Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Oman

Oman: Bezienswaardigheden tussen Muscat en Birkat al Mawz

Op de route van Muscat naar Birkat al Mawz hebben we verschillende bezienswaardigheden bezocht. We hebben ons laten verrassen door de openstelling van Sumail fort, het mooie oude dorp van Izki en de falaj van Birkat al Mawz.

Sumail fort

Vanuit Muscat, zijn we als eerste naar Sumail fort gegaan. We hadden wat moeite om het fort te vinden, daar onze reisgids wat verouderd was. In ieder geval moet je nadat je de snelweg hebt verlaten en onder de toegangspoort door bent gegaan, gelijk op de rotonde linksaf. Je gaat dan Sumail door en komt dan in de wadi zelf uit. Een mooie plek met heel veel dadelplantages. Ongeveer 3 kilometer na Al Karama supermarket (in Sumail), kom je een blauw bord tegen met Al Ujm erop. Je gaat dan een brug over en neemt de eerste afslag naar rechts. Je kronkelt dan naar boven en komt voor het fort uit. Het fort is open voor publiek en erg mooi gerenoveerd. Toegang was gratis ten tijde dat wij er waren. De wachter ving ons op met koffie en dadels, terwijl diens Bengaalse hulp nieuwsgierig keek en enkele woorden met ons sprak. De wachter sprak geen Engels.

Deze diashow vereist JavaScript.

Izki

Na ons bezoek aan Sumail zijn we doorgereden naar Izki, alwaar we het oude dorp en het fort (is een ruïne) hebben bezocht. Dit was de eerste van de vele ‘oude’ dorpen, die we zouden bezoeken.  Deze oude dorpen zijn slechts sedert 40 jaar verlaten, toen de meeste Omani’s betere inkomens kregen door de olieopbrengsten. De huizen waarin ze nu wonen, staan naast het oude dorp. Er is ruimte genoeg in het land, dus is het goedkoper om een nieuw huis te bouwen dan het ‘oude’ huis aan te passen aan de moderniteiten die men graag wilde. In het oude dorp was geen riolering of elektriciteit aanwezig.

Deze diashow vereist JavaScript.

In de omgeving van Izki kun je ook enkele bijenkorf graven bezoeken, die dateren van 3000 voor Christus. Een grotere collectie van deze graven is te vinden in de omgeving van Ibri (Al Ayn en Bat). We hebben de graven bij Izki bezocht tijdens onze reis van Birkat Al Mawz naar de Wahiba woestijn.

Birkat al Mawz

Birkat al Mawz was de plaats waar wij hebben overnacht bij een AirBnB host. Hij heeft ons meegenomen op een wandeling langs de Falaj al Khatmeen (welke je ook zelf kunt doen, wat zeker een aanrader is) richting de dadelplantages. Vanuit Birkat Al Mawz kan Jebel Akhdar worden bezocht. Toen we hoorden dat op dat moment (mei) de rozen in bloei stonden, hadden we wel een beetje spijt van het feit dat we geen 4WD hadden gehuurd. In het dorp zelf kun je wel een chauffeur met 4WD inhuren. Dat zou voor ons echter ietwat te duur worden. Ook Birkat al Mawz kent een oud dorp, welke wij erg interessant vonden daar nog steeds enkele mensen in het oude dorp wonen. Ook kun je vanuit het oude dorp omhoog lopen naar de wachttoren.

Deze diashow vereist JavaScript.

Vanuit Birkat al Mawz kun je heel goed Nizwa bezoeken. Meer hierover in mijn volgende blog  van Birkat Al Mawz naar Wahiba woestijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!