Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Oman

Oman: Van Birkat Al Mawz naar Wahiba woestijn

Vanuit Birkat al Mawz zijn we richting Al Qabil gereden voor ons verblijf in de woestijn. Onderweg hebben we verschillende plaatsen en bezienswaardigheden bezocht.

Bijenkorfgraven in Zukait

We begonnen met een bezoek aan de bijenkorfgraven net buiten Izki, in Zukait. Deze graven van ongeveer 3000 jaar voor Christus worden toegeschreven aan een gemeenschap genaamd: Umm An Narcivilisatie. In de omgeving van Ibri zijn de officiële Unesco-locaties, maar in Zukait is een kleine maar zeer bijzondere plek waar je deze graven ook kunt bezoeken. Nadat we snelweg 15 zijn overgestoken richting het oosten, nemen we de eerste afslag rechts. Je denkt fout te gaan, maar als je goed kijkt,  aan de rechterkant, zie je de eerste graven bovenop de bergtoppen. Met die in je vizier ga je een nieuw dorp in en kom je vanzelf uit bij een parkeerplaats en een verlaten kiosk. We hebben op deze heuvel zeker een half uur tot een uur rondgelopen. Niet alleen de graven, maar vooral ook de omgeving is erg mooi.

Ibra

Vanuit Zukait zijn we via wat kleinere wegen naar Ibra gereden. Het rijden in dit meer verlaten gebied met continue bergen op de achtergrond was een magnifieke ervaring. In Ibra hebben we de woensdagochtend markt bezocht, waar een gedeelte bestemd is voor vrouwen. In principe mogen alleen vrouwelijke verkopers daar hun spullen verkopen, maar we hebben ook mannen gezien. Hier kun je nog traditionele borduurwerken vinden, die de vrouwen op hun mouwen of broeken naaien. Een levendige markt met bijzondere koopwaar. Het was een plezier om hier rond te lopen. In de souk zelf zijn verschillende kledingmakers, slagers en andere winkeliers gevestigd. Ook is er achter de souk een veemarkt. Daar hebben we onze eerste dromedaris gezien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Al Mjunisifeh en Al Kanatar

Na een heerlijke lunch in Ibra, zijn we doorgereden naar de nabijgelegen dorpen Al Mjunisifeh en Al Kanatar. Dit zijn oude ommuurde dorpen, die grotendeels verlaten zijn. Je ziet echter nog wel de grandeur van vroeger. Terwijl we daar waren, was er ook een bezoek van de minister van Toerisme die een gerenoveerde woning bezocht. Nadat de minister was vertrokken (en ja, we zijn met hem op de foto geweest en hij heeft gewoon mijn hand geschud), mochten wij de gerenoveerde woning bekijken. De eigenaren willen de woning verhuren voor etentjes en bijzondere gelegenheden. In deze woning zagen we ook voor het eerst graveringen in de muren en nissen.

Zoals het in Oman betaamt, hebben de gastheren ons uitgenodigd om met hen mee te eten. We hebben gezellig met elkaar gesproken.

Tijdens ons bezoek zijn we ook net buiten het oude dorp gegaan, en ik heb mij verbaasd over het contrast tussen de droge omgeving en het groen van de tuinen/plantages die worden voorzien van water uit een irrigatiesysteem. Er bijzonder om dat te zien.

Mudayrib

Na dit bijzondere bezoek, zijn we doorgereden naar Mudayrib, een dorp dat is omringd door zeker 6 wachttorens. Als je op de heuvel in het oude dorp staat, kun je ze alle zes zien. Verder zijn de huizen hier als kleine forten gebouwd.

Na ons bezoek aan dit dorp, moesten wij ons haasten om op tijd NomadicDesertCamp te zijn voor onze overnachting in de woestijn. Nomadic Desert Camp biedt overnachtingen aan in traditionele huisjes (en tenten), welke zonder airco en elektriciteit zijn. Lees meer over ons verblijf in de woestijn, in deze blog.

Ben je benieuwd naar wat we nog meer hebben gedaan in Oman, dan kun je hier een samenvatting lezen van onze zelf georganiseerde 7-daagse rondreis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!