Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Londen, Wandelen

De wereld rond in Londen Royal Kew Gardens

Vier uur lang heb ik rondgewandeld door de Royal Botanical Gardens in Kew, en nog steeds had ik niet alles gezien. Mijn voeten en lichaam konden uiteindelijk niet meer, ze waren té moe om de gronden van deze immense tuin verder te verkennen.

Royal Botanical Gardens in Kew

De botanische tuin wordt ook wel de Royal Kew Gardens genoemd en ligt op de zuidoever van de Theems in Londen. Als voormalig koninklijke tuin werd het al in 1759 gebruikt voor het verzamelen en tentoonstellen van exotische planten. In de loop der jaren breidde het terrein zich uit tot de grote die ze vandaag de dag heeft.

Op 120 hectare wordt de gehele wereld middels planten vertegenwoordigd en geldt Kew Gardens nu als één van de top onderzoekscentra op het gebied van flora en schimmels. Ook huisvest het instituut de Millennium Seed Bank, waar nu van zo’n 13% van alle planten op de wereld hun zaden zijn opgeslagen.

Alle bomen en planten hebben een kaartje met daarop hun naam en de familie waartoe ze behoren.

Voor mij was Kew Gardens vooral een prachtig park om doorheen te wandelen, te verbazen over de vele verschillende soorten bomen en als bonus enkele prachtige kunstwerken. Naast de glazen kassen vol met planten, bevindt zich in het park ook een kleine paleis, een Chinese pagode en een canopy walk.

Kew Garden Palace met een tuin in oude stijl om het gebouw

Introductie rondleiding

Elke ochtend om 11.00, en later op de dag om 12.30, is er een algemene rondleiding door het park.

In een uur tijd krijg je een indruk van de immensiteit van het park, maar leer je ook op een andere manier te kijken naar de bomen en gebouwen. Het was een goede start van mijn dag in Kew Gardens.

Over de Sackler crossing met de gids van Kew Garden

Enorme kassen en serres

Op het terrein staan verschillende kassen, die allemaal hun eigen collectie aan planten hebben. Het palmenhuis staat vlakbij de entree en is niet te missen. Dit is de meest bijzondere kas van Kew Gardens. Persoonlijk vond ik de Princess of Wales Conservatory, één van de mooiste kassen samen met de kleine leliekas.

In de Princess of Wales Conservatory zijn 10 microklimaten gecreëerd, waardoor je vanuit de woestijn zo het tropisch oerwoud inloopt. Ook bevindt zich hier een grote collectie van vleesetende planten en een mooie orchideeën collectie.

Grote diversiteit aan planten in Princess of Wales conservatory

Het leliehuis staat pal naast het palmhuis. Binnen in deze relatief kleine kas is het vochtig warm. Naast de verschillende lelies die je in het water ziet dobberen, groeien er langs de wanden en plafonds ook allerlei groentesoorten, die vooral in vochtige en warme klimaten gedijen. Daar trof ik onder andere wilde sopropo aan, welke ik goed ken vanuit mijn tijd in Suriname.

Lelievijver met overdaad aan hangende groentes en kunstwerken

Azië in de botanische tuin

In Kew Gardens zijn verschillende bouwwerken met een Aziatisch tintje te vinden. De Chinese pagode in het park is van 1762 en helt inmiddels een beetje over zoals de toren van Pisa.

De Japanse poort stond in 1910 op een expositie in Japan en werd daarna naar Kew Gardens verplaatst. Het houtsnijwerk is écht uitzonderlijk gedetailleerd en mooi. Dat vinden ook de duiven, die gezien de poeprestanten graag op het hoofd van de pauw in het midden van de poort zitten.

Het Japanse minko huis laat zien dat het wel degelijk mogelijk is om met simpele materialen een huis te bouwen dat zowel tegen aardbevingen als extreme kou is bestand. De bamboetuin rondom het minko huis is ook behoorlijk indrukwekkend.

Canopy walk

Een andere leuke attractie in Kew Gardens is de ‘canopy walk’ ofwel een boomtoppenwandeling. Met de lift of een trap ga je naar boven om een rondwandeling te maken langs vooral kastanjebomen. Er is uitzicht, maar de bedoeling is vooral om je perspectief op een boom te doen wijzigen.

De route is ongeveer 800 meter, dus niet te lang en vormt een leuke afwisseling met het wandelen over de begane grond.

Ietwat korte, maar zeer leuke wandeling langs boomtoppen

Andere bezienswaardigheden

Er is nog zoveel meer te zien in Kew Gardens. Zo is er onder andere een hele grote speeltuin voor de kinderen, een keukentuin vol met groente en fruit en Queen Charlotte’s cottage. Omdat er zoveel is te zien, wordt op de website van Kew Gardens aangegeven wat op dit moment de mooiste plekken in het park zijn. Ook worden er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals rondwandelingen, lezingen en exposities.

Een grasveld met grassoorten van over de hele wereld

Eten en drinken

In het park mag je picknicken, dus je kunt je eigen eten en drinken meenemen. Daarnaast zijn er diverse restaurants en café’s die je verleiden om vooral een koffie of thee met een lekker taartje te nemen. Sandwiches, fruitsalades en simpele maar vullende hoofdgerechten vullen de magen als de honger groter is.

Ervaar hoe het is om in een bijenkorf te zijn, de Beehive in Kew Gardens

Winkel

Door het park heen zijn verschillende winkeltjes, maar de winkel bij de Victoria-gate is het grootst en heeft het meest diverse assortiment. Naast biologische honing, jam en zeep, vind je er ook veel boeken en andere souvenirs als aandenken van je bezoek aan Kew Gardens. Ik heb me moeten inhouden, want ik zag een aantal handige en mooi ontworpen boeken over schoonmaken met alleen natuurlijke producten.

Twee minder leuke kanten

Een kaartje voor het park kost 18 pound en een bezoek aan het park is zeer populair onder Engelsen en toeristen. Dat betekent lange rijen voor de kassa. Je kan je kaartje ook vooraf online kopen en op die manier de lange rij voor de kassa vermijden en 2 pound beparen. Een kaartje online kost namelijk ‘maar’ 16 pound.

Tweede nadeel van Kew Gardens is dat op sommige momenten de vliegtuigen van Heathrow wel erg vaak overvliegen, waardoor je niet altijd kunt genieten van de rust en de natuur. Volgens de gids wisselt de luchthaven de aanvliegroutes over de dag en kan ze niet aangeven wanneer de minste vliegtuigen over Kew Gardens vliegen.

Ondanks de vliegtuigen, toch heerlijk genieten

Meer informatie

Voor meer informatie bezoek de website van Kew Gardens. Alhoewel het park elke dag om 10.00 uur opengaat, wisselen haar sluitingstijden wel per seizoen. Wie van plannen houdt, kan vooraf al de plattegrond downloaden.

Sommige attracties in het park zijn niet gratis. Denk daarbij aan het beklimmen van de pagode, bezoek aan de Children’s Garden of een bezoek aan Queen Charlotte’s garden en paleis. Hiervoor moet je extra betalen bij de bezienswaardigheid zelf.

Verder is Kew Gardens gemakkelijk met openbaar vervoer te bereiken. Gebruik de City Mapper app om je route te plannen. Sowieso handig om te gebruiken in Londen, omdat het real time reistijden doorgeeft en je ook vertelt hoeveel een bepaalde reis kost. Ik heb het vaak gebruikt voor al mijn ontdekkingstochten en wandelingen door Londen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!