Tijdens mijn rondreis door Noord-Brazilië verbleef ik een kleine week bij Nathalie en haar vader. Haar vader, anesthesist in een Rotterdamse ziekenhuis, heeft jaren geleden een huis gekocht in Praia da Pipa waar hij menig zomer doorbrengt.

praia da pipa huis

Kitesurf wedstrijd

Tijdens mijn verblijf besloten we naar een kitesurf wedstrijd in Barra do Cunhau te gaan. Nathalie d’r vader meldde dat we dan om half 9 moesten klaarstaan voor vertrek. De wedstrijden duren maar tot halverwege de middag, dus als we er zoveel mogelijk van wilden zien moesten we vroeg gaan. Ik keek een beetje moeilijk, maar vond het ook wel een acceptabele tijd. De volgende ochtend was ik op tijd klaar en op wie was het wachten? Juist op Nathalie d’r vader, die op het laatst toch nog even een andere broek aan wilde doen. Uiteindelijk vertrokken we tegen negen uur met de door ons gehuurde kleine volkswagen.

Onze huurauto

De auto was oud en kostte zo’n 30 euro per dag. Hij werd zonder benzine geleverd, dus we moesten eerst tanken. Aangezien we de auto alleen gebruikten voor onze trip naar de kitesurf wedstrijd in Barra do Cunhau, hebben we wel strategisch getankt. Immers je wilt het autoverhuurbedrijf geen gratis benzine geven. Later vroeg Nathalie d’r vader aan het verhuurbedrijf waarom ze de auto’s eigenlijk met een lege tank aanleverde. Zij verklaarden dat de benzinepomp ver van hun kantoor was en ze vaak discussies hadden met huurders die hun tank niet tot het maximum hadden aangevuld. Om gedoe te voorkomen, leveren ze hem nu met een lege tank.

Oversteek met pontons

De volgende stop die we maakten was bij een riviertje. Er is geen brug en het water is té diep om met een auto doorheen te gaan. Dus, liggen er zo’n 10 pontons op ons te wachten die als veerboot dienen. Nathalie d’r vader reed voorzichtig op één van de pontons. Vervolgens liep de betreffende bootsman met in zijn handen het touw van ons ponton door het water naar de overkant. Het water reikte tot zijn dijen. Deze overtocht van nog geen 4 minuten kostte ons uiteindelijk 10 reaal. Ok, we hadden kunnen omrijden via een andere weg, maar dan waren we meer tijd kwijt geweest. Deze oversteek was de kortste en snelste weg.

pontons bij barra do Cunhau

Barra do Cunhau

Na de overtocht was het nog maar een klein stukje rijden naar het strand van Barra do Cunhau. Geparkeerde auto’s en wapperende vlaggen gaven aan waar het evenement zou plaatsvinden. We parkeerden onze auto langs de weg en liepen richting het strand. Daar werden we geconfronteerd met een grote tent en een geluidsinstallatie gesponsord door Volkswagen. We zagen al enkele kites op het water en zochten rustig een plekje tussen het publiek.

Nathalie en ik keken nieuwsgierig om ons heen. We konden ons hier best wel vermaken. Als we het kitesurfen niet meer interessant vonden, konden we ons altijd nog verlustigen aan mooi gespierde mannen.

Kitesurfen is leuk om te zien

Dat was echter niet nodig, het kitesurfen boeide ons wel degelijk. Vandaag was de finale freestyle. Dit betekende dat twee kitesurfers tegelijkertijd in het water gaan en hun kunsten in een afgebakende zone moeten verrichten. Al gauw zagen we torenhoge sprongen met allerlei ingewikkelde manoeuvres en draaiingen. Elke keer als één van de surfers omhoog ging, was het een verrassing wat er ging gebeuren en of ze weer goed zouden landen op het water. Al gauw bleek dat één kitesurfer erg populair was bij de toeschouwers. Vanuit de speakers begrepen wij dat het de lokale matador was.

De winnaar van het duel moet het vervolgens opnemen tegen een nieuwe tegenstander. Hij krijgt wel even rust, want de mannen en vrouwen wisselen elkaar af. Bij de vrouwen was de belangstelling een stuk lager, maar de sprongen waren dan ook een stuk minder spannend.

Kitesurfen in barra do cunhau

Alex Pastor en Youri Zoon

De lokale matador verloor uiteindelijke de een-na-laatste ronde van Alex Pastor, een Spanjaard als we het goed hebben begrepen. Deze Alex verloor weer van Youri  Zoon, jawel een Zuid-Hollander van toen 22 jaar (dit was in 2011)! Hij was eerder in het jaar al wereldkampioen geworden. Zelfs voor de ongeoefende ogen van Nathalie en mij was het duidelijk dat Youri een paar slagen beter was dan alle anderen. Hij won het eigenlijk op zijn sloffen.

De beter, de spannender

Het was boeiend om te zien dat naarmate het niveau steeg, de trucs en sprongen leuker werden. Steeds vaker gaat men achter elkaar surfen en als de één een sprong inzet, volgt de ander ook gelijk. Of men probeert elkaar af te kruizen en zo te intimideren. Ja, Nathalie en ik hebben ons uitstekend vermaakt met het kitesurfen.

Mooie mannen op het strand

Local food

Nadat duidelijk was dat Youri Zoon had gewonnen, zijn we van het strand gegaan op zoek naar een eettentje. Nathalie wilde in een duur resort eten, maar daar had ik weinig zin in. We liepen een blok verder richting het dorp en kwamen alleen gesloten restaurantjes tegen en een enkele bar met wat broodjes. Uiteindelijk eindigden we bij een restaurantje dat garnalen serveerde. We gingen naar binnen en via een gangetje kwamen we uit op een heel klein strandterras. Wij namen plaats op de veranda en toen moest er besteld worden. Het was lang dubben voor Nathalie en d’r vader. Haar vader at liever geen vis en ook Nathalie voelde er niet zoveel voor. Het eindigde ermee dat ik garnalen gefrituurd in kaas at, Nathalie d’r vader vlees en Nathalie kip. Het smaakte allemaal prima en we konden mooi uitkijken richting het strand waar nog verschillende kitesurfers aan het kiten waren.

Bijzonder stel

Al gauw viel mijn oog op een vrouw die op het strand enthousiast een kiter stond aan het aanmoedigen. De vrouw was mooi zongebruind en ze droeg een nette Braziliaanse bikini. Daarmee bedoel ik dat haar topje uit voornamelijk touwtjes bestaat, die verbonden zijn aan twee kleine lapjes stof die nog net haar borsten in toom kunnen houden. Haar broekje bestond ook uit touwtjes die de stof op haar billen redelijk op d’r plaats hielden. Haar bikinibroekje kroop niet in haar bilnaad, zoals bij veel andere Braziliaanse vrouwen. Elke keer als de man op het water een sprong maakte, hoe klein ook, dan juichte zij alsof hij daarmee een olympische medaille had kunnen winnen. Op een tafeltje bij haar stoel zag ik een aardewerk bord staan, als teken dat ze had gegeten, en in haar handen hield ze een wijnglas. Ze droeg een zilveren ketting met bijpassende armband en had aan bijna elke vinger een ring. Haar haar was goed gekapt, het was zowel vlot als netjes. Ofwel op en top een dame die enthousiast een man staat aan te moedigen. Toch irriteerde zij mij mateloos. Waarom? Ik heb wat tegen vrouwen, die als een domme tut-hola een man staan toe te juichen alsof hij de beste en meest geweldige man ter wereld is, terwijl die man geen topprestaties levert. Ondanks dat ze me mateloos irriteerde, of misschien juist wel daarom, kon ik niet stoppen met kijken.

Kitesurfen in barra do cunhau

Toen we even later het strand opliepen voor onze wandeling terug naar de auto, stonden we even stil in de buurt van de dame. Al gauw begon ze te praten tegen ons en had ik het helemaal verkeerd. In haar handen had ze geen wijnglas maar een blikje bier. Haar stem verraadde haar dronkenschap. De man bleek haar broer te zijn. Ze probeerde de aandacht van haar broer te trekken en hem op ons te wijzen. Ik zag dat haar broer het wel heel erg leuk vond dat hij meer toeschouwers had.  We namen dus maar snel afscheid, voordat we ook mee moesten doen met die aanmoedigingen.

strand Barra do cunhau

Via de weg terug naar Praia da Pipa

We stapten in onze huurauto en tuften weg. We besloten om via de weg terug te rijden, we hadden nog meer dan genoeg benzine. Onderweg maakten we een stop bij een pottenbakster, die grote vazen verkocht. We waren niet vreselijk onder de indruk van de vazen en ondanks dat ze vele malen aangaf dat korting mogelijk was, hebben we niets gekocht. Vervolgens maakten we een stop bij een grote plantenzaak, waar de verkoper zelf zijn planten kweekt. De meeste van zijn planten zijn geplaatst in grote blikken van wat vroeger een olieblik of een emmer was. Uiteindelijk werden er twee grote planten gekocht en kregen we er nog een klein peperplantje er gratis bij. De twee planten pasten maar net in de auto.

Aan het einde van de middag reden we Praia da Pipa weer binnen, alwaar ik nog enkele dagen doorbracht met Nathalie en d’r vader. Sommige dagen in de tuin, anderen aan het strand en dan weer even in Praia da Pipa zelf. Hier, in deze beach town, draait alles om strand, zee, uitgaan en natuurlijk kitesurfen.

Please follow and like us: