Kapelka Travel

Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

New York

New York – Bezoek aan 9/11 Memorial Site en Trinity Church

Ik heb de angst van de Amerikanen voor terroristische aanslagen altijd maar moeilijk kunnen begrijpen. Totdat M. en ik de buurt rondom het voormalige World Trade Centre in hartje Manhattan verkenden, ofwel Ground

Trinity church

Dit is de kerk die vrijwel naast de twee ingestorte torens staat en lange tijd dienst deed als opvangcentrum voor hulpverleners en slachtoffers.

In 2001 liep de kerk wonder boven wonder vrijwel geen schade op bij de aanslag op de Twin Towers. Deze torens stonden op nog geen 100 meter van de kerk. Een boom die op de begraafplaats achter de kerk stond, was weliswaar omgevallen, maar op een zodanige manier dat het geen enkel graf op haar terrein beschadigde.

Al snel na de aanslag opende de kerk haar deuren. Niet alleen voor de slachtoffers, maar ook voor de vele vrijwilligers die zich inzetten om slachtoffers te bergen en puin te ruimen. De kerk bood voedsel, aandacht en slaapplekken aan een ieder die wilde.

In de kerk hangt een foto van een schoen op het hekwerk naast de kerk. Deze foto zal ik nooit vergeten. Brandweermannen lieten namelijk hun schoenen bij de kerk achter als ze gingen helpen op Ground Zero. De schoenen die bleven hangen, waren de schoenen van brandweerlieden die niet teruggekeerden.

Terwijl ik naar de foto’s kijk en de vele verhalen lees, schieten de tranen in mijn ogen. Ik voel de liefde die er in dit gebouw werd gegeven aan de mensen en dat het de hulpverleners ook een compensatie bood voor alle gruwelijkheden die ze op de plaats van onheil tegenkwamen.  Zo’n mooie plek naast zo’n vreselijke plek; het lijkt zo tegenstrijdig, maar juist daardoor is het zo mooi.

9/11 Memorial Site

Met mijn wangen nog nat van de tranen zijn we naar de 9/11 Memorial Site gegaan.  Dit ging op zijn Amerikaans. Eerst in een lange rij om een gratis kaartje te krijgen en daarna een stuk lopen naar de ingang. Daar weer in de rij staan voor de veiligheidscontrole en ons kaartje driemaal laten controleren door allerlei officials.

Uiteindelijk kwamen we aan op de plaats van onheil. Daar is nu een mooi park en een museum in aanbouw (NB dit was in 2013, inmiddels is het museum geopend). Op de plek van de twee gebouwen staan nu twee fonteinen met daaromheen alle namen van mensen die zijn omgekomen. In totaal zijn 2700 mensen bij deze aanslag om het leven gekomen.

Het was niet emotioneel voor mij om deze plek te bezoeken, maar het was wel indrukwekkend. Deze twin towers stonden midden in de stad! Het maakte me bewust van m’n kwetsbaarheid, maar ook van de grote hoeveelheid slachtoffers die op zo’n kleine oppervlakte kunnen vallen.

Toen we van de memorial site vertrokken, begreep ik veel beter de angst van vele New Yorkers voor een nieuwe aanslag en de gevolgen die het kan hebben.

9/11 documentaire

M. heeft zojuist een documentaire onder mijn neus geschoven genaamd 9/11. Twee Franse documentairemakers volgden een jonge brandweerman en waren daardoor toevallig in de buurt van het WTC ten tijde van de aanslag. De Fransmannen werden daardoor ooggetuigen van de aanslag en hun documentaire veranderde van onderwerp. In hun documentaire geven zij een indringend beeld van de eerste uren na de ramp vanuit het gezichtspunt van de brandweermannen. Hieronder de documentaire welke nu volledig te zien is op YouTube.

 

Ben je in New York, dan raad ik je ten zeerste aan om Ground Zero te bezoeken en vooral Trinity church, als zij nog steeds deze expositie hebben. Het kan zijn dat deze inmiddels naar het nieuw geopende museum is verplaatst.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén