Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Nederland

Breda meer dan alleen een gezellige winkelstad

Breda, daar ga ik graag heen om te winkelen.”

Breda, vind ik een gezellige stad met veel leuke café’s, restaurantjes en terrassen.”

Dat zijn de eerste reacties die ik ontvang, als ik vrienden vertel dat ik drie weken in Breda ga verblijven om op een huis met kat te passen. Maar, vraag ik mij af, Breda is toch wel meer dan alleen maar een gezellige winkelstad?

Breda vanaf het water

Het is een beetje raar om een blog te beginnen met iets wat ik uiteindelijk niet gedaan heb.

Mijn plan was om te gaan suppen door de grachten van Breda. We zijn drie weken in Breda geweest, maar op de meeste dagen was het weer niet geweldig. Daarnaast vonden we de prijs ook wat aan de dure kant als luxe budgetreizigers. Drie uurtjes suppen door de grachten kostte 30 euro per persoon. We hebben het toen uitgesteld en zoals bekend, van uitstel komt afstel.

Voor wie niet zo actief wil zijn, zijn er rondvaarttochten en natuurlijk kun je ook een klein bootje huren. Daarvoor kun je terecht bij Bootje varen Breda. Op een aantal plaatsen worden kano’s verhuurd, zoals bij Beleef Breda.

Al fietsend door Breda, vonden we de grachten en singels er allemaal erg mooi uitzien. Het is dan ook jammer dat we onszelf de tijd niet hebben gegund om de stad vanaf het water te gaan verkennen.

Streetart als kennismaking met Breda

Wat een geweldig idee om de muurschilderingen die door de gehele stad te vinden zijn, te bundelen in een gratis Blind Walls Gallery Museum. We downloaden de app en gaan op zoek naar deze kunstwerken.

Het blijkt een erg leuke manier te zijn om door middel van streetart Breda te verkennen. We gaan straatjes in die we anders niet gauw in zouden gaan en zien verrassende werken op plekken waar we het niet verwachten.

In de app staat bij elk kunstwerk een klein verhaal over de afbeelding zelf of over de totstandkoming ervan. Veel van de streetart werken zijn namelijk gebaseerd op verhalen uit de geschiedenis van Breda.

Zo leerde we dat in 1981 148 mensen werden opgepakt in Breda, omdat Koningin Beatrix haar eerste Koninginnedag er zou vieren. De burgemeester wilde elk risico op demonstraties vermijden en arresteerde 148 mensen op basis van uiterlijke kenmerken. Dat zorgde voor veel ophef in de rest van Nederland. Op de plaats van het oude politiebureau, nu het hoofdkantoor van dagblad De Stem, is ter herinnering aan deze gebeurtenis een schilderwerk op glas geplaatst.

In de Doelsteeg heeft Studio Kratje Beeld zich laten inspireren door de Sint-Jorisgilde, die vroeger in deze steeg was gevestigd. De draak refereert naar de legende Joris en de draak, welke de beschermheilige van deze gilde is geweest.

En zo zijn wij nog achter veel meer interessante en leuke verhalen gekomen over de stad, waardoor het niet alleen maar een wandeling is geweest langs mooie plaatjes.

Bezoek de website van Blind Walls Gallery voor de app, hun tours en allerhande informatie over streetart in Breda.

Historisch Breda

Het centrum van Breda bestaat uit een mix van oude en nieuwe gebouwen. Ik kreeg vooraf de indruk dat er niet veel historie aanwezig zou zijn. Ik vond wat informatie over het begijnhof, de grote kerk en het kasteel van Breda, maar dat was het wel. Mijn collega reisbloggers hebben vooral geschreven over allerlei leuke, hippe winkels en lunchplekjes.

In Rotterdam heb ik regelmatig meegedaan met wandelingen van het Gilde. Voor een klein bedrag leiden senioren je door een stadsdeel en vertellen mooie historische verhalen over gebouwen en bekende plaatsen. Ze geven daarbij ook nog vaak hun eigen perspectief op het hedendaagse leven in de stad. Voor mij zijn het altijd eye-openers geweest om op een andere manier naar mijn eigen stad te kijken.

In Breda is het Gilde ook actief. Elke vrijdag en zaterdag geeft de Gilde Baronie van Breda rondleidingen door het historisch centrum. Deze wandelingen met een seniore gids kosten 5 euro per persoon en beginnen bij de Grote Kerk.

Mijn gids, een man met guitige ogen, wist gelijk onze aandacht te pakken toen hij in de Grote Kerk voor een tekening van Vincent van Gogh’s opa ging staan. Ja, Breda heeft een connectie met de familie van Gogh. Zijn oom, die ook Vincent heette, woonde in Breda en heeft Vincent zijn eerste baan bij diens kunsthandel in Den Haag bezorgd.

De tweede stop die we maken in de Grote Kerk is bij een graf met daarboven beelden van de eerste leden van de familie Nassau die zich in Breda hebben gevestigd. De voorouders van ons huidig koningshuis zijn vanuit Duitsland eerst naar Breda gekomen. Het begon allemaal met het huwelijk van Graaf Engelbrecht I van Nassau die uit het klooster werd gehaald om te trouwen met Johanna van Polanen, vrouwe van Breda. Johanna was toen ze met Engelbrecht trouwde nog maar 11 jaar. Op haar 18de in 1411, kregen zij hun eerste kind, een zoon. Door hun groeiend familiebezit behoorden de Bredase Nassaus al gauw tot de hoogste edelen van ons land. Er was een nauwe relatie met de Bourgondische en Habsburgse hertogen, die grote delen van Nederland en België bestuurden.

Alhoewel ik op de hoogte ben van de beeldenstorm, waarbij protestanten alle afbeeldingen van katholieke heiligen en Maria’s verwoestten, heb ik zelden beelden gezien die nog steeds ontdaan zijn van afbeeldingen van God en Maria. Hier in de Grote Kerk van Breda staan er nog verschillende.

Tijdens de rondwandeling door de kerk worden we op nog meer bijzondere details en verhalen gewezen. Deze kerk is duidelijk de moeite waard om te bezoeken, ook al heb je al heel veel kerken van binnen gezien zoals wij.

Eenmaal buiten de kerk laat onze gids nog enkele bijzondere gebouwen zien, neemt hij ons mee langs het Kasteel van Breda en door Park Valkenberg naar het befaamde Begijnhof. Gedurende de wandeling wijst de gids ons op enkele architectonische en bouwkundige details, welke ons anders nooit zouden zijn opgevallen.

In zijn commentaren laat hij blijken dat er in Breda nog steeds een interessante spanning is tussen katholieken en protestanten, en dat zijn kennis van het koningshuis voordat Willem van Oranje aan de macht kwam, bijzonder groot is.

Bijna 2 uur later keren we terug naar de Grote Markt. Al met al een leuke wandeling die ons weer op een andere manier liet kijken naar Breda.

Wil je ook met een gids van het Gilde op pad? Bezoek dan hun website voor meer informatie.

Voor meer verhalen over de geschiedenis van Breda bezochten we later nog het Stedelijk Museum. Naast de vaste collectie zijn hier ook altijd een aantal tijdelijke tentoonstellingen. De vaste collectie geeft aan de hand van voorwerpen en schilderijen inzicht in de geschiedenis van Breda, maar het meest interessant vonden wij toch wel de tijdelijke tentoonstellingen. Eén tentoonstelling ging over ziekenzorg en we heb uren doorgebracht met het bekijken van video’s gemaakt door het Bredase kunstkoppel Martin en Inge Riebeek. Zij hebben over de hele wereld mensen geïnterviewd. De kunstenaars stelden daarbij steeds dezelfde vraag: wat is op dit moment de essentie van jouw leven? Doordat ze de antwoorden in één keer opnamen, waarbij de betreffende persoon pal voor de camera stond, werden de portretten echte persoonlijke ontmoetingen.

Bekijk het huidige programma op de website van het Stedelijk Museum.

Groen Breda

Wie Breda bezoekt op een zonnige dag, belandt niet alleen al gauw op een terrasje, maar ook in stadspark Valkenberg. Deze ligt tussen het kasteel van Breda en het bekende Begijnhof in. Een leuk park om doorheen te wandelen of om te relaxen op een bankje.

Niet ver van het stadscentrum vind je nog twee andere bijzonder mooie natuurgebieden. Vlakbij Ginneken is er het Mastbos, voormalig jachtterrein van het koninklijk huis en het Markdal, waarbij je langs een meanderend rivier wandelt.

Op de fiets ben je daar in 11 minuten vanuit het stadscentrum. Met openbaar vervoer doe je er 20 minuten over. De echte wandelaars wandelen in ruim een half uur naar Ginneken om van daaruit het Markdal en Mastbos in te gaan.

Wij fietsten naar de parkeerplaats van het Mastbos, naast kasteel Bouvigne. Een prachtig gelegen kasteel omringd door water. Van hieruit steken wij de weg over en wandelen het Mastbos in. Wat gelijk opvalt zijn de enorme hoeveelheid dennenbomen. Het Mastbos is geen traditioneel bos, maar een houtproductiebos. De dennenbomen zelf zijn niet extreem oud, maar het is wel één van de oudste cultuurbossen in Nederland. Graaf Hendrik III van Nassau gebruikte in 1505 zaad van de grove den uit Duitsland voor de aanleg van dit bos. Daarvoor bestond het gebied vooral uit heidevelden met vennen en wat eikenbomen. Nu zijn een aantal van die heidevelden nog te zien en er zijn ook nog steeds veel waterpartijen. In die meertjes werden vroeger de gekapte bomen gegooid voordat ze werden afgevoerd.

Kies je voor het gele boswachterspad van Staatsbosbeheer dan maak je kennis met de volledige variatie van het bos. Deze wandeling start en eindigt bij café de Kogelvanger.

Samen met vrienden liepen wij een route uitgezet door Visit Brabant. Deze wandeling van 5 kilometer is uitgezet aan de hand van knooppunten. Je loopt niet alleen door het Mastbos en langs verschillende vennen, maar je volgt ook een stukje van de Mark door het Markdal.

Het Markdal wordt beheerd door Natuurmonumenten. Zij hebben er een prachtig stukje natuur van gemaakt. De beek Mark slingert hier weer door het landschap zoals vroeger. De oude mestlagen van de weilanden zijn verwijderd, waardoor de oorspronkelijke planten terug kunnen groeien en ook vogels terugkeren naar dit gebied. Je wandelt in het Markdal gewoon door weilanden waar koeien rustig staan te grazen en onderweg wuiven langs de kant allerlei planten met bloemen naar je. Het is alsof je in een nieuw landschap uit de oude tijd wandelt.

Op de website van Visit Brabant vind je de route die wij hebben genomen, maar kunt er ook je eigen route samenstellen.

Breda werelds lekker

Dat Breda ooit een hofstad is geweest waar vele koninklijke families en adellieden naartoe kwamen, is vandaag de dag niet meer echt te merken. Ja, er zijn prachtige oude gebouwen, de gracht om de stad is idyllisch en het Begijnhof is bijzonder. Als je nu door Breda wandelt, proef en ervaar je vooral gezelligheid. De grote hoeveelheid terrassen, restaurants en winkels dragen daaraan bij, maar ook de mensen die hier veel minder gehaast zijn dan in andere grote Nederlandse steden. Geen wonder dat zowel Belgen als Nederlanders graag een dag- of weekendtrip naar Breda maken.

Voor de lekkerbekken, die geen zin hebben in een hamburger of pizza, zijn er in Breda meer dan genoeg bijzondere restaurantjes te vinden. Naast een bezoek aan het Cambodjaanse restaurant Soksabbay, hebben wij vooral restaurants met een keuken uit het Midden-Oosten geprobeerd. Een verslag van onze zoektocht naar werelds eten in Breda, lees je in deze blog:

Ontvang Kapelka Travel updates

Wil je een bericht ontvangen als ik weer een nieuw artikel over onze reis naar Moskou publiceer of schrijf over mooie bestemmingen in Nederland en de rest van Europa? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.

Ik publiceer niet vaker dan 1x in de week een artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!