Kapelka Travel

Altijd net een beetje anders

Nieuw-Zeeland

Auckland bezienswaardigheden – net een beetje anders

Auckland haven

385-dure-boten-harbour-aucklandAuckland is met haar 1,4 miljoen inwoners de grootste stad van Nieuw-Zeeland. Tegelijkertijd voelt het niet aan als een wereldstad, ondanks haar moderne skyline.

Auckland Centrum

Het stadscentrum wordt ook wel het CBD genoemd, ofwel Central Business District. Daaronder valt ook het  herontwikkelde havengebied met alle grote accountantskantoren en bijbehorende expat-appartementen en restaurants. Met Skytower als herkenningspunt en Queenstreet als de centrale winkelstraat, heb je de essentie van het stadscentrum te pakken. De studenten van de Auckland University zorgen ervoor dat de stad niet bol staat van maatpakken, maar er ook ruimte is voor cheap-eats en gezellige bars. Veel toeristen blijven in het centrum van de stad hangen, maar er is veel meer te zien en te doen.

Stadswijken

Dat Auckland niet aanvoelt als een wereldstad heeft vooral te maken met het feit dat buiten het relatief nieuwe centrum, er vooral veel afzonderlijke wijken  met vrijstaande woningen zijn. Ieder heeft zijn eigen winkelcentrum. Voor de Aucklanders is er niet veel reden om naar het centrum van de stad te gaan, behalve voor een avondje uit.

In eerste instantie lijken al die wijken ver weg,  maar met de auto ben je binnen het kwartier al in een wijk aan de andere kant van de stad. Het is dan ook de moeite waard om een aantal van die verschillende wijken te ontdekken. Je ziet daar veel meer van de diversiteit van de stad, dan in het stadscentrum.

De onderstaande 5 activiteiten brengen je vanuit het centrum naar verschillende plaatsen in de stad.

#1 Mount Eden

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanaf deze vulkaan heb je een heel mooi uitzicht over de stad. De wandeling naar boven is niet zwaar en gaat door een klein, maar mooi park.

In sommige reisgidsen staat dat je naar boven kunt rijden, maar dat is sinds 2016 niet meer mogelijk. Als je liever met de auto naar boven wilt rijden voor een uitzicht, dan raden we One Tree Hill aan. Het uitzicht is er minder mooi, maar er is wel een groter en mooier park om in te wandelen.

#2 Auckland war memorial museum

Public domain is een groot park met sportvelden, een winter- en een varentuin.  Een 009-auckland-war-memorial-museumheerlijk park om doorheen te wandelen en een aanrader om te combineren met je bezoek aan het Auckland War Memorial museum.

Reken zeker twee uur voor een bezoek aan dit museum.  Verbazingwekkend genoeg gaat een groot deel van het museum niet over oorlog.

Het merendeel gaat over de verschillende culturen van de Pacifische eilanden en de Maori cultuur. Er wordt uitleg gegeven over de komst van de Maori’s naar Nieuw-Zeeland, maar ook hoe de Pacifische eilanden met elkaar zijn verbonden. Een tweede deel gaat over het vulkanisch gebied in de omgeving van Auckland en een derde deel gaat over de bijdrage van Nieuw-Zeeland aan de wereldvrede.

#3 Nightmarkets

024-night-market-at-pakurangaHet fenomeen nightmarket is overgenomen uit Azië, waar ’s avonds de straat verandert in één groot voedselfestijn.

De Aucklanders hebben er een eigen draai aan gegeven. De nightmarkets in Auckland vinden vooral plaats in garages onder grote winkelcentra.

Wij zijn op vrijdagavond naar de wijk Papatoetoe gegaan, voor een nightmarket in de parkeergarage van K-mart.

Op de nightmarket vind je een breed scala aan gerechten. Veel standhouders bieden Aziatische gerechten aan, van Chinese dumplings tot Thaise en Maleisische maaltijden. Er zijn ook kramen met organische of Arabische gerechten en natuurlijk ontbreekt de ijskraam ook niet. Verder verkopen een aantal standhouders huishoudgoederen, kleding en zelfs groente wordt er aangeboden.

De bezoekers zijn veelal van Aziatische of Maori afkomst, een heel andere publiek dan die van de restaurants nabij Skytower of Princess Wharf.

Op deze website kun je zien waar en wanneer de nightmarkets in Auckland worden gehouden.

#4 Groente- en fruitmarkten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nieuw-Zeeland produceert ontzettend veel groente en fruit zelf. Wil je daar wat van proeven of zien, bezoek dan één van de twee  groentemarkten in Auckland. Beide zijn vooral gericht op de Aziatische en Pacifische bevolkingsgroepen.

De Otara markt (in Newbury street) is op zaterdagochtend, en op zondagochtend is er een markt in Avondale. Wij zijn naar die in Avondale geweest, welke wordt gecombineerd met een tweedehandsmarkt in en rondom een oude paardenrenbaan.

#5 Ponsaby road

335-trump-in-aucklandKennismaken met de hipster scene van Auckland? In Ponsaby Road en vooral op Ponsaby central market zul je ze aantreffen.  Veel twintigers hier, alhoewel we ons als veertiger en vijftiger toch niet te oud voelden in dit gezelschap. Behalve leuke winkels en restaurants, zijn ook de gebouwen aan deze straat interessant. Veelal art deco of van net daarvoor. Mocht je niet naar Napier gaan, dan kun je hier een beetje van de sfeer van daar opsnuiven. Ook in de omgeving van Mount Eden tref je een redelijk aantal art deco gebouwen aan.

Auckland 5 keer een beetje anders, dan anders. Heb jij nog tips en suggesties? Laat het me weten middels een commentaar onder dit bericht.

Meer over Auckland, kun je hier lezen.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén