Kapelka Travel

Altijd net een beetje anders

New York

New York – het kan ook goedkoop

Ja, het is gemakkelijk om in korte tijd veel geld uit te geven in New York. Gedurende één dag 100 USD uitgeven zonder daarvoor iets bijzonders te hebben gedaan, is heel gemakkelijk. Gelukkig zijn er ook vele mogelijkheden om een leuke tijd in New York te hebben, zonder dat je bergen geld uitgeeft. In deze blog enkele relevante bronnen voor het vinden van gratis en goedkope activiteiten en restaurants, die je bezoek aan New York uniek zullen maken. Geheid dat je ergens komt, waar niet veel andere toeristen zullen gaan. n.

NYC Free & Dirt Cheap

Als ik in New York ben,  maak ik graag gebruik van deze Frommer’s stadsgids..De laatste editie is van 2012, maar nog steeds zeer geschikt als startpunt voor het vinden van goedkope en of gratis activiteiten in New York.

Zo vond ik met behulp van deze gids vele gratis en minder bekende musea, die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken. Mijn trip naar Harlem was volledig gebaseerd op informatie uit deze gids.

About.com

Verder maak ik graag gebruik van de website about.com. Niet alle wijken van New York worden even goed bijgehouden, maar wel die van Queens. De queens.about.com heeft veel tips voor leuke activiteiten en restaurants. Dankzij deze website ben ik bijvoorbeeld op een Indiaans Pow-Wow festival terecht gekomen.

Events12.com

New York is zo groot en er gebeurt zoveel, dat je nooit op de hoogte kunt zijn van alle festivals en evenementen. Zeker in de zomer rijzen de activiteiten de pan uit. De website events12.com is dan een goede bron,  waar je een helder overzicht vindt van alle evenementen per buurt.

In de zomer worden er heel veel films vertoont in openlucht cinema’s. Meestal zijn deze voorstellingen gratis en elke locatie kent zijn eigen programmering. In Sculpture Garden (Queens) worden vooral filmhuis-films vertoond. We hebben daar een documentaire uit Bangladesh gezien over de werkomstandigheden op schipsloperijen. In Bryant Park (Manhattan) draaien ze vaak ‘golden oldies’, waarbij gratis water en popcorn wordt verstrekt. In Flushing Meadows (Queens) hebben we hard gelachen bij een Taiwanese comedy film, dat werd vooraf gegaan door een Taiwanees muziekoptreden.

Budget eten

Als ik in Manhattan ben, maak ik graag gebruik van Whole Foods Market. Deze supermarkt heeft een geweldige afdeling met vers eten, allemaal in buffet-opstelling.

Er zijn ook voldoende goedkope kleine restaurants in Manhattan (buiten het toeristisch gebied), check daarvoor vooral je reisgids. Onthoud wel dat bovenop de prijs van je maaltijd nog 20% fooi komt. En als je pech hebt, zijn de prijzen op de menukaart exclusief belastingen, waardoor de prijs van je gerecht zowiezo met 10% omhoog gaat. In het begin is het mij regelmatig overkomen, dat ik dacht ergens goedkoop te eten, maar dat het toch veel duurder werd vanwege de belastingen en fooi.

Groupon

Qua avondeten heb ik een aantal keren gebruik gemaakt van Groupon-aanbiedingen.  Sommige restaurants waren erg goed, andere zozo. Het is de moeite waard om deze site te scannen voor interessante aanbiedingen. Zo zijn wij met een groupon naar Jing Fong gegaan, een bekend Chinees restaurant met zeer goede dim sum. We konden daar voor 60 US dollars eten en hoefden slechts 30 US dollars af te rekenen. Ook zijn we bij een uitstekend Taiwanees restaurant belandt en een Spaanse tapasbar.

Yelp

Verder heb ik veel gebruik gemaakt van Yelp, de Iens van New York. Ik merkte wel dat de mensen die reviews geven, dit doen op basis van hun Amerikaanse voorkeuren. Restaurants die niet hoog scoorden op Yelp (een 6-7) bleken vaak juist zeer leuk en authentiek te zijn. Dus laat je je niet helemaal leiden door de reviews. Ze geven een indicatie.

Overnachting

Qua accommodatie raad ik je zeker aan om het één en ander goed te researchen. Check airBnb, booking.com en andere aanbieders voor aanbiedingen. Als je een slaapplek buiten Manhattan vindt, in één van de boroughs, check dan hoe lang de reistijd naar Manhattan is. Ik verbleef in Briarwood (Queens) en onze reis naar Manhatten duurde zo’n 1,5 uur van deur tot deur. Zeker in het weekend kon onze reis nog weleens langer duren vanwege werkzaamheden op het metronet.

New York hoeft niet extreem duur te zijn. Veel hangt af wat je wilt gaan doen. Als je alle toeristische attracties wilt bezoeken, dan kan het een duur grapje worden, maar er is veel meer te zien en te beleven in New York dan dat. Alleen al het wandelen op straat en het observeren van mensen is al een ervaring op zich.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén