoef je alleen maar Brixton Market uit te lopen en Cold Harbour Lane in te gaan. Hier, net na de spoorbrugondergang, zie je een massief groot woongebouw. Het lijkt bijna op een stadion. In werkelijkheid is het een woongebouw, dat in de jaren ’70 werd gebouwd om het achterliggende woongebied te beschermen van het potentiële lawaai dat een geplande rondweg zou veroorzaken. De rondweg is nooit aangelegd, maar het gebouw is toch gebouwd. Officieel heet het Southwyck House, maar de meeste mensen kennen het als Barrier Block. Het is mogelijk om het gebouw van de andere kant te bewonderen, welke veel opener en toegankelijker oogt dan verwacht. Meer details van het gebouw en een bewonersperspectief, tref je hier aan. Helaas trekt het gebouw nog steeds drugsgebruikers en zwervers aan. Ook de carwash voor het gebouw maakt het geheel er niet aantrekkelijker op.

Ritzy Cinema

Een mooier en interessanter verhaal is het verhaal van Ritzy Cinema. Dit is de oudste bioscoop van Zuid-Londen en de een na oudste nog steeds in gebruik zijnde bioscoop in Londen. De cinema opende in 1911 en vertoont heden ten dage een mix van commerciële en art house films. De cinema heeft een lange geschiedenis van gebruik en verbouwingen, welke je in deze blog kunt lezen. Het heeft verder een leuke bar met een klein terras,  alwaar je het straatleven aan je voorbij kunt zien trekken.

Windrush Square

Het plein voor de bioscoop is de Windrush Square, vernoemd naar de boot Empire Windrush. Dit was één van de eerste boten die geschoolde arbeiders uit West-Indië (vooral Jamaica) naar Londen vervoerde om arbeidstekorten in Engeland op te lossen. Veel van deze migranten vestigden zich in Brixton. Nu tref je op het plein vooral lokale bewoners aan die met elkaar praten, een zwerver die even uitrust of een zakenman die zijn telefoon checkt.

Tate Library

Naast Ritzy Cinema is de Tate Library, een lokale bibliotheek, gedoneerd door Sir Henry Tate in 1892. Sir Henry Tate is de uitvinder van het suikerklontje en is daarmee erg rijk geworden. Hij is ook de grondlegger van de befaamde Tate Musea in hartje Londen.

Black Cultural Archives

Naast de Tate Library is het gebouw van de Black Cultural Archives gevestigd, welke de geschiedenis van de Afrikaanse nazaten in de UK onderzoekt, bewaard en onder de aandacht brengt. Onder de Afrikaanse nazaten worden zowel mensen uit de Caraïben als Afrika bedoeld. De Black Archives hebben altijd een expositie, welke gratis te bezoeken is. Er is ook een mooi café en een kleine winkel met allerlei spullen gelinkt aan de Afrikaanse nazaten in de UK.

St. Matthew’s Church

De kerk die je aan de overkant van het plein ziet, St. Matthews Church, is geen ‘gewone’ kerk. Er worden nog wel diensten gehouden, door twee verschillende gemeentes, maar het is ook een gemeenschapshuis. In één van de kelders is een restaurant gevestigd. Je kan het gebouw van binnen bekijken, maar verwacht geen kerkelijk interieur. De tuin om de kerk is nu een openbaar park.

Vanuit het park kun je richting Brockwell Park wandelen. Je komt dan door leuke buurten met typische 19de eeuwse huizen. Het park zelf is groot en biedt een mooi uitzicht richting het stadscentrum.

Please follow and like us: