Manhattan is de place-to-be, maar Harlem heeft zowel de geschiedenis als de rauwe kanten van New York. Tijdens mijn verkenning van Harlem ben ik echte ‘hidden gems’ tegengekomen, die ik graag met je deel.

Hamilton Grange National Memorial

Het begint met een bezoek aan de gratis Hamilton Grange National Memorial, ofwel het huis van Hamilton Grange.  Laat je hier door een park ranger voorlichten over de rol die hij, als één van de founding fathers van de VS, heeft gespeeld in de Amerikaanse geschiedenis. Het huis zelf is enkele jaren geleden verplaatst naar zijn huidige locatie. In het museum is een documentaire te zien van dit technisch hoogstandje.

Hamilton Grange Memorial Harlem New York

Morris-Jumel Mansion

Hamilton Grange is uiteindelijk dodelijk gewond geraakt in een duel met Aaron Buur, die was getrouwd met Eliza Jummel. Haar huis (of eigenlijk dat van haar eerste man) in Harlem kun je bezoeken. Het Morris-Jumel Mansion heeft een zeer rijke en turbulente geschiedenis. Middels een audio-tour wordt alles in geuren en kleuren vertelt. Verder zijn er in het huis verschillende informatieborden, die vooral aandacht besteden aan de beginjaren van de VS. De entree voor dit huis is 10 USD, maar ik vond het gezien de geschiedenis zeker de moeite waard!

Om de hoek bij het Morris-Jumel Mantion is Sylvan Terrace, één van de laatste houten rijtjeshuizen in New York.

Sylvan Terrace Harlem New York

Hispanic Society museum

Helemaal aan de noordkant van Harlem, bij de Trinity begraafplaats is de Hispanic society museum. Een voor mij volledig onverwachte verrassing in een moderne stad als New York. Hier tref je zeer oude Spaanse kunst aan. En ja, een bezoek aan dit museum is gratis.

Hispanic society New York

Schomburg center for research in black culture

Harlem staat echter vooral bekend om zijn grote Afro-Amerikaanse gemeenschap. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier het Schomburg Center for research in Black culture, gelegen aan de Malcolm X boulevard, is gevestigd. In dit informatiecentrum wordt veel aandacht besteedt aan de strijd die Afro-Amerikanen hebben geleverd voor gelijke rechten. Verder is er een goede kunstexposities van zwarte kunstenaars. Het Schomburg Center is gratis te bezoeken.

Verder hebben we vooral rondgelopen in Harlem om de sfeer en cultuur van de wijk op te snuiven. Een goede plaats daarvoor is E 125th street. Daarbij zijn we uiteraard ook even in de lobby van het befaamde Apollo theater geweest en binnengestapt bij Studio Museum, waar je nog meer kunst tegenkomt.

New York Harlem museum

Fried food

Een paar blokken ten noorden van het Schomburg center, zit in een linkerstraatje een klein afhaal restaurantje met vooral Southern food. Ik heb daar mijn eerste ‘candied yam’ gehad (super vet, super zoet en eeeerg lekker) met een heerlijk gemarineerde bbq chicken. We hebben ons eten genuttigd in Central Park, dat maar twee metrohaltes naar het zuiden ligt.

Southern comfort food New York

Een andere heerlijk ongezonde plek voor een lekkere afhaalmaaltijd is vlakbij het Hamilton Grange memorial. Als je van daaruit naar het noorden loopt over de St. Nicholas Avenue, dan tref je aan de rechterkant in het souterrain de Famous Fish Market aan. Alhoewel de plaats zelf geen uitstraling heeft, is haar gefrituurde vis de lekkerste die ik ooit heb gehad.

Als je tijd hebt, en je wilt wat anders doen. Dan is Harlem in New York een absolute aanrader! Onderweg vanaf Manhattan kom je ook nog langs kathedraal St. John the Divine, Columbia universiteit en Generaal Grant national memorial.

Please follow and like us: