Kapelka Travel

Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Suriname

Suriname: Dagje uit in Para

Surinaamse plantenMijn buurman wilde graag voor mijn vertrek naar Nederland een dagje weg. In diezelfde week ontving ik ook gasten uit Nederland. Eén van hen bleek artikelen te schrijven voor tuinmagazines. Zij en haar man hadden dan ook wel interesse in een dagje Para, inclusief een bezoek aan Paraflor.

Food first

’s Ochtends vertrekken we om half 9 over de ‘highway’ richting Paranam. Ik achter het stuur van mijn buurman’s auto, aangezien die wat groter is dan die van mij. Op de hoek van de ‘Highway’ en de Meursweg zijn enkele warungs gevestigd. Het is mijn vaste plek om eten te kopen als ik een dag op pad ga.  Er is een kleine vreselijk drukke warung aan de linkerkant van de weg, maar aan de rechterkant is een vriendelijk ogende houten warung met ook goed eten. Meestal haal ik mijn eten daar.

Paraflor

Surinaamse bloemNadat we onze lunch hebben ingeslagen, zijn we doorgereden op de Meursweg. Precies om 10uur kwamen we aan bij Paraflor. Een prachtige tuin van mevrouw Lydia Hermelijn-Raveles (ja zus van bekende overleden dichter Dobru), die daar al zo’n 30 jaar woont. Al tientallen jaren teelt zij planten en bloemen voor bloemstukken en de export. Sinds een aantal jaren organiseert zij ook rondleidingen door haar tuin.

In eerste instantie vond ik de prijs voor de rondleiding een beetje duur, maar na de rondleiding vond ik het een hele goede prijs. Tijdens de rondleiding kregen we nog een flesje water, een sap, een fruitcocktail en een koud handdoekje om af te koelen. Tijdens de rondleiding vertelde ze vele verhalen over de planten, voornamelijk Heleconia en Gember-families. En of je ze nu Heleconia’s noemt, pagara, drakenbek of palulu’s; het zijn de dezelfde soort planten en ik heb nog nooit zoveel verschillende variaties gezien. Verder vertelde ze ons ook meer over de bijzondere vrucht ‘Annatto’. Deze vrucht heeft pitjes aan de binnenkant, die door de Indianen als kleurstof wordt gebruikt voor het beschilderen van hun gezicht. In Nederland worden de pitjes gebruikt als kleurstof in kaas.

Parabello

Relaxen in SurinameNa de twee uur durende wandeling, waarbij we ons vergaapt hebben aan de vele prachtige bloemen in allerlei formaten en kleuren, was het tijd om weer te vertrekken. We hoefden slechts een paar kilometer terug te rijden op de Meursweg om de afslag naar Parabello te nemen. Mijn buurman kende het niet en was erg benieuwd. Toen we na wat hobbels en kuilen bij het recreatieoord aankwamen, bleek er nog één ander gezin te zijn. Al snel hadden we onze hangmat opgehangen en zijn in het water gesprongen. Mooi helder en donker water. Door de wisselwerking van schaduw en zon op het water, en eventueel ook stromingen, is er continu afwisselend warm en koud water. Dat was een hele bijzondere ervaring. Later op de middag, toen we voor een tweede duik gingen, was het water op sommige plekken wel heel erg warm. We zongen toen blij: ‘ik voel me als een theezakje in het water’.

luieren in de hangmatTussen de twee duiken in, hebben we lekker geluierd en gehangen in onze hangmatten. Ik heb nog wat gelezen in een tijdschrift en voordat we het wisten was het al weer 18uur in de middag. We wilden voor het donker vertrekken, dus langzaam aan pakten we onze spullen in.

Ik houd erg van Parabello omdat het er rustig is en je hebt prachtig uitzicht over het water en de bossen erom heen. Omdat er zo weinig mensen zijn, hoor je ook de vogels. Het terrein is superschoon en ze brengen gesloten vuilniscontainers bij je hut. Overal staan tussen de bomen bankjes waarop je heerlijk kunt zitten en liggen. Ofwel één van de top 5 locaties in Suriname voor een heerlijk dagje zwemmen en relaxen.

Afsluiting op Blauwgrond

We reden rustig naar de stad. Dat moest ook wel, want in het donker zijn de gaten in de weg moeilijk te zien. Ik houd niet van langzaam rijden, dus ik moest mij regelmatig even inhouden. In de stad aangekomen, vroegen de gasten naar een plekje om te eten. Ik wist dat ze graag wat groenten wilden, dus de keuze was snel gemaakt. We reden snel door naar Blauwgrond, naar Renah’s en hebben daar nog heerlijk gegeten. Voor mij een Teloh Terie, voor hen een Petjil en Gado Gado. Uiteraard mochten de Dawets ook niet ontbreken. Om 22uur waren we weer thuis. De buurman ging nog even een drankje doen in de stad en wij gingen lekker douchen en slapen.

  1. Gerold

    Ha ha ha!
    Wat een schattige blog!
    Gerold
    (de buurman)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén