385-dure-boten-harbour-aucklandAuckland is met haar 1,4 miljoen inwoners de grootste stad van Nieuw-Zeeland. Tegelijkertijd voelt het niet aan als een wereldstad, ondanks haar skyline. De stad is opgedeeld in verschillende buurten met ieder hun eigen kenmerken. Het stadscentrum wordt ook wel CBD genoemd, Central Business District. Daarbinnen heb je het herontwikkelde havengebied, waar alle grote accountantskantoren zijn gevestigd met bijbehorende appartementen en restaurants. Skytower met in de omgeving vele goede restaurants, en Queenstreet als centrale winkelstraat met een studentikoos karakter vanwege de nabijgelegen Auckland University.

Buiten het stadscentrum van Auckland heb je verschillende wijken met ieder hun eigen winkelcentrum en uitstraling. In eerste instantie leek alles ver weg, maar we kwamen er al gauw achter dat je met de auto binnen een kwartier een groot deel van de stad onder handbereik hebt.  Het is dan ook de moeite waard om de verschillende wijken te ontdekken. Je ziet daar veel meer van de diversiteit van de stad, dan in het stadscentrum. Ook als je geen tijd hebt om het Noordereiland te verkennen, kun je via de verschillende buurten toch een aardig beeld krijgen van het land.

Behalve het bezoeken van de verschillende wijken en verkennen van CBD, raden we aan om in ieder geval de volgende vijf activiteiten te ondernemen. Naast de top 5 van bezienswaardigheden, hebben we ook een top 5 gemaakt van onze favoriete restaurants en eetgelegenheden in Auckland, en de vijf mooiste daguitjes vanuit Auckland.

Maar nu eerst de top 5 activiteiten in Auckland zelf.

  1. Mount Eden

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanaf deze vulkaan heb je een heel mooi uitzicht over de stad. De wandeling naar boven is niet zwaar en gaat door een mooi park. In sommige reisgidsen staat dat je naar boven kunt rijden, maar dat is sinds 2016 niet meer mogelijk. Als je graag met de auto naar boven wilt rijden voor een uitzicht, dan raden we One Tree Hill aan. Het uitzicht is er minder mooi, maar er is wel een groter en mooier park om in te wandelen.

  1. Auckland war memorial museum

Public domain is een groot park met sportvelden, een mooie wintertuin en varentuin. Een 009-auckland-war-memorial-museumheerlijk park om doorheen te wandelen en een aanrader om te combineren met je bezoek
aan het Auckland War Memorial museum. Reken voor het bezoek aan het museum zeker twee uur. Het museum heeft een variëteit aan tentoonstellingen. Een groot deel gaat over de verschillende culturen van de Pacifische eilanden en de Maori cultuur. Er wordt uitleg gegeven over de komst van de Maori’s naar Nieuw-Zeeland, maar ook hoe de Pacifische eilanden met elkaar zijn verbonden. Een tweede deel gaat over het vulkanisch gebied in de omgeving van Auckland en een derde deel gaat over de bijdrage van Nieuw-Zeeland aan de wereldvrede.

  1. Nightmarkets

024-night-market-at-pakurangaHet fenomeen van de nightmarket is overgenomen vanuit Azië, waar ’s avonds op straat nightmarkets worden gehouden. De Aucklanders hebben er een eigen draai aan gegeven. De nightmarkets in Auckland vinden vooral plaats in garages onder grote winkelcentra. Wij zijn op vrijdagavond naar de wijk Papatoetoe gegaan, waar een nightmarket is in de garage van de K-mart. Op de nightmarket vind je een breed scala aan gerechten. Veel standhouders bieden Aziatische gerechten aan, van dumplings tot Thaise en Maleisische maaltijden. Er zijn ook kramen met organische gerechten, Arabische gerechten en eigengemaakt ijs. De mensen die hierop afkomen zijn veelal van Aziatische of Maori afkomst en een geheel andere doelgroep dan de bezoekers van de mooie restaurants nabij Skytower of Princess Wharf. Er is ook een kleine markt waar producten en groente worden aangeboden, en natuurlijk ontbreekt de massagestand niet. Een band zorgde voor muziek tijdens ons bezoek, wat al met al een gezellige, chaotische sfeer creëerde. Op hun website kun je zien waar en wanneer de nightmarkets in Auckland worden gehouden.

  1. Groente- en fruitmarkten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om nog even in de marktsfeer te blijven, als je graag wilt zien, ruiken en proeven wat voor groente en fruit er wordt geproduceerd in Nieuw-Zeeland, ga dan vooral naar één van de twee groentemarkten in Auckland. Beide zijn vooral gericht op de Aziatische en Pacifische bevolkingsgroepen. De Otara markt (in Newbury street) is op zaterdagochtend, en op zondagochtend is er een markt in Avondale. Wij zijn naar die in Avondale geweest, die gecombineerd is met een tweedehandsmarkt in en rondom een oude paardenrenbaan. We zijn er uitstekend geslaagd.

  1. Ponsaby road

335-trump-in-aucklandIedereen wandelt door het stadscentrum en het oude havengebied, dus die hebben we bewust niet opgenomen in de top 5. Wat we wel opnemen is Ponsaby Road als straat en vooral Ponsaby central market als voorbeeld van de hipster scene in Auckland. Veel twintigers hier, alhoewel we ons als veertiger en vijftiger niet te oud voelden in dit gezelschap. Behalve leuke winkels en restaurants, zijn ook de gebouwen aan deze straat interessant. Veelal art deco of van net daarvoor. Mocht je niet naar Napier gaan, dan kun je hier een beetje van de sfeer van daar opsnuiven. Ook in de omgeving van Mount Eden tref je een redelijk aantal art deco gebouwen aan.

Auckland is geen stad om lang in te verblijven. Het is wel een goede stad als uitvalsbasis naar onder andere Waiheke en Rangitoto eiland. Ook kun je vanuit Auckland een aantal dagtrips maken in de omgeving, maar als het even kan zou ik de stad verlaten en genieten van al het moois dat het eiland te bieden heeft.

Please follow and like us: