Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Eten en Drinken, Nederland

Kookworkshop: Historisch koken in Nijmegen

Eetverleden Nijmgegen

Met het zweet nog op mijn voorhoofd kijk ik naar het resultaat van de historische kookworkshop. Tien gerechten staan te dampen op de tafel. Het oudste gerecht is een blanc manger uit de 16de eeuw, de jongste een pittige gehaktschotel uit 1940.

Aan het begin van de avond, zit ik samen met nog 9 andere deelnemers een beetje zenuwachtig aan de grote tafel. Waarom wilde ik ook alweer zo graag naar een historische kookworkshop? Waarom ben ik geen boek gaan lezen over de oud-Hollandse keuken? De zenuwen gaan snel voorbij als Manon Henzen van eet!verleden het woord neemt.

Nijmegen historische kookworkshop

Historisch kookatelier Eet!verleden

Manon omschrijft zichzelf als een creatieve historica met een grote passie voor koken. Sinds 4,5 jaar staat ze dagelijks in haar kookatelier kookworkshops te geven aan mensen, zoals ik. Nieuwsgierig, maar ook onbekend met de oud-Hollandse keuken. Ze schrijft historische receptenboekjes en geeft adviezen aan musea voor tentoonstellingen. Verder heeft ze een eigen webwinkel waar ze oude kruidenmixen, wijnen en andere producten uit het verleden verkoopt. Enkele oud-cursisten vinden haar workshops zo leuk, dat ze een historische kookclub zijn begonnen. Eén keer in de maand komen ze bij eet!verleden terug voor een historische kookavond. Haar doel om Nederlanders meer waardering voor de oud-Hollandse keuken bij te brengen, is bij hen zeker geslaagd.

Nijmegen eet!verleden historische kookworkshop

Verhaal achter de recepten

Ze begint de avond met te vertellen over haar zoektocht naar recepten voor deze avond. Het thema van vanavond is: buitenlandse invloeden op de oud-Hollandse keuken. Geen saaie wetenschappelijke introductie, maar een verhaal vol met anekdotes en leuke feiten. Hoe zij Indisch heeft leren koken uit het Conimex kookboekje, hoe blanc manger vroeger een gerecht was met kip en later is getransformeerd naar een toetje. En waarom het tot de 19de eeuw duurde, voordat het eerste Nederlandstalig Indisch kookboek verscheen.

Aan de slag

Als Manon na de introductie de receptenboekjes voor die avond uitdeelt, worden er snel koppels gemaakt. Iedereen heeft zin om te gaan koken en gaat snel aan de slag. Ik ben geen echte kok en was dus erg blij met enkele van de simpele gerechten in het boekje.  In het receptenboekje staan ook recepten met alleen een korte beschrijving in het oud-Nederlands, zonder ingrediënten en duidelijke kookinstructies. Een geschikte uitdaging voor twee dames in de groep, die al jaren allerlei historische kookworkshops hebben gevolgd.

Koken kookworkshop historisch nijmegen

Tijd om te proeven

Na zo’n twee uur kokkerellen met elkaar, staat alles op tafel. Ik kan niet wachten om al het lekkers te proeven. De pittige gehaktschotel moet op een stukje omelet worden gelegd. Het hertenvlees met Arabische kruiden is heerlijk mals en smaakvol. Als toetje is er niet alleen de blanc manger, maar ook een heerlijke dikke cacaodrank gemaakt op basis van een recept uit de 17de eeuw. Heel anders, maar wel erg lekker. Informatie wordt uitgewisseld over hoe het één en ander is klaargemaakt. Sommige deelnemers hebben namelijk hun eigen twist aan de recepten gegeven.

Historische kookworkshop Nijmegen

Gelukkig blijft er genoeg over, zodat we allemaal eten mee naar huis kunnen nemen. Morgen weer genieten!

Jij ook?

Wil je ook een keer historisch koken? Bij eet!verleden worden zowel losse workshops als korte cursussen aangeboden. Het is ook mogelijk om met een eigen kookclub of groep vrienden een workshop te boeken. Bezoek voor meer informatie de website van eet!verleden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!