Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Algarve

Lagos – waar meer te zien is dan Ponte da Piedade

Lagos streetart

Op iets meer dan een uur ten westen van Faro ligt de laatste grote plaats aan de zuidkust van de Algarve. Lagos beleefde haar hoogtepunt in de 15de en 16de eeuw, toen ze fungeerde als vertrekpunt van de vele caravels die de zee bevaarden op zoek naar onbekende bestemmingen.

Verschillende monumenten en plaatsen in Lagos herinneren aan die tijd. Zo staat het gouverneurskasteel er nog steeds, waar Infant. D. Henrique in heeft gewoond ofwel Prins Hendrik de Zeevaarder. Hij was de grote initiator van de ontdekkingsreizen naar Afrika en het westen. In het stadscentrum vind je een standbeeld van hem kijkend naar de zee.

Eén raam in het kasteel is opgedragen aan koning Sebastião. Hij vertrok in 1578 vanuit Lagos naar Marokko om daar op het slagveld te sterven. Lagos gedenkt de koning in hartje centrum met een standbeeld van een jonge man in een astronautenpak.

De tijd van de ontdekkingsreizen zijn voorbij. De toeristen komen nu vooral naar Lagos voor haar stranden omringd door torenhoge zandkleurige kliffen. Er is echter nog veel meer te doen en te zien in Lagos.

Lagos streetview kunst
Koning Sebastão in een ruimtepak midden in de stad

Ponte da Piedade rotsen en stranden

En toch is een bezoek aan Lagos niet compleet zonder een bezoek aan haar hoge kliffen en verborgen stranden. Vanuit het stadscentrum loop je gemakkelijk het eerste strand met de befaamde zandkleurige zandsteenrotsen op. Dit kleine strand wordt door zowel toeristen als lokale bewoners gebruikt. Naarmate je verder richting Ponte da Piedade en Sagres wandelt of rijdt, zal de drukte op de stranden afnemen. Tegelijkertijd worden de rotsen steeds dramatischer van karakter.

Veel toeristen nemen vanuit Lagos een boottour om de torenhoge kliffen van dichtbij te bekijken.  De grote kliffen van kalksteen hebben door de werking van zon, zee en regen allerlei unieke vormen aangenomen. De meesten daarvan lijken op dieren zoals kamelen, olifanten en krokodillen. Tijdens de boottour wijst de bootsman de verschillende diervormen voor je aan. Wie liever sportief bezig is op het water, kan de kliffen bezoeken met een georganiseerde kayaktocht. Je vindt alle touraanbieders in de haven van Lagos.

Lagos boottocht kliffen
Met de boot door en langs de kliffen

De wandeling naar de vuurtoren van Ponte da Piedade over de kliffen is echter minstens zo boeiend, en veel goedkoper. De wandeling kun je onderbreken met een bezoek aan één van de vele stranden die je passeert. Bij de vuurtoren zelf kun je via een lange trap naar beneden om vanaf waterniveau de rotsen te bekijken. Dit uitzicht vond ik minstens zo boeiend als dat vanaf de boot.

Lagos trap ponte da piedade
Lange trap naar beneden bij Ponte da Piedade
Ponte de piedade lagos
Uitzicht op de rotsen beneden bij Ponte da Piedade

Streetart

Behalve strand en rotsen, staat Lagos ook bekend om haar streetart. Elk jaar komen nationale en internationale artiesten naar de stad om een muurschildering te maken. Daar er beperkte ruimte is, worden oude werken vaak verwijderd om plaats te maken voor nieuwe.

Het toeristeninformatiecentrum, maar ook kunstenaarscoöperatie LAC,  verstrekken gratis plattegronden waarop de verschillende streetartlokaties worden vermeld. Veel van de lokaties zijn buiten het toeristisch centrum, waardoor je ook de kans krijgt om met het échte Lagos kennis te maken.

Deze oude streetart vervaagt langzaam
Lagos street art
Sommige afbeeldingen zijn erg klein en moeten écht gevonden worden.

Zaterdagmarkt

Elke zaterdagochtend komen lokale boeren en bakkers naar de markthal naast het busstation om daar hun oogst en eigen-gemaakte producten te verkopen. Op Mercado Levante vind je niet alleen enorme kolen, maar ook allerlei soorten honing en eigen gebakken brood. Probeer ook eens het vijgenbrood, die kleine bruine rondjes, dat her en der tussen de groente ligt. Sommige dames verkopen bloemen uit eigen tuin en ook worden er gretig verse eieren bij hen afgenomen.

De zaterdagmarkt in Lagos is een markt vol met kleine kraampjes van lokale bewoners, heel anders dan de Nederlandse markten. Kom tussen 9.00 en 11.00 genieten van de gezellige drukte.

Op andere dagen kun je terecht in de overdekte markthal, waar elke dag verse vis wordt verkocht tussen 8.00 – 14.00 . Op de eerste etage bevinden zich een aantal lokale producenten van regionale producten.

Alleen maar lokale produkten van lokale boeren op de zatedagmarkt van Lagos

Jazz – Muziek

Lagos is de thuisbasis van Orquestra de Jazz do Algarve. Elk jaar treden zij op tijdens het Jazz Gourmet Moments Festival. Tijdens dit driedaagse festival worden goede jazz optredens gecombineerd met diners in verschillende geselecteerde restaurants.

Tijdens mijn verblijf trad Sarah McKenzie op in het cultureel centrum tijdens het Jazz Gourmet Festival

Het Cultureel centrum van Lagos, waar het jazzfestival wordt gehouden,  organiseert het gehele jaar door vele voorstellingen en optredens. Het is zeker de moeite waard om hun programma te bekijken als je in de stad bent.

Slavernij museum

Omdat Lagos het maritiem centrum van Portugal was, vond hier ook de eerste slavenhandel plaats. De slavenmarkt werd in een langwerpig gebouw gehouden, dat vandaag de dag dienst doet als museum. Het museum is recht tegenover Igreja da Santa Maria. Vraag bij de kassa of de tablets behorende bij de tentoonstelling werken. Indien dat het geval is, dan is het museum absoluut de moeite waard. Mochten de tablets niet beschikbaar zijn,  dan loop je een hoop informatie mis en sta je in 15 minuten weer buiten. Entreeprijs is 3 euro.

Lagos slavernij museum
Ingang van de voormalige slavenmarkt, nu een museum

Overige musea in Lagos

Vlakbij de voormalige slavenmarkt staat aan de waterkant fort Ponta da Bandeira, die de piraten moest tegenhouden. Tegen een kleine vergoeding kun je het fort bezoeken. Verder heeft Lagos nog een archeologisch museum vol met vondsten uit de omgeving. In Igreja de Santo António bevindt zich een prachtig versierd interieur, dat je verstelt zal doen staan. Het gouverneurskasteel waar prins Hendrik de Zeevaarder heeft gewoond, is helaas niet geopend voor bezoekers.

Het gouverneurskasteel gaat wel over in een lange oude stadsmuur die het vroegere bastion moest beschermen. Een wandeling langs deze muur geeft je een idee van hoe groot het vroegere bastion moet zijn geweest.  Onderweg passeer je een aantal kleine parken en een minigolfbaan.

Restaurants

Wie naar Lagos komt, maar niet heeft gegeten bij Adega de Marina is niet écht in Lagos geweest. Adega de Marina is een begrip en bekend bij iedereen die voor langere tijd in de Algarve verblijft. In de grote ruimte vol met voetbalsjaals van voetbalclubs over de hele wereld,  genieten zowel Portugezen als buitenlanders  van ouderwetse en meer moderne Portugese gerechten voor een zeer betaalbare prijs. Tijdens ons laatste bezoek aan hen in december 2018 viel het ons op dat de voetbalsjaals plaats hadden gemaakt voor kerstversiering. 

Lgos Adega de Marina restaurant
Tijdens je bezoek aan Lagos moet je minimaal één keer hebben gegeten bij Adega de Marina

Regionale zoetigheden vind je bij Pastelaria Algarvia. Probeer eens een ‘frito’,  een gefrituurde en knapperige zoetigheid, of een Dom Rodrigo. Dit kleine dessert is gewikkeld in een felgekleurd papiertje en gemaakt van ei. Verder heeft de bakkerij vele taartjes en koekjes gemaakt van amandelen en/of vijgen.

Voor wie even geen zin heeft in een traditionele Portugese maaltijd, maar ook niet op een druk terras vol met toeristen wil zitten, kan terecht bij Mar de Storias. Op het dak van deze winkel vol met Portugese producten, bevindt zich een café. Op het kleine dakterras met uitzicht richting de kerk van St. António is het heerlijk toeven. Op de menukaart staan vooral sandwiches en salades. Met een verse vruchtensap erbij, kun je hier menig uurtje doorbrengen.

Lagos streetview
Uitzicht vanaf het dakterras van Mar de Storias

Verder kent de stad nog een uitstekende all-you-can-eat Sushi restaurant genaamd My Sushi. Hier eet je tussen de middag voor 9,95 euro onbeperkt sushi. 

Meer informatie

Het toerismebureau van de Algarve heeft nog veel meer informatie over de stad en de regio op haar website visitalgarve.pt. Download via deze link de door hen uitgegeven reisgids van Lagos

Ben je benieuwd naar andere plaatsen in de Algarve, lees dan mijn verhalen over plaatsen als Faro, São Bras de Alportel en Rogil. Je vindt ze hier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!