Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Duitsland, Kunst, Leipzig

Leipzig – Bezoek aan Museum voor Beeldende Kunst

Het Museum der Bildenden Künste (MdBK) ligt verscholen tussen hoge gebouwen in het stadscentrum van Leipzig. De ondoorzichtige glazen platen van het grijze gebouw zijn weinig opvallend. Aan de buitenkant kun je niet aflezen dat dit museum een zeer rijke kunstcollectie bezit, dat loopt vanaf de 16de eeuw tot nu.

Leipzig der bildenden Kúnste museum
Onopvallende buitenzijde van het MdBK in Leipzig

Het museum werd in 1848 gesticht door lokale handelaren, uitgevers, kooplieden en bankiers. Ze waren allen lid van de Leipziger kunstvereniging. Deze vereniging bestaat nog steeds en schenkt nog altijd kunstwerken aan het museum, waaronder veel kunstwerken van kunstenaars uit de regio.

Mix moderne en oude kunst

Begin 2018 bezocht ik het musuem voor het eerst. Mijn bezoek begon op de derde etage. Daar werd ik gelijk geconfronteerd met een grote diversiteit aan werken. In het midden was een grote expositie gaande genaamd Virtual Reality. Vrouwelijke kunstenaars verkenden de mogelijkheden en beperkingen van social media. Ik stond oog in oog met verleidelijk bewegende vrouwen voor een webcamera, levensgrote selfies van vrouwen in hun ondergoed, en een video waarop een vrouw ‘uitdagend’ door de straten van een stad in South-Carolina loopt. Vlak naast deze foto’s en videobeelden hangen kunstwerken uit de 18de en 19de eeuw.

MdgK Leipzig virtual reality
Nieuwe thema’s in kunst en kunstvormen worden niet vermeden in dit museum

In de naastgelegen zaal, met meerdere werken uit de Bühler-Brockhaus collectie, kijk ik naar een vroom lezend meisje uit 1828. Een schilderij gemaakt door lokaal kunstenaar Gustav Adolph Hennig.

Hennig paining Leipzig
Lokale schilder Gustav Hennig en zijn lezend meisje uit 1825
modern and old art mixed Leipzig
Food Porn foto’s en oude kunst vlak naast elkaar

Op de tweede etage trof ik in februari 2018 nog twee mooie voorbeelden aan waarbij moderne kunst werd gecombineerd met kunst uit een verder verleden. Wang Quingsong heeft voor zijn tijdelijke expositie in het museum een foto gemaakt, dat een reactie is op Hand Baldung Grien’s schilderij genaamd ‘Die Sieben lebensalter das Weibes’ uit 1544. De foto van de Chinese kunstenaar bracht niet alleen een lach op mijn gezicht, maar deed mij ook anders kijken naar het schilderij uit de 16de eeuw.

Museum beeldende kunst Leipzig
Chinese kunstenaar Wang Quingsong en zijn reactie op een schilderij van Hand Baldung Grien uit de 16de eeuw

Een etage lager kwam ik een portret van Andy Warhol tegen dat hing tussen twee vrouwenportretten uit de 17de eeuw. Dit soort verrassingen vind ik leuk, want het brengt je even van slag en zet je weer op scherp.

Leipzig museum beeldende kunst
Andy Warhol tussen twee meer gedateerde portretten.

Kunstinstallaties

Op de tweede en eerste etage loop ik tegen grote kunstinstallaties aan, die de open overgangsruimtes op deze verdiepingen vullen. Sommige van deze installaties zijn speciaal voor het museum gemaakt.

Leipzig MdgK installaties
Deze installatie kwam ik tegen tijdens mijn bezoek in februari 2018
Leipzig MdBK expositie
In juli staat in dezelfde ruimte een andere installatie

Lokale kunstenaars

Op de tweede etage hangen prachtige schilderijen van de in Leipzig geboren Max Beckmann.  Deze Duitse schilder, grafisch ontwerper, beeldhouwer en schrijver uit 1884 heeft tijdens de tweede wereldoorlog een aantal jaren in Amsterdam gewoond en verhuisde daarna naar New York, waar hij in 1950 overleed.

Leipzig Max Beckmann
Max Beckmann – The Battle

Zijn schilderijen zijn zeer krachtig en sprekend. Heel anders dan de schilderijen van Max Klinger, die zo’n 50 jaar voor Max Beckmann werd geboren in Leipzig. Zijn kunstwerken vond ik minder interessant en zijn grote sculptuur van Beethoven, waarin hij allerlei materialen door elkaar gebruikt, vond ik eerlijk grotesk en kitscherig.

Leipzig Max Klinger
Max Klinger en zijn zeer expressionistische beeldhouwwerk van Beethoven

Contemporary Art in kelder

Mijn bezoek aan dit museum eindigde in de kelder, waar een tijdelijke tentoonstelling van Ayse Erkmen en Mona Hatoum werd gehouden. In de kelder worden de meer experimentele kunstwerken getoond. Alhoewel, toen ik het museum in juli voor de tweede keer bezocht, trof ik er een combinatie expositie aan van het museum met G2 Galerie uit Leipzig. Aanleiding van deze expositie was G2’s laatste aanwinst; een schilderij van Neo Rauch. Deze bekende kunstenaar uit Leipzig is één van de grondleggers van de Neue Leipziger Schule.

Leipzig kunst museum
In een museum met zoveel exposities, is de kans groot dat er ook enkele kunstwerken zijn die je niets doen.
Leipzig Neo Rauch 2018
Eén van Neo Rauch z’n nieuwste werken, aangekocht door G2 en tijdelijk hangend in MdBK

Conclusie

Al kon ik niet alle kunst even goed waarderen of begrijpen, de variatie in werken maakte het bezoek aan dit museum tot een boeiende ervaring. Ik heb kennisgemaakt met vele nieuwe kunstenaars en schilders, waarvan een groot gedeelte afkomstig is uit de omgeving van Leipzig.

Praktisch

Museum der Bildenden Künste is geopend van 10-18uur van dinsdag tot en met zondag. Op woensdag is het museum van 12.00  tot 20.00 uur geopend.

Entree bedraagt 10 euro en het museum is elke eerste woensdag van de maand gratis te bezoeken.

Ben je benieuwd naar hun huidige exposities? Klik dan hier voor hun website.

Leipzig museum modern art
Grote binnenruimte van het MdBK ofwel museum voor beeldende kunst in Leipzig

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!