Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Eten en Drinken, Suriname

De lekkerste restaurants voor Surinaams eten in Paramaribo

Waar proef je nu de échte Surinaamse keuken? In deze blog neem ik je mee langs de Surinaamse keuken in Paramaribo met suggesties en tips voor lokale restaurants en gerechten.

Eén waarschuwing, wie graag de lokale keuken wil proeven in Suriname, zal zijn eetgedrag een beetje moeten aanpassen. De Surinamers halen over het algemeen hun eten tussen de middag op en gebruiken het thuis, op het werk of in de auto. Natuurlijk gaan ze ook wel uit eten, maar minder vaak dan vroeger in verband met de economische crisis. Daarom zul je in mijn blog ook verschillende restaurants tegenkomen waar je alleen overdag kan afhalen.

De Surinamers die in de avond uit eten gaan, bezoeken graag plaatsen waar hamburgers of grote porties vlees worden geserveerd. Zo is in het weekend een komen en gaan van auto’s door de Van Sommelsdijckstraat waar je veel restaurants met mooie grote terrassen vindt. De meesten van hen serveren alleen geen Surinaamse maaltijden.

Wil je ’s avonds van de lokale cuisine genieten, dan rest je weinig anders dan Blauwgrond met haar Javaanse warungs en de grotere Chinese restaurants als Lucky Twins en Chi Min.

Mijn advies is dan ook om vooral tussen de middag te genieten van het heerlijke Surinaamse eten bij één van de vele restaurants, die ik hieronder noem.

Kwatta markt, lunch, saoto
Lunchen op de Kwattamarkt met een saoto soep en gebakken banaan (2012).

Javaans ofwel Indonesisch

Javaans eten koop je over het algemeen bij een warung. In Paramaribo vind je een cluster van warungs op Blauwgrond. De Josephine Samson Greenstraat staat in het weekend niet meer vol met auto’s nu dat de economische crisis veel mensen hard heeft geraakt. Toch vind je er nog goede restaurants als Renah’s en Felicia’s en het wat duurdere Mirosso of Indofood. Op Blauwgrond kun je zowel overdag als in de avond heerlijk eten.

Typische gerechten uit de van oorsprong Javaanse keuken zijn bami, nasi, saoto soep, teloh met teri (gefrituurde cassave met gedroogde en gezouten kleine visjes), petjil (groente met soort van saté-saus), gebakken banaan en saté. Mijn favoriete gerecht is tahoe longtong, een groentegerecht met tofoe en kip, waarover je een lekkere ketjapsaus schenkt.

Tahoe Lontong van Indofood op Blauwgrond (2019)

Dichterbij het centrum vind je Warung Bentoe met ook uitstekende gerechten en een klein terrasje voor haar warung.

Op de Javaanse markt in Paramaribo-Noord, die elke zondagochtend wordt gehouden, vind je nog vele andere gerechten, snacks en zoetigheden uit de Javaanse keuken. De markt loopt al af rond 12.00, dus wees er vroeg bij.

In Paramaribo-Zuid vind je de bekende restaurants Jawa en Sarinah. Bij Sarinah kun je alleen nog afhalen tot ongeveer 17.00, Jawa is wat langer open en je kan er ook ter plaatse eten.

In Lelydorp, bij de parkeerplaats langs de doorgaande weg naar Zanderij,  is een nog ouderwets overdekt warung centrum. Hier eet je je eten op een klein bankje aan de toonbank van het betreffende stalletje, of je neemt je eten mee naar huis of een recreatieoord. Mekan Venue in Lelydorp is een andere aanrader, die haar eten nog serveert in een bananenblad.

Op zondag kun je ook in Domburg terecht voor lekker Javaans eten in een kleine open hal waar verschillende standhouders hun gerechten aanbieden. Je kan er genieten van traditioneel Javaans eten, welke soms in een bananenblad wordt geserveerd.

Wie richting Moengo of Albina reist, moet een stop maken in Tamaredjo. Aan elke kant van de weg zijn warungs gevestigd. Iedereen heeft zijn voorkeur, en slecht is het nooit.

Genoeg keuze dus voor Javaans eten in Paramaribo en omgeving!

Tamaradjo, lunch , suriname
Lunchen in Tamaredjo, waar ook diverse warungs te vinden zijn.

Hindoestaans ofwel Indiaas

De Hindoestaanse keuken staat in Suriname vooral bekend om haar roti’s, een soort van pannenkoek gevuld met aardappel of gele linzen. Traditioneel wordt het geserveerd met kippenvlees, kousenband en aardappel in massala. Massala is een kruidenmix van onder andere koriander, komijn, kaneel en peper. Ook de bara, een soort grote oliebol, hoort écht bij de Hindoestaanse keuken.

Er zijn niet veel Hindoestaanse restaurants in Suriname naast de alom bekende Roopram-keten. Roopram heeft prima eten, maar het interieur nodigt niet uit om lang te blijven zitten en persoonlijk vind ik hun masala te scherp. Andere ketens zijn Joosje en Chris Rotishop. Verder zijn er nog vele afhaalplaatsen, die hooguit een paar tafeltjes hebben waar je kan eten.

Rita’s rotishop aan de Verlengde Mahonylaan is onze favoriet in het stadscentrum, omdat zij elke dag verschillende groentes serveren bij hun roti’s. Ook kun je kiezen voor vegetarische roti, of roti met lam of eendenvlees.

Vegetarische roti bij Rita’s Rotishop

Voor roti doks, ofwel eendenvlees, ga ik het liefst naar Shadien’s in Paramaribo-Noord. Behalve heerlijk eten, kun je op haar terras ook genieten van het uitzicht over de Suriname rivier. Je moet wel even wachten op je eten, maar dat is daar geen straf.

In Paramaribo-Zuid vind je meerdere roti-shops waarvan Rambali Rotishop aan de Tweede Rijweg erg populair (en lekker) is. Aan de l ‘Hermitageweg bevindt zich Aloe Roti, welke de lekkerste rotiplaten maakt. Zij staan doordeweeks ook in de stad met de Roti Ambulanss waar je kleine roti ’s kunt kopen voor slechts 40 SRD.

Genieten bij Shadien’s restaurant aan de Surinamerivier

Creools

De creoolse keuken staat voor de keuken van Surinamers met een Afrikaanse afkomst. Een krioro, zoals deze restaurantjes vaak worden genoemd, serveert moksi aleisi (gekookte rijst met zoutvlees, garnalen of droge/ warme vis en eventueel groente), bruine bonen met rijst, pom en heerlijke soepen zoals tayersoep, pindasoep, gritbanasoep en okersoep. Ook snert staat regelmatig op het menu, en zelfs zuurkool wordt hier gebruikt in gerechten. Ik persoonlijk vind beide ‘winterse ‘ gerechten erg lekker in de tropen.

Voor het lekkerste Surinaams eten van Creoolse origine, met een beetje meer luxe, en comfortabel zitten, kun je het best gaan naar De Gadri (naast Fort Zeelandia). Hun pindasoep, pom, en gestoofde varken zijn vingerlikkend lekker. Elke dag serveren ze andere Surinaamse groenten, waaronder ook bittere groentes als sopropo, bitawiri en antroewa. Hier proef je dus de échte en normale Surinaamse keuken, en dat pal naast het parlementsgebouw en Fort Zeelandia.

Grote porties voor een hele goede prijs. Eten bij De Gadri stelt ons nooit teleur.

Café 45, aan de Burenstraat, is ook één van mijn favoriete plekken voor goed creools eten. Ik kwam er vaak omdat ik ernaast werkte, en nooit hebben de maaltijd mij teleurgesteld. Verder heeft de eigenaar een ijzersterk geheugen voor klanten. Ik kan na 2 jaar terugkomen en hij weet nog precies wie ik ben en wat ik graag lust. Daarnaast weet hij goed wat er onder de gewone bevolking leeft en past hij zijn prijzen en gerechten daarop aan. Het is dus een restaurantje voor de gewone man! Veel mensen halen hun eten af, maar hij heeft ook enkele tafeltjes binnen en buiten op een terras.

Niet zomaar een Surinaams eetcafé…..

In Paramaribo-Noord vind je X-Avenue, de plek voor authentiek Surinaams eten! Je kunt er binnen ook je maaltijd nuttigen, maar de meeste mensen halen af. Het menu varieert, maar er is altijd een moksi alesi!

