Kapelka Travel

Altijd net een beetje anders

Nieuw-Zeeland

Napier, de art deco stad van Noordereiland

art-deco-in-napierToen ik mijn reis naar Nieuw-Zeeland aan het voorbereiden was, stond Napier hoog op mijn wensenlijst.

Napier is DE art deco stad van het Noordereiland. Een aardbeving in 1931 verwoestte de gehele binnenstad en bij de wederopbouw werden alle gebouwen in art-decostijl herbouwd.

Vandaag de dag worden de gebouwen nog steeds in ere gehouden. Bij renovatie wordt niet alleen de buitenkant hersteld, maar ook het interieur. Je kijkt je ogen uit als je door het kleine stadje wandelt.

In combinatie met haar ligging aan zee, de vele wijngaarden in haar omgeving en het mildste klimaat van het Noordereiland, is Hawkes Bay (en dus Napier) een populaire bestemming voor toeristen en gepensioneerden.

283-hawkes-bay-museum-earthquake-expoEen recentelijk geopend museum annex galerie en theater, MTG Hawke’s Bay is een aanwinst voor de stad. Het heeft mooie tentoonstellingen, die gelinkt zijn aan de geschiedenis van de regio. In de verschillende zalen zijn vrijwilligers aanwezig om meer te vertellen over de tentoonstelling in kwestie of over hun eigen leven in Napier. In de kelder is een permanente expositie over de befaamde aardbeving inclusief beeldmateriaal uit die tijd. Vooral de interviews met nabestaanden zijn indrukwekkend.

Wil je meer informatie over de art-decogebouwen in de stad, dan kun bij het nabijgelegen Art Deco Centre routebeschrijvingen kopen of een tour boeken met een gids. Ook voor de aanschaf van art deco artikelen is dit de plek.

Omgeving Napier

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAls je bent uitgekeken in de stad, dan zijn er in de directe omgeving nog een aantal leuke bezienswaardigheden. Onderweg ernaar toe rijd je langs verschillende wijn- en fruitgaarden. Zo kun je wandelen op het strand van Cape Kidnappers met haar machtige rotswanden. Is er de historische Otatara Pa en vlakbij het stadscentrum zorgen de vele watervogels in het Ahuriri Estuary voor vermaak. Doordat dit laatste park vlakbij de luchthaven ligt en naast twee drukke wegen, voelt het meer aan als een stadspark dan een natuurgebied.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén