Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Londen, Wandelen

Verken Londen te voet – Wandeling door Brixton

In de meeste reisgidsen wordt er weinig gesproken over Brixton. Hooguit wordt er melding gemaakt van de Brixton Market en het feit dat in deze buurt veel mensen van Caraïbische afkomst wonen. Toch valt er veel meer over Brixton te vertellen, en er zijn vele interessante bezienswaardigheden, die gemakkelijk een middag vullen.

Brixton market

De meeste toeristen komen naar Brixton voor de Brixton market. Een bijzondere mix van een traditionele warenmarkt gericht op mensen uit het Caraïbisch en Afrikaans gebied en hippe restaurants en winkels.

Begin de verkenning van Brixton market op Electric Avenue, bekend van een lied gezongen door Eddy Grant. De naam Electric Avenue is gegeven, omdat het als één van de eerste straten werd aangesloten op elektriciteit. Vanaf 1880 tot en met de jaren ’30 was Electric Avenue zelfs één van de mooiste winkelstraten in Londen. Dat is nu niet meer het geval, maar als je één van de overdekte galerijen ingaat, en je kijkt naar boven dan krijg je een indruk van hoe het er in de vroegere dagen moet hebben uitgezien.

Eén van die overdekte galerijen is Brixton Row. Hier tref je nog de Brixton Market uit de jaren ’70 aan. Kleine winkels volgepropt met geïmporteerde goederen uit de West-Indies en Afrika. Zo is er een kleine winkel met allerlei Maria-beelden en andere religieuze uitingsvormen en hulpmiddelen.  In Brixton Gallery zie je hoe de oude Brixton-winkeltjes langzaam worden verdreven door restaurantjes en winkels die zich op hipsters en Londen’s hippy publiek richten.

Pop Brixton Market is een pop-up market geplaatst in oude zeecontainers. Allerlei trendy eettentjes en barretjes trekken een heel ander publiek aan, dan de Jamaicaanse foodtruck die er aan de overkant staat. Elders staan achter een kraam enthousiaste rastamannen die kruiden verkopen. Zij hebben achter de kraam,  in de nis van de bovengrondse spoorlijn, een vegetarisch restaurantje. Ikzelf kan de stand met Ethiopische gerechten niet voorbij lopen zonder er iets te kopen. Voor slechts 7 pond krijg je een grote portie eten, waarvoor ik in Nederland al gauw zo’n 25 euro voor betaal. Of wat denk je van de Japanse poffertjesbakker, die heerlijke glutenvrije poffertjes in zijn stand bakt?

Ontmoet multicultureel Londen op Brixton Market. De markt is elke dag, behalve zondag, van 8-18uur geopend. Op zaterdag zijn er vaak nog aanvullende kleine markten zoals een biologische boerenmarkt of vintagemarkt. De restaurants in de Brixton Village en Market Rowe galerij zijn elke dag van de week geopend tot 23.30, behalve op maandag dan sluiten ze om 18uur. Meer informatie over de restaurants vind je op deze informatieve website.

Maar verlaat Brixton niet, voordat je nog een aantal andere bezienswaardigheden hebt gezien in de nabije omgeving van de markt.

David Bowie

Aan de overkant van de markt, in een klein straatje naast Morleys warenhuis, is een onverwachte muurschildering. Het is een portret van David Bowie.

Deze muurschildering is in 2013 door Australiër James Cochran gemaakt. Hij heeft zich laten inspireren door David Bowie’s LP cover Aladdin Sane.

Na David Bowie z’n dood is dit de plek geworden waar veel fans hun eer aan hem betonen. David Bowie is in Brixton geboren, en zijn geboortehuis staat er nog steeds. Je vindt het op 40 Stansfield Road.

Bon Marché

Brixton Market is als winkelgebied begonnen met de opening van het eerste warenhuis in Engeland, namelijk Bon Marché. Initiatiefnemer en eerste eigenaar, James Smith, had 48.000 pond gewonnen bij een paarden race in 1876. Hij besloot het geld te gebruiken voor het opzetten van een warenhuis, geïnspireerd op de Bon Marché van Frankrijk. Bon Marché opende in 1877 haar deuren en in 1888 werkten er 400 mensen. Het gebouw staat er nog steeds, maar het warenhuis niet meer.

De eigenaar raakte bankroet in 1892, maar een nieuwe partnerschap nam de winkel over. In 1975 moest het warenhuis echter haar deuren definitief sluiten, vanwege teruglopende klandizie. Bon Marché is belangrijk geweest voor Brixton’s reputatie eind 19de eeuw, omdat het warenhuis ook andere winkeliers overtuigde een winkel te openen in Brixton.

De muur

Voor een groot contrast en een stukje bijzonder architectuur, hoef je alleen maar Brixton Market uit te lopen en Cold Harbour Lane in te gaan. Hier, net na de spoorbrug, zie je een massief groot gebouw. Het lijkt bijna op een stadion. In werkelijkheid is het een woongebouw, dat in de jaren ’70 werd gebouwd. Dit woonblok moest het achterliggende woongebied beschermen tegen het potentiële lawaai van een geplande rondweg.

De rondweg is nooit aangelegd, maar het gebouw is toch gebouwd. Officieel heet het Southwyck House, maar de meeste mensen kennen het als Barrier Block. Het is mogelijk om het gebouw van de andere kant te bewonderen, welke veel opener en toegankelijker oogt dan verwacht.

Meer details over het gebouw en een bewonersperspectief, lees je hier.

Ritzy Cinema

Een mooier en interessanter verhaal is het verhaal van Ritzy Cinema. Dit is de oudste bioscoop van Zuid-Londen en de een na oudste functionerende bioscoop van de stad. De cinema vertoonde in 1911 haar eerste film. Vandaag de dag draait er een mix van commerciële en art house films.

De cinema heeft een lange geschiedenis van gebruik en verbouwingen, welke je in deze blog kunt lezen. Het heeft verder een leuke bar met een klein terras,  alwaar je het straatleven aan je voorbij kunt zien trekken.

Windrush Square

Het plein voor de bioscoop heet de Windrush Square, vernoemd naar de boot Empire Windrush. Deze bracht als één van de eerste boten geschoolde arbeiders uit West-Indië (vooral Jamaica) naar Londen. Men hoopte op die manier de arbeidstekorten in Engeland op te lossen. Veel van deze migranten vestigden zich in Brixton. Op het plein tref je vooral lokale bewoners die met elkaar praten, een zwerver die even uitrust of een zakenman die zijn telefoon checkt.

Tate Library

Naast Ritzy Cinema is de Tate Library, een lokale bibliotheek, gedoneerd door Sir Henry Tate in 1892. Voor wie het niet weet, Sir Henry Tate is de uitvinder van het suikerklontje en is daarmee erg rijk geworden. Hij is ook de oprichter van de befaamde Tate Musea in hartje Londen.

Black Cultural Archives

Naast de Tate Library staat het gebouw van de Black Cultural Archives. Hier wordt de geschiedenis van de Afrikaanse nazaten in de UK onderzocht, bewaard en onder de aandacht gebracht. Onder de Afrikaanse nazaten worden zowel mensen uit de Caraïben als Afrika bedoeld. De Black Archives hebben altijd een expositie, welke gratis te bezoeken is. Er is ook een mooi café en een kleine winkel met allerlei spullen gelinkt aan de Afrikaanse nazaten in de UK.

Black Cultural Archives Londen

St. Matthew’s Church

De kerk die je aan de overkant van het plein ziet, St. Matthews Church, is geen ‘gewone’ kerk. Er worden nog wel kerkdiensten gehouden, door twee verschillende gemeentes, maar het is nu vooral een gemeenschapshuis en in één van de kelders is een restaurant gevestigd. Je kan het gebouw van binnen bekijken, maar verwacht geen kerkelijk interieur. De tuin om de kerk is nu een openbaar park.

Vanuit hier kun je richting Brockwell Park wandelen. Je komt dan door leuke buurten met typische 19de eeuwse huizen. Het park zelf is groot en biedt een mooi uitzicht richting het stadscentrum.

Brixton londen straatbeeld

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!