In Paramaribo-Zuid moet je bij Black Boy ’s kitchen zijn voor traditioneel Surinaams Creeols eten. Je kunt plaatsnemen op hun terras langs de drukke Coesewijnestraat, maar ook je portie mee naar huis nemen.

Verder zijn er weinig krioro ’s waar je ook kan zitten. De meeste plaatsen zijn afhaalplaatsen.

Chinees

Chinees eten wordt door alle Surinamers gretig en graag gegeten. Vooral de Tjauwmin (spaghetti of bami met varkensvlees en/of kippenvlees) is een echt nationaal gerecht. Tijdens ons bezoek aan Suriname in 2019 merkten we wel dat door de economische crisis, de hoeveelheid vlees en ingrediënten erg is afgenomen, waardoor het nu vooral de bami is die je eet. De menukaart is er ook niet gemakkelijker op geworden, omdat je nu kunt kiezen voor vlees erin, erop of allebei. Mijn advies is om te kiezen voor gemixt vlees erdoor en erop. Lian Fa heeft in mijn ogen nog steeds de lekkerste tjauw min van Suriname. Het is trouwens ook het enigste gerecht dat ze op de kaart hebben staan…

De vele variaties voor tjauw min bij restaurant Lian Fa, die alleen tjauw min verkoopt

Even voor de duidelijkheid, de Chinese keuken van Suriname lijkt totaal niet op die van Nederland. In Suriname vind je normaal gesproken geen babi pangang en ook niet onze variant van foe yong hai op de menukaart. Alhoewel we het tijdens ons bezoek in 2021 wel op de kaart van LuckyTwins zagen staan.

De Surinaamse Chinees serveert allerlei vleesgerechten met veel groentes in verschillende sauzen. De visgerechten zijn ook heel erg betaalbaar. Enkele gerechten die ik kan aanraden zijn, vis in zoetzure saus, gestoomde vis met gember, boulanger met varkensvlees, drieling (gevulde groenten met vlees), en al wat je nog meer op de kaart ziet dat je lekker lijkt.

De twee meest bekende Chinese restaurants in Paramaribo zijn Chi Min, iets ten noorden van het centrum, en Lucky Twins in Paramaribo-Zuid. Maar wie even om zich heenkijkt ziet overal Chinese restaurants. Bij sommige kun je alleen wat afhalen, bij anderen kun je ook aan één van de twee of drie tafeltjes plaatsnemen.

Sommige Chinese restaurants zijn échte Chinese restaurants, waar je nauwelijks een Surinamer zult aantreffen. Enkele van deze restaurants vind je aan de David Simonstraat, Gompertstraat en Verlengde Gemenelandsweg.

Tafelen bij Delicious, waar het eten écht vers is

Er zijn een aantal Chinese restaurants die vooral bekend zijn bij lokale bewoners. Zo ontdekte ik in 2021 Kong Nam, aan de Gompertstraat. Behalve dim sum, serveren ze hier ook verschillende noodlesoepen en andere kleine gerechten. De eigenaren maken hun eigen sojamelk, welke een lichtbruine kleur heeft en heerlijk smaakt. Kong Nam is open van ’s ochtends vroeg tot ongeveer 14uur in de middag. Maar let op, we doelen niet op het dim sum restaurant dat ernaast staat, maar op het kleine gebouwtje er pal naast.

Vaak zijn onze ogen te groot en bestellen we teveel…..

De meest bekende dimsum restaurant van Paramaribo, Lucky aan de Wilhelminastraat, heeft definitief haar deuren gesloten. Tijdens ons meest recente bezoek zijn we op aanraden van een kennis naar Huang Du gegaan voor dim sum. Dat was een perfecte aanbeveling. Veel keuze, lekker eten en op zondag ook heerlijk druk. Andere bekende Dim Sum restaurants zijn Sun Do in het centrum en Dim Sim Cuisine in Paramaribo-Zuid

Tot slot wil ik je graat attenderen op Squeezy, aan de Plutostraat. Een fenomeen onder sommige vrienden van ons. Ze nemen ons er graag mee naartoe, vooral ook omdat hotpotten leuker is als je met meerdere mensen bent dan met zijn tweeën. Je bestelt eerst een soep en daarna allerlei groentes, vlees en vis, die je in de soep kunt dompelen om te garen. Lekker en een leuke activiteit! Ze zijn ooit begonnen in een kleine keet, pal naast de Chinese markt, maar inmiddels zitten ze in een moderne pand met meer dan 25 tafeltjes voor haar gasten. Een aanrader!

Hotpotten bij Squeezy

Braziliaans

De Braziliaanse keuken is een vrij nieuwe keuken in Suriname. Met de komst van de Braziliaanse goudzoekers, werd ook de Braziliaanse keuken in Suriname geïntroduceerd. In Paramaribo Noord, aan de Tourtonnelaan, tref je een aantal lokale Braziliaanse restaurants aan. Petisco is één van de meer bekendere.

Braziliaans, Paramaribo, eten
Dit lokale Braziliaanse buffetrestaurant bestaat helaas niet meer, gelukkig is er nog wel Petisco.

BBQ & Fastfood

Veel Surinamers houden van de BBQ. Wie een beetje rondrijdt door de stad, zal op verschillende straathoeken bbq-stands zien staan.

De kwaliteit van een goede BBQ-stand wordt bepaald door de marinade die ze gebruiken voor hun vlees. Iedere Surinamer heeft zo haar eigen favoriet, maar Hes-D’s BBQ met meerdere vestigingen in de stad, is wel één van de meest bekende. Maar er zijn er veel meer, wie in de avond even zijn neus in de lucht steekt, ruikt al snel waar de bbq-stand in zijn of haar buurt staat.

Fastfood-ketens als Naskip, Popeys, McDonalds en KFC doen het ook nog steeds goed in Suriname. Naskip is de Surinaamse variant van KFC en een goed alternatief als je zin hebt in fast food , maar ook de lokale ondernemer wil steunen.

BBQ, Suirname, ongezond
Een portie van een BBQ-stand, lekker vettig en ongezond

Surinaamse broodjes

Als ik in Suriname ben, kijk ik altijd uit naar de belegde Surinaamse broodjes. Wie in Nederland weleens naar de Surinamer gaat, kent ze wel; broodje kerrie ei, bakkeljauw, lever, fa jong, kousenband met garnalen en nog veel meer variaties. Net als in Nederland krijgen deze broodjes steeds vaker een niet-Surinaamse touch. In Nederland wordt het steeds vaker meer Chinees, in Suriname juist steeds vaker Westers.

Anthony ’s corner, tegenover Krasnapolsky, heeft zowel traditionele als meer Europese-stijl belegde broodjes. Ook Krioro, dat twee vestigingen heeft in Paramaribo, serveert nu nog maar enkele traditionele Surinaamse broodjes.

Maar wie écht ouderwetse Surinaams belegde broodjes wil proeven, gaat naar Soesha’s aan de Atlasstraat. Wees er vroeg bij (voor 10.00), want anders is een gedeelte van het beleg al op. Een bezoek aan Suriname is daarom voor mij niet compleet als ik niet bij Soesha ben geweest :-).

Verder is Combé Bazaar ook een goed alternatief voor lekkere Surinaamse broodjes.

Surinaamse worst

Vanaf ongeveer 14uur in de middag staan de worstverkopers op parkeerplaatsen, bij winkels of langs de straat hun eigengemaakte worsten te verkopen. Bij hen koop je een gekookte kipworst, bloedworst, bere (gekookte ingewanden) of fladder (gekookte pens). Onderschat de worsten niet, ze zijn soms best wel pittig. Zeker de moeite waard om te proberen, naar mijn idee. Je kunt ze ook kopen bij slagerijen als Rosignol. Door de economische crisis doen veel worstenverkopers wel meer vulmiddel en minder vlees in hun eigen gemaakte worsten.

Cakes en lekkers

Oh, en dan heb ik het nog niet gehad over al die lekkere zoete lekkernijen als bojo (cake gemaakt met cassave en kokos) en viadoe, een zoete cake. Bakkerij Hollandia, aan de Wilhelminastraat heeft volop keuze, waaronder ook meer hartige varianten zoals pastei. Pastei is bladerdeeg gevuld met kip en groente, met vis of vlees. Het heeft wel iets weg van een saucijzenbroodje, maar dan lekkerder.

Verder zul je op straat allerlei grote glazen potten zien met daarin vruchten of groente. Dit zijn snacks op zuur (en zoet) gezet. Zeker als het warm is, is het heerlijk om deze frisse snacks te proeven.

Tot slot is er nog schaafijs, wat vooral in het centrum van Paramaribo wordt verkocht. Wij vinden het eerlijk gezegd niet lekker, omdat het vooral chemische smaken zijn met heel veel suiker. Het geeft je wel een oppepper en koelt je voor even af. Mijn verwennerij is het ijs van Padre Nostro. Zij maken heerlijke roomijs van Surinaamse vruchten. Een echte verwennerij. Je kan een ijsje kopen in hun restaurant aan de Koninginnestraat, maar ze hebben ook een kraam in één van de kiosken van Waka Passi. De betere supermarkten verkopen ook hun ijs.

Let op je gewicht!

De Surinaamse keuken is niet de meest gezonde keuken vanwege haar gerechten met veel rijst overmatig gebruik van olie, weinig groenten en veel toegevoegde suikers. En toch is het een heerlijke keuken, waar ik elke keer weer van geniet. Ik matig mijzelf door zoete dranken aan te lengen met water en één warme maaltijd per dag te gebruiken. De rest van de dag kies ik voor een broodje, salade of saoto-soep. En dan nog kom ik vaak aan, want in de tropen beweeg je nu eenmaal minder.

Benieuwd naar meer verhalen en tips over Suriname? Klik dan hier voor een overzicht van al mijn artikelen over Suriname. Ik schrijf onder andere over de lokale markten in Suriname, de Surinaamse cultuur en hoe je je eigen reis kunt organiseren.

Restaurants op de kaart

Kapelka Travel Magazine

Diverse artikelen van Kapelka Travel zijn gebundeld in onderstaande magazine. Deze magazine is een mooie aanvulling op je reisgids voor Suriname en voor de Suriname-kenners een inspiratiebron voor een volgend bezoek aan Suriname. Door de artikelen samen te bundelen in één magazine, kun je ze nu ook rustig offline lezen in het vliegtuig of in de hangmat.

Klik op onderstaande foto om jouw pdf-versie te downloaden voor €2.50.

  1. Arjen Stikvoort

    Hi Heleen,

    Je hebt veel gegeten en gezien all over the world. Je verhalen zijn leuk om te lezen! Zelf woon ik ook al een aantal jaren in Paramaribo en ken veel van je beschreven restaurants, warungs en Chinese toko’s.
    Echter is er nog een restaurant dat genoemd mag worden namelijk Riet Petite dat beslist de moeite waard is. Aan de Bindastraat 69 is dat het restaurant met een Surinaams-Mediterraanse keuken. Ze koken de doks (eend) op een echte chulha (soort stenen kookpit met vuur) en de pizza’s in de vuurstenen oven. Verder eet je er gerechten met alleen maar originele kruiden, dus geen smaakmakers als Maggie etc. Accent ligt op gezonde voeding in een super sfeervol rustiek etablisement.
    Zou je dit ook aan je lijstje van beste restaurants van Suriname kunnen/ willen toevoegen? Kijk maar, maar is beslist de moeite waard om daar binnen te wandelen. Groetjes, Arjen.

    • Reactie door auteur

      heleenwesterman

      Hoi Arjen,

      Superbedankt voor deze tip. Het klinkt als een zalig restaurantje. Ik ga het de volgende keer zeker uit proberen en als het net zo goed is als je schrijft, komt hij zeker in het artikel!

  2. Auryl

    Hey Heleen,

    Dit artikel is echt precies waar ik naar opzoek was !! En met één korte Google search gevonden. Ik ben momenteel in Paramaribo en had even inspiratie nodig. Als vegetariër is het namelijk nét wat lastiger om lekkere Surinaamse gerechten te vinden, maar tussen deze tips zitten zeker goede restaurants om eens uit te proberen ! Dankjewel voor het uitproberen van al deze eetplekjes en voor de moeite die je gestopt hebt in het maken van dit uitgebreide en leuke stuk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!