IMGP0072 (Medium)Na drie dagen snorkelen en luieren had ik zin in een andersoortige activiteit. Snorkelen kent nauwelijks een fysieke of mentale inspanning. Je rijdt met de auto naar een duiklokatie, stapt uit, doet je ‘shortie’ aan en wandelt het water in. Vervolgens drijf je rustig op het zoute water om het onderwaterleven te bewonderen. Af en toe gebruik  ik mijn grote flippers om een paar meter naar links of rechts te gaan. Ik kijk naar beneden en zie het schouwspel aan me voorbijtrekken. Net als bij een film was ik soms verveeld, soms ademloos vanwege de mooie scene en soms schrok ik van een onverwachte gebeurtenis zoals een school vissen, dat plotseling voorbij zwemt of een barracuda. Allemaal erg leuk, maar niet vermoeiend.

Oude plantage

Daarom op dag vier naar het nationaal park. Het noordelijk deel van Bonaire is eind jaren 60, begin jaren 70 verworden tot een nationaal park. Van oorsprong was het park een plantage, genaamd America. Later is een tweede oude plantage (Slagbaai) toegevoegd aan het park. In het kleine museum bij de entree van het park wordt uitgelegd hoe het plantageleven er vroeger op Bonaire uitzag. Het bijzondere is dat de plantages op Bonaire pas na de afschaffing van de slavernij werden opgezet en men maakte gebruik van de natuurlijke hulpbronnen die er reeds op het eiland waren. Er werd zout gewonnen, alöe vera geoogst en van hout houtskool gemaakt. Hedentendage zijn er geen plantages meer actief. De meesten zijn failliet gegaan in de jaren’40 van de vorige eeuw.

Cactus bos

IMGP0086 (Medium)Omdat Bonaire erg warm, droog en winderig is, zijn er veel cactussen. Sommige zijn net bomen, zo groot. En alle struiken zijn ook voorzien van doorns, dus je gaat niet zomaar even een bush wandeling maken. Dus we hebben met de auto de lange route door het park genomen. We kwamen langs mooie kusten, zagen verschillende soorten landschappen en rotswanden uit verschillende tijdsperioden.

Windhole

In het park zijn verschillende kleine bezienswaardigheden, waaronder een ‘windhole’. Op voorhand had ik geen idee wat ik mij daarbij moest voorstellen, maar toen we bij de kustrand kwamen en naar beneden keken, werd het duidelijk. Met een enorme kracht werd er water naar buiten gespoten. Wat blijkt, de ‘windhole’ wordt gevormd door een grot. In die ondergrondse grot is lucht en het binnenkomend zeewater vergroot de luchtdruk in de grot. Als het te hoog wordt, dan ontsnapt er met enorme kracht lucht en water uit de grot.

Waterbron

Een andere bezienswaardigheid  is een waterbron met daar omheen veel vogels. Een gitzwarte vogel met feloranje kleuren volgde ons en kwam nieuwsgierig kijken toen ik een bananenschil in de bosjes gooide. Helaas was de grote leguaan er sneller bij dan deze mooie vogel.

leguaan bonaireLeguanen en hagedissen

Naast de grote leguanen zijn er vooral veel kleine hagedissen in het park. Ik hoefde maar uit de auto te stappen of ze liepen om mij heen. De brutaalsten begonnen gelijk aan mijn tenen te likken. Als ik dan in de deuropening van de auto ging zitten met mijn voeten op de rand van de deur, sprongen sommigen bijna naar binnen. Deze hagedissen van Bonaire overtreffen de apen op Gibraltar.

Toch snorkelen

Op 2/3 van onze rondrit kwamen we langs een aantal duik- en snorkellokaties. We zijn bij Wayaka uitgestapt en met onze snorkels het water ingegaan. Ik had mijn hoofd nog niet onder water gestoken of de vissen zwommen al voorbij en binnen drie minuten zag ik al een mega-grote papagaaivis van zo’n 80 cm. Het koraal was erg mooi en zat erg dicht aan de oppervlakte. Na deze verfrissende duik in het zeewater stapten we weer in de auto.

Nog meer te zien

IMGP0057 (Medium)Onderweg kwamen we nog langs een zoutmeer met flamingo’s en daarna was het vooral cruisen door het heuvelachtige terrein richting de uitgang. Wederom waren we erg blij met onze 4WD.

Na een dag in het park, hebben we niet alles kunnen zien. Er bestaat de mogelijkheid om de heuvel Brandaris (241 meter) te beklimmen en er is een hiking trail voor enthousiaste wandelaars.

Toch hebben we met een voldaan gevoel het park verlaten en een ander stukje van Bonaire leren kennen.

Please follow and like us: