Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

China, Wandelen

Shanghai te voet verkennen

Milton en ik hebben ons letterlijk en figuurlijk ziek gelopen in Shanghai. Niets wilden we missen van ons eerste bezoek aan een Chinese stad. Uren hebben we gelopen, van de ene bezienswaardigheid naar de andere. De decemberkou en de regen hielden ons niet tegen. Het enige wat we wilden, was al wandelend de stad en de Chinese cultuur verkennen.

Uiteraard bezochten we naast bekende ook vele niet-standaard bezienswaardigheden in Shanghai. In deze blog vermeld ik de plaatsen, die we echt bijzonder vonden.

Tijdens één van onze wandelingen door de stad, duwt Milton deze fietsende oude vrouw met haar vracht de brug op

Langs de Bund, weg van de uitzichten

Meer dan 10 jaar woonde ik in Rotterdam, en mijn man meer dan 28 jaar in New York. Wij zijn dus niet meer zo onder de indruk van skylines. Daarom gebruiken we onze wandeling langs de Huanpu rivier met haar uitzichten op de skyline van Shanghai voor het bezoeken van een aantal andere bezienswaardigheden.

De in Europese stijl opgetrokken gebouwen trekken als eerste onze aandacht. In de Lonely Planet wordt melding gemaakt van een galerie dat zich in Three on the Bund moet bevinden. Het duurt even voordat wij de Shanghai Gallery of Art hebben gevonden op de derde etage van het betreffende gebouw, vanwege de ontbrekende informatieborden.

Het trappenhuis heeft duidelijk een art deco feel , maar op de één of andere manier leek het meer op een nagemaakte art deco versie van de jaren ’80. De galerie was daarentegen verrassend goed met mooie moderne kunst van Chinese en buitenlandse kunstenaars in haar ruime hal.

Even verderop stappen we de HongKong & Shanghai Bankgebouw binnen, waar een enorme mozaïekplafond de entreehal opfleurt. We lopen stiekem ook de bank in waar nog veel meer art deco elementen zijn te vinden. Heel anders dan in het gebouw van Bank of China, waar we heengingen om geld te wisselen. Hier is alles gemoderniseerd, en toch zie je nog elementen van de oude tijden er doorheen schijnen. Zoals de grote lange trap naar de lange rij met balies. The Bund is duidelijk de Wall Street van Shanghai geweest.

Geweest, want het huidige financieel centrum bevindt zich nu aan de overkant van de Huanpu rivier, in de wijk Pudong. Vanaf de Bund heb je ’s avonds mooi uitzicht op de lichtshows die op de mega grote wolkenkrabbers worden geprojecteerd. Alleen vinden wij de vele vrachtboten die overdag vlak achterelkaar over de rivier naar het zuiden varen, veel indrukwekkender. Voor ons is het een stil bewijs dat China een mega producerend land is.

Toeristisch Centrum

Dé toeristische attractie van Shanghai is YuYuan Garden. In wintertijd is het er niet druk, maar is de tuin ook niet op zijn mooist. Toch genieten we van ons bezoek aan deze relatief kleine tuin. De opzet is zodanig dat je het gevoel hebt in een enorme tuin te wandelen. Door alle kronkelende paden, bruggen, miniheuveltjes en poortjes is de YuYuan Garden bijna verworden tot een doolhof. De vele mooie doorkijkjes, kleine hoekjes met planten, vijvers met karpers en veel rotsen laten ons Chinese tuinarchitectuur op zijn best zien.

Tip: Bezoek je ook andere steden in China, zoals Nanjing of Hangzhou, dan vind je daar minstens zulke mooie tuinen met minder toeristen. 

Vlak naast de YuYuan Garden hebben we gegeten bij Nanxiang Steamed Buns Restaurant waar we hun 1 Michelin-sterren dumplings hebben geproefd. Lekker, niet bijzonder lekker, en best wel duur. De volgende dag eten we de goedkopere dumplings van MrYang en die vinden we stiekem toch lekkerder.

Tussen de YuYuan Garden en de Temple of the Town God bevindt zich een groot winkelcentrum gehuisvest in gebouwen die traditioneel ogen, maar recentelijk zijn gebouwd. Dat is iets wat sowieso opvalt in Shanghai, en ook in andere Chinese steden. Veel is gereconstrueerd, omdat ten tijde van de revolutie in de jaren ’60 de meeste tempels en gebouwen die de ‘oude Chinese cultuur’ vertegenwoordigden zijn vernietigd.

De Temple of the Town God is leuk om te bezoeken, maar de tempel maakt niet veel indruk op ons. Het is echter de eerste Taoïstische tempel in China die we bezoeken, dus wie weet hebben we ook het één en ander gemist.

Oude stadswijk van Shanghai

Leuker en veel boeiender vinden wij het kleine wijkje dat achter ons hotel ligt. Dit is nog een traditionele Chinese wijk met rijen van kleine huisjes aan elkaar geschakeld en vol super smalle gangen en steegjes die je dieper in de wijk brengen. De bredere straten zijn gevuld met winkels en werklui die in hun werkplaats werken. Ik heb de wijk op de MyMaps-kaart aan het einde van dit artikel gemarkeerd.

Het valt ons op dat verschillende gebouwen aan de rand van dit buurtje zijn dichtgetimmerd. Het is de vraag hoe lang deze mensen nog hier kunnen blijven wonen, voordat ook zij plaats moeten maken voor die enorm grote en hoge appartementsgebouwen die je elders in de stad ziet.

Kunst in M50 complex

Overal ter wereld vestigen kunstenaars en mediabedrijven zich in oude industriële complexen, zo ook in Shanghai. Op een terrein waar vroeger katoenmolens en andere industriële gebouwen stonden, hebben zich nu een mix van kunstenaars, ontwerpers en hippe restauranthouders gevestigd.

Al hoppend van de ene galerie naar de andere verkennen we het gebied. Het leukst zijn de plaatsen waar we met de kunstenaars kunnen praten over hun werk en reizen in het algemeen. Veel van de kunstenaars spreken goed Engels en hebben een periode in het buitenland doorgebracht.

Op wandelafstand van M50 staat de Jade Buddha Temple, een symbool voor de opleving en tegelijkertijd teloorgang van het Chinees boeddhisme. Het is één van de laatste actieve kloosters in Shanghai en het wordt bezocht door vele trouwe volgelingen. Hier kun je je kalligrafeervaardigheden testen door in een specifieke ruimte boeddhistische teksten over te schrijven. Menig bezoeker maakt hier gebruik van.

Bijzonder is de bijna doorzichtige Boeddha gemaakt van jade, waarvan wij niet zeker weten of we die hebben gezien. Er zijn wel andere beelden die veel indruk hebben gemaakt op ons, maar het meest indrukwekkend zijn toch de vele mensen die met boekjes in hun handen gebeden prevelen.

Ohei Moishe Synagoge en Jewish Refugees Museum

Een groep van ongeveer 20.000 Joden heeft voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog hun toevlucht gezocht in Shanghai. Niet per se omdat zij er graag heen wilden, maar omdat het voor hen de enige optie was. Zeker aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, was Shanghai één van de weinige steden die de vervolgde Joden nog welkom heette.

Ik was hier onbekend mee, totdat iemand mij vertelde over een boek van Jan Brokken. In De Rechtvaardigen beschrijft hij het verhaal van Jan Zwartendijk, die als consul in Litouwen vele Joden de mogelijkheid heeft gegeven om te vluchten richting Curaçao met de Trans Siberië Express. Enkele daarvan zijn in Shanghai beland.

De eerste groep Joden bouwden in 1927 al een synagoge in Shanghai. Ze deden goede zaken, en vingen dan ook de Joden op die vanwege de Tweede Wereldoorlog naar Shanghai vluchtten. Met de komst van de Japanners in Shanghai werd bevolen dat iedereen die na 1937 naar Shanghai was gekomen in een ghetto moest wonen. Deze stond om de Ohei Moishe Synagoge, welke nu een kenniscentrum en museum is over de Joodse bewoners van Shanghai. In deze ghetto leefden de Joden in extreme armoede.

In het museum wordt gedetailleerd vertelt over de komst van de Joden naar Shanghai en hun leven in deze stad tijdens de Japanse bezetting. De synagoge kun je bezoeken en boven de synagoge is een pro-Chinese expositie die melding maakt van belangrijke communistische Joden.

Het verhaal van deze kleine, maar bijzondere groep bewoners van Shanghai heeft ons geraakt en een indruk gegeven van hoe er is geleden ten tijde van de Japanse bezetting.

Kleine verrassingen

Tijdens het wandelen door de stad van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid, bezoeken we ook het Jing’an Sculpture Park, dat pal naast het natuurhistorisch museum van Shanghai ligt. In dit afgebakende, maar gratis toegankelijk park, vind je sculpturen van Chinese en internationale kunstenaars. Een heel bijzondere verrassing zo middenin de stad.

Lang hebben we gezocht naar het Shikumen Open House Museum in de wijk Xintiandi, maar net voordat we wilden opgegeven, ontdekken we het museum op een geheel andere plek dan onze Maps.me plattegrond aangaf. Het is een leuk klein museum dat vertelt over het leven van rijke Chinezen ten tijde van de ‘Revolutie’, waarmee de periode aan het begin van de 20ste eeuw wordt aangeduid.

Shikumen Open House Museum

Het museumpje staat in de wijk Xintiandi, welke volledig is gereconstrueerd naar die periode. De gebouwen zijn nu gevuld met vooral westerse of westers-ogende winkels en restaurants. Xintiandi als wijk vinden wij niet boeiend. Het is te modern en té nep oud. Het leukst vinden wij de wandeling vanuit deze wijk terug naar ons hotel. Een vreselijk lange wandeling, maar we kregen daardoor wel het gewone leven in Shanghai te zien.

Shanghai heeft nog zoveel veel meer musea en bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Het is ook niet moeilijk om de hordes toeristen te vermijden. Het enige wat je daarvoor moet doen is het stadscentrum verlaten.

Waar wij zijn geweest in Shanghai

Reisgids

Tijdens onze reis door China, hebben wij gebruik gemaakt van de Lonely Planet China. Ik vond het een perfecte gids voor alle basisinformatie en de belangrijkste bezienswaardigheden. Het is alleen niet volledig en door online te zoeken naar informatie over specifieke steden en bestemmingen, maar ook door het lezen van lokale informatiefolders en verkennen van plattegronden als Maps.Me en Google-maps heb ik nog veel meer leuke bezienswaardigheden kunnen vinden.

Kapelka Travel Magazine – China

Wil je deze informatie nog een keer rustig teruglezen? Misschien samen met de andere reisartikelen over China, die hier online zijn gepubliceerd?

Klik dan op de onderstaande foto om de digitale versie van Kapelka Travel Magazine te bestellen met 6 artikelen over China.

  1. Een mooi reisverslag over jullie bezoek aan Shanghai.
    Helaas is de winter niet de ideale tijd van het jaar om deze metropool te bezoeken. Als de mogelijkheid er is, dan zou ik de maand Mei aanbevelen voor een bezoek aan Shanghai.
    Jullie hebben Shanghai voornamelijk te-voet verkent. De stad heeft overigens ook een erg goed metro netwerk. Misschien is ons navigatiesysteem voor de metro van Shanghai ook wel de moeite waard:https://www.metrocazar.com/shanghai/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!