Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Oman

Onze rondreis door Oman met de auto

In deze blog geef ik een korte samenvatting van de door ons zelf georganiseerde rondreis door Oman. Wij hebben daarvoor een auto gehuurd. Ik geef mijn indrukken van het land en informatie over welke reisgidsen en boeken ik heb gebruikt voor de voorbereiding en de reis zelf.

Met wat voor auto?

Onze huurauto, een ‘saloon’ wagen

De eerste vraag die we moesten beantwoorden was of we een 4WD of een ‘saloon’ auto kozen als huurauto. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor een ‘saloon’ auto. We hadden slechts een week en wilden vooral een indruk krijgen van het land. Verschillende ‘wadi’s’ (oases) zijn prima met een ‘saloon’ auto te bezoeken en het woestijnkamp waar we wilden overnachten kon ons voor 10 OM per persoon halen en brengen. We zouden eigenlijk alleen een 4WD nodig zijn voor Jebel Akhdar of off-the-road wilden gaan rijden. Dat hoefden we niet persé, dus was de keuze snel gemaakt. We hebben onze ervaringen over het rijden in Oman, met adviezen in een blog over autorijden in Oman gezet.

Onze rondreis

We arriveerden in de vroege ochtend in Muscat, maar gelukkig konden we al gelijk door naar onze Airbnb host. Nadat we hadden ontbeten (in de nabijgelegen supermarkt eten ingekocht), zijn we de stad gaan verkennen. Het wegennetwerk is niet groot, maar de inrichting en bewegwijzering is anders dan in Europa. Hierdoor was het even wennen en hebben we er soms wat langer over gedaan om onze bestemming te vinden.  Zie hier onze top 5 bezienswaardigheden in Muscat. De volgende dag zijn we gaan duiken en snorkelen en hebben in de middag rustig aangedaan. We merkten dat de hitte en vermoeidheid ons toch te pakken had. ’s Avonds zijn we door de buurt gaan wandelen richting een winkelcentrum, en dat was erg leuk om te doen.

IMG_7654

Na twee nachten was het tijd om Muscat te verlaten. We zijn in de vroege ochtend vertrokken richting Birkat al Mawz (bekend vanwege Jebel Akhdar), alwaar we twee nachten bij een andere Airbnb host hebben overnacht. Dit keer een Fransman die lesgaf op de universiteit van Nizwa. Onderweg naar Birkat al Mawz hebben we verschillende stops gemaakt, die in deze blog zijn opgenomen. We kwamen aan het einde van de middag aan in Birkat al Mawz, en onze host heeft ons meegenomen op een wandeling langs de falaj.

De volgende dag zijn we naar Nizwa, Falaj Daris en Misfat al Abryeen gegaan. We vonden het jammer dat we de volgende dag alweer vertrokken richting de Wahiba woestijn, daar we erg onder de indruk waren van de omgeving. Onderweg van Birkat al Mawz naar Al Wasil hebben we de bijenkorfgraven bij Zukait, de markt van Ibra en enkele oude dorpen bezocht. Ondanks de hitte hebben we ons uitstekend vermaakt.

Overnachten in woestijn

IMG_8025

De overnachting in de woestijn was indrukwekkend. Heel anders dan ik mij had voorgesteld. Ik had altijd gedacht dat er geen groen was in de woestijn, maar dat is er dus wel. De hoeveelheid sporen die we in de ochtend aantroffen, gaf ook aan dat er nog steeds heel veel dieren kunnen overleven in de woestijn.

In de ochtend hebben we met veel plezier naar een mestkever staan kijken, die een dromedaris-keutel probeerde te vervoeren. We waren wel blij dat we de kamelenrit in de vroege ochtend deden, voordat het te warm zou worden. Toen we later in de ochtend werden afgezet in Al Wasil, zijn we gauw doorgereden naar Wadi Bani Khalid voor een verkoelende duik.

Bezoek Sur

Vervolgens zijn we doorgereden naar Sur, waar we graag de ‘dhows’ wilden bekijken. We hebben hier weer een heel andere kant van Oman gezien. Waar Muscat vooral modern is, Nizwa toeristisch, Ibra meer woestijnachtig en dus meer bedoeïenen bevolking, was Sur een soort provinciale stad. Het was gaaf om te zien hoeveel er gevoetbald werd op het strand. Maar het was ook hier dat ik mij een uitzondering op straat voelde. Er waren nauwelijks Omaanse vrouwen op straat.

In Sur verbleven we in een hotel c.q. appartementencomplex, die we hadden gevonden via booking.com. We hebben enorm gelachen om een, volgens ons,  Russische vrouw die met een veel te dikke hond in het hotel verbleef.

De dag erna was het alweer onze laatste dag in Oman. We zijn heerlijk gaan zwemmen in Wadi Shab, hebben gegeten bij Kargeen in Muscat en zijn vervolgens doorgereden naar de luchthaven voor onze nachtvlucht naar huis.

Ervaring

We hebben maar een zeer klein deel van Oman kunnen zien, maar het heeft mijn perspectief op de Arabische wereld zeker verdiept. Ik begrijp nu waarom het zo fijn is om in een wijd wit gewaad rond te lopen (in mei is het overdag zo’n 42 graden).

_MG_0621

De mensen zijn zeer vriendelijk, en nodigen je graag uit voor een koffie met dadels. Veel Omani’s die wij hebben gesproken, hebben veel gereisd en beheersten de Engelse taal goed. Echter we zijn ook Omani’s tegen gekomen die geen Engels konden en zich duidelijk wat ongemakkelijk voelden bij ons. Ook meen ik te hebben gezien dat sommige mannen het niet op prijs stelden dat ik in het algemene gedeelte van het restaurant zat in plaats van in de family room. Dit waren echter uitzonderingen.

Ook werd ik mij bewust van enkele culturele verschillen. Zo wees een vrouw, met wie ik op de foto ging, mij erop dat ik mijn mond dicht moest houden. Ik herinnerde mij toen dat het laten zien van je tanden, kan worden beschouwd als een agressieve handeling. Achteraf las ik dat als je op de grond plaatsneemt in gezelschap, dat je dan niet je voeten laat zien. Ik was er mij van bewust dat ik niet mijn voetzolen moest laten zien, maar niet mijn voet in zijn geheel. Ik realiseerde mij toen ook achteraf dat onze gastheren de hele tijd hun voeten onder hun ‘jurk’ hadden.

Tot slot realiseerden wij ons pas achteraf dat het eigenlijk wel bijzonder is, dat de staatshoofd van Oman (Sultan Qaboos) niet getrouwd is en geen kinderen heeft. Toch wordt hij alom gerespecteerd door de Omaanse bevolking. Een aantal keren is ons vertelt dat ze trots zijn op het feit dat hij zowel goede relaties weet te onderhouden met Iran als met Saudi Arabië, en ook bemiddelt in Syrië.

Kortom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In totaal hebben we 6 nachten in Oman doorgebracht. Voor ons was dat eigenlijk te kort. Het land heeft erg veel te bieden.

We hebben verschillende keren uitgebreider mogen spreken met lokale Omani’s en/of expats in het land zelf. Hierdoor leerden we het land beter kennen, maar kregen we ook inzicht in de levensstijl van de Omani’s.

Verder zullen we nooit meer zeggen, dat alle woestijnen hetzelfde zijn. In Oman hebben we ervaren dat er gravel woestijnen zijn, zandwoestijnen, woestijnen met veel en weinig vegetatie. De bergen lijken dor en kaal, maar als je ernaar toe rijdt, blijken er plotseling wadi’s te zijn met mooie groene plantages. Een goede kennismaking met de Arabische wereld, die een hoop van je vooroordelen over Arabieren zal vervagen.

Reisboeken

download (2)

The rough guide to Oman, omdat hierin goed werd beschreven hoe je verschillende plekken met de auto kunt bezoeken. Echter was de gids ietwat te oud, dus gingen we later wat vaker over op de GPS.

Reishandboek Oman, Jan-Willem Hamel voor wat meer achtergrondinformatie over de verschillende bestemmingen.

Oman landkaart van Reise Know How, maar tijdens de reis vooral de gratis landkaart met daarin plattegronden van de belangrijkste steden in Oman. Wij hebben de gratis kaart op het vliegveld bij de bagageband gevonden.

Arabian Sands van Wilfred Thesiger over zijn tochten door de woestijnen van Arabië en ervaringen met de bedoeïenen tussen 1945 en 1951. In het voorwoord geeft hij zijn perspectief op de ontwikkelingen die na de olievondsten hebben plaatsgevonden.

Onze reis op Youtube

Tot slot heb ik mij gewaagd om een aantal korte filmpjes om te zetten naar een kleine, en beetje te lange, video over ons bezoek aan Oman.

  1. Rianne

    Hartelijk dank voor alle duidelijke informatie. Heerlijk om te lezen bij onze voorbereidingen voor onze reis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!