OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iets na 17.00uur kwam ik aan bij mijn gastheer van The Rockhouse (Lake Ohia). Ik was voor mijn gevoel in the middle of nowhere. Mijn gastheer hielp twee Maori’s met het openen van hun auto, omdat ze de sleutel in de auto hadden laten liggen. Deze schiereilandbewoners parkeren hun auto op zijn terrein om daarna met de bus verder te gaan. Terwijl ik op hem wachtte, keek ik om me heen. Gelijk was ik gegrepen door het huis met zijn grote ramen, maar ook door de moestuin ernaast, de varkens iets verderop en de boomgaard vlakbij. Later bleek dan ook dat mijn gastheer voor een groot deel zelfvoorzienend was. Het werd mij duidelijk dat hij altijd veel gereisd had voor zijn werk en op deze wijze invulling gaf aan zijn oude dag. Hij vertelde mij over een Nederlands stel dat vlakbij was neergestreken en een biologische boerderij is begonnen. ’s Avonds werd ik door hem verwend met een lekkere, warme stoofpot, omdat hij zich volgens mij toch zorgen maakte of ik wel genoeg te eten had. In mijn keukentje lagen ook nog twee verse eieren en mandarijnen voor ontbijt. Die kleine, gastvrije gebaren van hem, maakten het verblijf bijzonder!

Heel veel regen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na een goede nachtrust was het dan eindelijk zover, ik kon naar Cape Reinga. Alleen, toen ik opstond, bleek het enorm te regenen. Het leek erop dat de regen de hele dag zou aanhouden. Ik kon thuisblijven, maar de volgende dag wilde ik weer in Auckland zijn om het weekend met mijn vriend door te brengen. Vandaag was dus de enige mogelijkheid om Cape Reinga te bezoeken. Ik besloot om mij niet te laten weerhouden door de regen en gewoon te gaan. Terwijl ik vertrok, begon het nog harder te regenen en even dacht ik eraan om terug te keren. Ik heb toch doorgezet en toen ik het schiereiland richting Cape Reinga opreed, begon het droger te worden en uiteindelijk was het gewoon droog en zelfs een beetje zonnig toen ik mijn eindbestemming bereikte!

Cape Reinga

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze bijzondere plek is niet alleen bijna het noordelijkste puntje van Nieuw-Zeeland, maar voor de Maori’s heeft het ook een sterk religieuze betekenis. Hier gaan de geesten van overledenen naar de onderwereld, en op zee ontmoeten ook de man en vrouw elkaar. Het Westerse perspectief is dat de Tasmaanse Zee en de Grote Oceaan elkaar hier treffen. Sommigen zeggen dat je aan de kleur van het water, de beide wateren kunt onderscheiden. Ik kon het niet zien, maar de golven zijn mooi en de omgeving is werkelijk prachtig. Van hieruit kun je een wandeling maken over de duinrand, die afdaalt naar een lager gelegen moerasland. Zorg er wel voor dat je de tijd hebt, want het is een pittige en lange wandeling. Als je met een 4WD rijdt, kun je ook via het strand naar dit noordelijke puntje rijden.

Andere bezienswaardigheden

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op de terugweg van Cape Reinga naar Awanui zijn nog enkele andere bezienswaardigheden, die de moeite waard zijn. Zo is er het Te Paki recreatiegebied met gigantische duinen, waar je vanaf kan boarden. Er is onderweg een tempel van het Ratana geloof, een mix van Maori en Christendom. En aan het begin van het schiereiland kun je nog het Gumdiggers Park bezoeken. In de omgeving waren vroeger veel Kauri-bomen, en die produceerden gom, die weer werd gebruikt in linoleum en lakverf. Vooral veel Tsjechen hebben in dit gebied gewerkt, en dat zie je nog terug in de achternamen en de namen van sommige dorpen. Tot slot is er nog een grote winkel die meubelen maakt van oude Kauri-stompen die men uit het moeras haalt. Al met al was het een supermooie tocht, de weg naar de Cape Reinga is prachtig en onderweg zijn er genoeg attracties om er een dagje uit van te maken.

Zeer tevreden keerde ik dan ook weer terug naar The Rockhouse. Na een lekkere warme douche, ben ik met een tevreden glimlach in slaap gevallen.

Please follow and like us: