Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Taipei

Bezienswaardigheden in Taipei

Gedurende mijn reis naar Nieuw-Zeeland heb ik twee keer een dag doorgebracht in Taipei. De bezienswaardigheden die ik toen heb bezocht, heb ik hieronder beschreven en geclusterd op basis van het dichtstbijzijnde metrostation.

Chiang Kai-shek memorial hall

Chiang Kai-shekDe ‘must do’ in Tapei is de Chiang Kai-shek memorial hall. Op een indrukwekkend groot plein staat dit enorm monument ter ere van Chiang Kai-shek de grondlegger van het huidige Taiwan. Hij was gevlucht naar Taiwan toen zijn partij (KMT) was verslagen door Mao’s communistische partij. Dit was net na de tweede wereld oorlog. Hij heeft een solide basis gelegd voor de huidige economie in Taiwan, maar was ook een dictator die geen tegenspraak duldde. In de memorial hall zelf is een groot museum dat het leven van Chiang Kai-shek belicht en een replica laat zien van zijn toenmalige kantoor. Erg interessant om er doorheen te lopen. Maar mis vooral niet de wachtwisseling op het hele uur bij zijn standbeeld. Het duurt ongeveer een kwartier en is fascinerend om te zien.

Op loopafstand van de Chiang Kai-shek memorial hall zijn aan de Nanhai road een aantal interessante bezienswaardigheden. Vlakbij het metrostation zelf is een hele grote overdekte markt (South gate market) waar allerlei Chinese etenswaren en goederen worden verkocht. Zeker de moeite waard om doorheen te struinen. Aan de Nanhai road zelf zijn verschillende eet- en drinkgelegenheden, veelal met een licht Westerse oriëntatie. Nadat je een grote weg bent overgestoken, middels een loopbrug, zie je aan de rechterkant een hoog rond gebouw. In dit gebouw zit Taiwan Goods, waar verschillende Taiwenese producten worden tentoongesteld. Van souvenirs tot meubels, van kitsch tot kunst. In het veel verder gelegen Red House kom je een deel van dezelfde spullen tegen. Op het terrein naast Taiwan Goods is een theater, maar ook de botanische tuin met een enorme lotus vijver en het National museum of history. De botanische tuin is prachtig om doorheen te lopen, een oase van rust. Het nationaal museum of history vond ik een prachtig museum. Het had enkele mooie exposities terwijl ik er was. Er is veel aandacht voor de Chinese cultuur en Taiwanese kunstenaars.

Omgeving Taiwan Goods en Botanische tuin Taipei

Longshan Temple

Een volgend gebied met bezienswaardigheden ligt op 20 minuten lopen vanaf het nationaal museum, vlakbij metrostation Longshan temple. De Longshan tempel is prachtig! Probeer er vooral rond 6, 8 of 17uur te zijn. Er vinden dan diensten plaats waarbij het plein volstaat met mensen die allemaal liederen zingen. Het is hypnotiserend! In de tempel tref je verschillende goden aan die worden aanbeden. In het midden is de hoofdgod voor deze tempel en dat is Guanyin (godin van genade). Als je interesse hebt in Chinese religie, dan is het de moeite waard om met een gids te gaan die meer kan vertellen over wat de mensen aan het doen zijn en waar de verschillende goden voorstaan.  Toen ik er was, was er ook op straat een processie van verschillende Chinese goden die de ‘nightmarket’ doorgingen om de plek te zegenen. Een bijzondere ervaring om mee te maken. Naast de twee nightmarkets, is er ook nog een blok met oude gebouwen.

Longshan tempel Taipei

Ximen omgeving

Alhoewel op de kaart de afstand tussen de Longshan tempel en de Red house klein lijkt, is het toch weer zo’n 18 minuten lopen. The Red House is mooi om doorheen te lopen met zijn vele kleine winkels van kunstenaars. De omgeving, en vooral het ietwat verder naar het noorden gelegen Ximen gebied, is vol met interessante winkels en eettentjes. Het richt zich vooral op jongeren, maar ik heb mij als 42-jarige ook uitstekend vermaakt hier.

Yuashan metrostation omgeving

Taipei Story HouseAls je vroeg aankomt in Tapei, dan is het zeker de moeite waard om eerst naar het gebied rondom metrostation Yuashan te gaan. In de vroege morgen zijn er vele groepjes Taiwanezen die daar hun Tai Chi oefeningen doen, worden er danslessen gegeven en zijn er groepjes die gezamenlijk sporten. Mensen worden verlegen als ze merken dat je ze observeert, dus doe het zo onopvallend mogelijk. Ik denk dat je in elk park in de vroege ochtend veel activiteiten zult zien, maar dit was het park waar ik was. Het park is een voormalig expo-terrein en er zijn nog enkele bezienswaardigheden daar, waaronder een mooie bloementuin. Vlakbij het park is ook het Tapei fine arts museum en Tapei Story house. Ik vond het museum een beetje teleurstellend, maar dat was vooral omdat ik niet zoveel affiniteit heb met de zeer contemporary art die ze daar tentoon stelden. Ik ben niet het Tapei Story house ingegaan. In het museum zijn verschillende tentoonstellingen over de geschiedenis van Tapei en nostalgische objecten.

Ik persoonlijk was meer gecharmeerd van de Confucius tempel en de Bao-an tempel vlak ernaast. Beiden liggen ten westen van het metrostation. Confucius wordt beschouwd als één van de grootste denkers in de Chinese geschiedenis. Hij is ook de grondlegger van het Chinese schoolsysteem en vond dat iedereen naar school moest kunnen gaan (niet alleen de elite). In deze tempel zijn er geen afgoden en wordt middels displays uitgelegd wat de leer van Confucius is. Er zijn interessante interactieve spelletjes en ook wordt er in een theater een film getoond over Confucius. De Confucius tempel is een mooi contrast met de vele andere drukke tempels in Taipei. De Bao-an tempel pal naast de Confucius tempel is juist weer vol met goden, en focust zich vooral op de gezondheid. Bao-Shen was vooral beroemd als dokter en genezer.  Op internet vond ik een mooi verhaal over hem als persoon, hierbij de link.

Confucius tempel Taipei

Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in en rondom Taipei, welke goed te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Laat je dus niet weerhouden om het vliegveld te verlaten voor een bezoek aan Taiwan en Taipei!

Wil je weten hoe je Taipei kunt bezoeken tijdens een stop-over? Lees dan deze blog.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!