Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Oman

Top 5 bezienswaardigheden in Muscat, Oman

Muscat is waar veel toeristen hun reis door Oman beginnen en eindigen.  Er is veel te zien en te doen in de stad en diens omgeving. Hier vijf highlights van ons verblijf in Muscat.

Sultan Qaboos Grand Mosque

De grote gebedshal van deze moskee bracht tranen in mijn ogen. De de ruimte is zo sereen en mooi. Bij binnenkomst valt de grote kristallen kroonluchter (40 meter hoog) op, welke een heel mooi licht geeft in de grote zaal met de één na grootste tapijt ter wereld. De blauwe kleuren, de ruimtelijkheid en het licht maken het tot een indrukwekkend geheel. In de gebedsruimte staan op verschillende plekken vrijwilligers, die uitleg geven over het geloof en de verschillende elementen van de moskee. Wij hebben daar gesproken met een blanke Australische vrijwilliger die zich bekeerd heeft, en een Omaanse heer.  Ook zijn we het informatiecentrum binnengegaan, waar we door een zeer gepassioneerde oudere heer verder werden ingelicht over het islamitisch geloof onder het genut van een koffie en wat dadels. Hij maakte ons duidelijk dat de islam zich afkeert van geweld. Oman is het enige land waar ibadisme (een stroming binnen de islam, afgeleid van kharidisme) wordt beleden. Het wordt gezien als de meest vreedzame stroming. Volgens hen mag geloof nooit een reden zijn voor geweld.

Het gehele complex is van bijzondere schoonheid en zeer fotogeniek. Als bezoeker dien je wel je armen, benen en borst te bedekken. Vrouwen moeten ook hun hoofd bedekken.

Duik- en/of snorkel trip

Duiken in de wateren van Oman is niet moeilijk en het water is erg aangenaam qua temperatuur.  Muscat Hills Resort is het meest bekende duikcentrum, maar wij hebben voor LuaLua  gekozen.  Onze eerste duik was bij ‘het aquarium’ en die naam was zeer toepasselijk. Wat een hoeveelheid vissen zwemmen hier! Verder hebben we tijdens het duiken en snorkelen nog twee grote schildpadden gezien, die rustig door de vele vissen zwommen.  De tweede duik was bij Dimaniyyat Islands. Hier hebben we nog een grote pijlstaartrog gespot.

Uiteraard kwamen we hongerig terug van onze duik, en zijn toen naar een zeer goed Turks restaurant, achter het vliegveld aan de Mauj Street (naast Al Maha benzine station), gegaan.

Oman Muscat duiken
Klaar voor de duik!

Bayt Al Zubair museum

Dit museum geeft een mooi overzicht van de Omaanse cultuur door middel van vitrinekasten met kleding, sieraden, wapens, maar ook in Omaanse stijl ingerichte kamers en maquettes van dorpen en souks. In het museum zelf mogen helaas geen foto’s worden gemaakt, maar het is zeker de moeite waard om te bezoeken.

Ten tijde van ons bezoek in 2016 was het nieuwe nationale museum nog niet geopend. Allicht is dat ook een goede aanrader.

Oman Muscat museum
In het café van het Bayt Al Zubair museum

Muttrah souk

Om eerlijk te zijn, wij vonden de souk van Muscat behoorlijk toeristisch. Van onze duikinstructeur begrepen we ook dat de winkels aan de hoofdpaden zich vooral op toeristen richten. In de zijstraten erachter tref je de échte lokale winkels aan. We zijn bijvoorbeeld vele kleermakers en stoffenhandelaren gepasseerd. Evenals kleine supermarktjes en kledingwinkeltjes. Aarzel dus niet en ga ook de zijstraatjes in en laat jezelf een beetje verdwalen.  Uiteindelijk kom je altijd wel weer bij een uitgang uit.  Fast food ’n Juice Centre naast de souk aan de zeekade, is een prima plek om de honger te stillen.

Shoarma met brood en humus. Drinken: lemon-mint en ananassap

Al Alam paleis en omgeving

We hebben ons uitermate goed vermaakt met het verkennen van de omgeving van het paleis. De vele pastelkleuren, het grote plein, maar ook het feit dat we over het plein mochten rijden, maakte het een aangename verkenning. We wilden het Al Jalail fort bezoeken en daarvoor moesten we het paleis plein overrijden. Uiteindelijk werden we door 2 vriendelijke wachters tegen gehouden. het Al Jalail fort was niet te bezoeken. Daarna zijn we richting el Mirani Fort gereden, aan de andere kant van het paleis. En ook deze was gesloten.

Het paleis staat in het oude gedeelte van Muscat en dat gebied is een goede test voor je navigatie vaardigheden. Als je daar je weg vindt, dan vind je het overal in Oman.

In de omgeving van het paleis

Wil je weten waar we nog meer zijn geweest? Lees hier de samenvattende blog over onze 7-daagse rondreis door Oman.

Meer inspiratie voor bezienswaardigheden vind je in de onderstaande reisgidsen. Wij hebben gereisd met de Rough Guide in Oman, omdat die toch net iets beter was dan de Lonely Planet. De reishandboek van Hamel is een mooie Nederlands-talige reisgids met veel achtergrondinformatie over Oman.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!