Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Oman

Autorijden in Oman – Tips & tricks

Autorijden in Oman is een geweldige ervaring. In deze blog lees je meer over de keuze van een auto, het rijden in Muscat, rijden buiten Muscat en enkele algemene rijtips voor Oman.

4WD of gewone auto?

De eerste vraag die we moesten beantwoorden was of we een 4WD of een ‘saloon’ wilden huren. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een ‘saloon’ auto, ofwel een gewone auto. De reden daarvoor is dat we slechts 7 dagen in Oman zouden zijn, en we vooral een eerste indruk van het land wilden krijgen. De meest bekende wadi’s (oases) zijn prima met een gewone auto te bereiken. Ook voor het overnachten in de woestijn ben je geen 4WD nodig. Het bedrijf dat wij hadden uitgekozen, bracht en haalde ons voor 10 OM per persoon op vanaf een ontmoetingspunt langs de weg. Jebel Akhdar, een andere populaire bestemming in Oman, is wel alleen toegankelijk met een 4WD. Uiteraard kun je dan voor één dag een 4WD huren, maar dat is wel prijzig. Wij waren eind april in Oman, en dan is de natuur op deze bergplateau niet op zijn best. Dus wij hebben ervoor gekozen om die bestemming aan ons voorbij te laten gaan.

Daarnaast is een gewone huurauto veel goedkoper, dan een 4WD. Heb je wel het budget, dan is een 4WD zeker een aantrekkelijke optie. Je kan dan zelf naar je woestijnkamp rijden, alhoewel dat in veel gevallen niet superspannend is, maar het geeft wel een extra kick. Ook kun je dan voor meer off-road bestemmingen en routes gaan. Zo is er een hele mooie loop, genaamd Rustaq Loop, die je langs verschillende wadi’s brengt.

Rijden in Muscat

Laat me beginnen te zeggen dat van A naar B gaan in Muscat met een auto, een uitdaging is. Ten eerste is er geen goede wegenkaart van de stad, dus je moet of op Google Maps  vertrouwen of accepteren dat je vaak verdwaalt. Na drie dagen rondrijden in Muscat, heb ik toch wel een ‘aantal’ trucs gevonden om het rijden van A naar B gemakkelijker te maken.

  1. Al Sultan Qaboos Street is de hoofdstraat en probeer daar altijd weer naar terug te keren als je bent verdwaald.
  2. Check in welke wijk je bestemming ligt. De naam van de wijk staat aangegeven op de borden. Als er een afslag is naar die wijk, neem hem! Ook al staat er dat je links moet aanhouden of rechts moet aanhouden en dat niet logisch lijkt. De bewegwijzering klopt hier in alle gevallen.
  3. Zo gauw je in de wijk bent, kijk je naar de  kaart en ga je op basis van referentiepunten richting je eind bestemming. Goede referentiepunten zijn benzine stations, moskeeën en hotels.
  4. Heb je een afslag gemist? Geen probleem. Neem de volgende afslag en houd links aan. Op elke kruising mag je een U-turn maken. Ook als het niet mag, zul je zien dat vrijwel alle Omani’s het wel doen. Je bent niet de enige die in de stad verdwaalt of afslagen mist.

Rijden buiten Muscat

Buiten Muscat is het prima rijden met de auto. De steden en dorpen zijn klein en erg overzichtelijk. Op de luchthaven van Oman heb ik een plattegrond gevonden (in bakjes bij een balie vlakbij de bagageband), die ons erg heeft geholpen. Titel is: Sultanate of Oman Tourists Maps. Deze heeft ook plattegronden van de meest ‘belangrijke’ steden. Deze gratis kaart  is beter dan de gekochte kaart van Reise Know How (13,90 euro bij De zwerver). Alhoewel de gekochte kaart wel meer toeristische bestemmingen vermeldde.  Een off-line kaart van Google downloaden werkt trouwens ook prima.

Rijgedrag in Oman

Veel reisgidsen waarschuwen voor het rijgedrag van Omani’s. Ze zouden erg hard en roekeloos rijden. Dat klopt, maar dit gedrag is vooral zichtbaar in de avonduren in Muscat.  Overdag valt het mee, maar moet je wel rekening houden met het feit dat men zowel rechts als links inhaalt en dat velen niet de regel aanhouden om zoveel mogelijk rechts te rijden.

Ook het invoegen werkt iets anders dan in Nederland. Er zijn hele korte invoegstroken, maar de wegen zijn weer zo breed dat je altijd kan invoegen. Men schuift gewoon een rijtje op voor je.

In ieder geval is het wel raadzaam om rustig te rijden, zodat je de tijd hebt om van baan te wisselen of op het laatste moment toch een afslag te nemen. Regelmatig heb ik ervaren dat de pijl op de weg rechtdoor aangeeft, maar ik op de baan voor linksaf zat. Of dat ik rechts reed voor rechtdoor, maar dat die baan plotseling een afslag werd. Het is dan fijn om in redelijke rust op het laatste moment van baan te wisselen.

We zijn in Muscat, maar ook in Nizwa menigmaal aan het dwalen geweest rondom een groot winkelcentrum. Al snel leerden we dat we het beter is de andere auto’s te  volgen. je komt dan meestal vanzelf weer terug op de hoofdweg of op de parkeerplaats van het winkelcentrum.

Overige rijtips

In de huurauto zul je een alarm horen als je harder dan 120km per uur rijdt. Wij hielden ons dus netjes aan de maximale snelheid. Toch werden we regelmatig voorbijgereden door Omani’s.  We weten zeker dat zij hun alarm hebben uitgeschakeld. Omani’s vertonen, ondanks dat ze hard rijden, over het algemeen geen onrustig rijgedrag. Als men achter je moet blijven, passen zij hun snelheid netjes aan. Geen gehonk of getoeter om je te manen sneller te rijden of ruimte te maken zodat zij je kunnen passeren.

Verkeersdrempels

Onderweg hebben we ons wel menigmaal gefrustreerd over de vele verkeersdrempels die we tegenkwamen. In dorpen is er een verkeersdrempel voor en na elke kruising . De verkeersdrempels zijn niet altijd heel erg goed zichtbaar, dus let goed op.

Water op de weg

Eind April is al de droge tijd in Oman, maar we zagen wel verscheidene waarschuwingsborden voor als er water op de weg is. Een rood bord met ‘Stop when water is at red’ geeft aan wanneer het water écht te diep is om doorheen te gaan. Dat teken staat echter zo hoog, dat een gewone auto al helemaal onder water zal komen. Dus wees voorzichtig met water op de weg. Liever stap je uit om er doorheen te waden, dan dat je er blindelings doorheen rijdt.

Autohuur aangeraden

Het autorijden in Oman heeft een extra dimensie aan onze vakantie gegeven. We hadden alle tijd om kleine dorpen te bezoeken, de mooie natuur langs de weg te aanschouwen en te verwonderen over de vele vergezichten. Veel bezienswaardigheden zijn alleen met de auto te bereiken, dus reizen met openbaar vervoer zou ik zeker niet aanraden. Reizen met een groep in georganiseerd verband is gemakkelijk, maar we zijn wel bang dat je dan maar weinig van het échte Oman meekrijgt. Rijden in Oman is niet moeilijk of gevaarlijk. Pak dus de auto en rij de route van de georganiseerde reis op eigen gelegenheid. Het kan gemakkelijk en is veel leuk om te doen.

Tip voor reisgids

Voor onze reis hebben wij gebruik gemaakt van de Rough Guide voor Oman. Normaal gesproken reizen we met een Lonely Planet, maar de Rough Guide had betere beschrijvingen voor het vinden van specifieke toeristische locaties. Ook heeft zij in haar reisgids een aantal off-road routes opgenomen, die je met een 4WD kunt rijden. Als je het boek via de onderstaande link bestelt, ondersteun je ook mijn website.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!