Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Nieuw-Zeeland

Hoe haal je het meeste uit je vakantie naar Nieuw-Zeeland?

222-me-in-the-rotarua-motel-roomWie googelt op internet, komt veel websites tegen met algemene informatie over Nieuw-Zeeland. Zo gauw je interesse hebt, word je doorverwezen naar een reisbureau of tourbedrijf voor het boeken van een reis of tour. Wat een onzin! Het is helemaal niet nodig om vooraf alles te boeken. Behalve misschien accommodatie en vervoer gedurende het hoogseizoen (eind december tot en met begin februari).

Basisroute

Vooraf een basisroute bepalen is handig, maar ter plekke kunnen alle andere activiteiten geregeld worden. Hierdoor is er ruimte op adviezen van lokalen op te volgen of gebruik te maken van de meer dan uitstekende informatie van de lokale toeristeninformatiecentra, ook wel I-centers genoemd.

Ga waar de lokalen gaan

Napier

Ter voorbereiding op mijn reis heb ik eerst een reisgids, in mijn geval de Lonely Planet, doorgenomen. Wat mij opviel was dat de focus erg ligt op outdoor activiteiten. Ik hoef echter niet persé te gaan bungeejumpen of een helikoptervlucht te maken.  Als ik op de plaats van bestemming even met de hotelreceptioniste of AirB&B host praat over mogelijke bezienswaardigheden en activiteiten, krijg ik meestal al een breed scala aan tips en adviezen. Deze tips stonden vaak niet in mijn reisgids en waren vooral plekken waar de lokale Kiwi’s zelf ook graag heengingen.

AA travel, de ANWB van Nieuw-Zeeland

AA Travel (de Nieuw-Zeelandse ANWB) is een andere geweldige bron voor informatie over bijzondere toeristische attracties in Nieuw-Zeeland. Zij publiceren elk jaar een 101 must-do’s voor geheel Nieuw-Zeeland. Deze zijn weer opgedeeld in verschillende categorieën. Ik heb uit hun lijst (ook via I-centers te verkrijgen) leuke ideeën gehaald, die niet in mijn Lonely Planet stonden.  Eén voorbeeld daarvan is het Waihere Boulder Park.

I-center, het lokale toeristeninformatiepunt

me at waimangu volcanic valleyVerder heb ik goed gebruik gemaakt van de lokale I-centers. Elke plaats in Nieuw-Zeeland heeft wel een I-center. Sommige worden bemand door vrijwilligers uit de buurt, andere door betaalde krachten. Als je geluk hebt, krijg je tips voor lokale kleine maar bijzondere attracties. Zo ben ik eens doorverwezen naar een klein restaurantje met een prachtig uitzicht op de rivier en het landschap eromheen.  Ook maakte ik graag gebruik van hun folders met wandelingen in de nabije omgeving. Onderweg van Napier naar Gisborne heb ik hier goed gebruik van gemaakt. Men aarzelt ook niet om advies te geven over welke wijngaarden je het best kunt bezoeken. Tot slot vind je bij de meeste I-centers een overzicht van alle lokale evenementen en activiteiten die plaatsvinden. Dit kan een lokale filmavond zijn, maar ook een schaakclub die open avonden houdt.

Vele kleine activiteiten op één dag

Je vakantie in Nieuw-Zeeland is vooral boeiend als je ervoor kiest om meerdere kleine activiteiten op één dag te doen, in plaats van slechts één grote.  Er zijn überhaupt weinig grote attracties in Nieuw-Zeeland waar je een hele dag kunt doorbrengen, maar wel vele kleine attracties die je in een half uurtje hebt gezien. Hierdoor heb je al snel een hele leuke en gevarieerde dag met veel indrukken. Ik heb dat gedaan terwijl ik onderweg was naar Cape Reinga. Ook op de terugweg van Tauranga naar Auckland kwam ik op advies van lokale I-centers bij mooie en kleine natuurparken uit. En de praatjes-pot met de lokale Nieuw-Zeelanders die je tegenkomt, zijn al een ervaring op zich.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!