Kapelka Travel

Altijd net een beetje anders

Nieuw-Zeeland

Van Rotorua naar Taupo, reizen tussen zwavel en stoom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In het middengebied van het Noordereiland ligt een nog zeer actief vulkanisch gebied met vele kraters, smaragd groene meren, spuitende geisers, hot springs en kokende modder. Tijdens mijn verblijf in Nieuw-Zeeland, heb ik tussen Rotorua en Taupo verschillende thermische activiteiten bezocht.

Rotorua

De stad Rotorua is het toeristisch centrum voor vulkanische activiteiten. De stad is volledig gericht op het accommoderen en vermaken van toeristen. In de directe omgeving van de stad heb je keuze uit verschillende thermische parken, die je kan bezoeken. In de stad zelf ruik je continu de zwavel,  wat een extra dimensie aan de ervaring geeft.

De stad is ook leuk om even doorheen te wandelen. Vooral het overheidspark met het grote Rotorua Museum is een mooi alternatief als je even genoeg hebt gehad van al die thermische activiteiten.

De eigenaren van het hotel, waar we verbleven, vertellen ons dat de lokale bevolking sterk gelooft in de geneeskrachtige werking van de hot springs. Hun eigen ouders gaan elke dag naar de Polonysian Spa om daar in het water te zwemmen. Als de lokalen gaan, dan moet het wel goed zijn. Dus na het avondeten togen we naar de Polonysian Spa. In het winterseizoen (augustus) is het niet overmatig druk in Rotorua en dus ook niet in de spa. In de loop van de avond werd het zelfs steeds rustiger, waardoor we gemakkelijk konden wisselen tussen de verschillende soorten baden. De een was nog warmer dan de ander. En omdat we de DeLuxe Lake Spa hadden gekozen, hadden we ook toegang tot een bad met een mooi uitzicht over het meer. Niets is beter dan badderen onder de sterrenhemel met uitzicht op het befaamde Rotorua meer. Ongemerkt wen je aan het gloeiende hete water. Pas doen ik onder de douche stond, zag ik dat mijn huid zo rood als een kreeft was.

Rotarua Noordereiland

Waimangu Volcanic Valley

De volgende dag zijn we naar Waimangu Volcanic Valley gegaan. Ik wilde de grote thermische parken in Roturua vermijden en dit wat verder weg gelegen park had een aantal meren, die mij erg mooi leken. Het gebied zelf is ontstaan na de laatste grote vulkaanuitbarsting in 1886.

In het Waimangu Volcanic Valley park dient het gemak de mens. Een bezoek start bovenaan een heuvel en je daalt al wandelend af naar het grote meer. Vandaar wordt je met een bus weer teruggebracht naar het startpunt. Tijdens de wandeling passeer je verschillende meren, silica terrassen en thermische activiteiten. Persoonlijk, vond ik vooral de Frying Pan Lake magisch. Het meer heeft een temperatuur van meer dan 80 graden, waardoor waterdampen als mist over het meer zweven. Het kijken ernaar bracht mij in een meditatieve modus. We hebben genoten van de wandeling,  maar besloten de boottocht over het Rotomahana meer over te slaan. De chauffeur van de shuttlebus, die ons weer naar boven terugbracht, vond dat uiteraard een gemiste kans.

Waimangu Valley Frying Pan Rotarua

Wandelen in omgeving van Rotorua

In de omgeving van Rotorua zijn verschillende gemarkeerde wandelingen uitgezet. Voor een mooi uitzicht over Rotorua, zou ik de Pohaturoa track in Redwood Forest aanraden. Je komt dan onder andere uit bij een prachtig uitkijkpunt over Rotorua en haar diverse thermische activiteiten. Eigenlijk kijk je zo naar binnen bij de verschillende thermische parken, zonder dat je er entree voor hoeft te betalen. Wat mij als Nederlander altijd blij maakt!

Verder heb ik een kratermeer wandeling gedaan van ongeveer 30 minuten en de Waiotapu modderpoelen bezocht. De modderpoelen vond ik écht geweldig. Het modder springt hoog op en maakt van die heerlijk ploffende geluiden. Vraag bij de I-center in Rotorua naar de folder met de verschillende wandelingen in directe omgeving. Deze wandelingen zijn een goed alternatief als je geen geld wilt uitgeven aan thermische parken.

Uitzicht over Rotarua, Noordereiland

Orakei Korako park

Tussen Rotorua en Taupo ligt het Orakei Korako Park. Dit park wordt vaak overgeslagen door toeristen, omdat het niet aan de weg tussen Rotorua en Taupo ligt. Ik vond de detour echter de moeite waard.  Dit  staat vooral bekend om haar witte silica terrassen die zijn ontstaan door alle mineralen die met de thermische activiteiten naar boven kwamen. Er zijn geisers en een bijzondere grot. Het is een plek ook met veel kleur en stoom. Verder staan overal informatieborden met een heldere uitleg over hoe de verschillende fenomenen zijn ontstaan.

Orakei Korako Noordereiland thermisch gebied

Craters of the Moon

Nog wat dichter bij Taupo zijn een aantal kleinere thermische parken en hot springs. Ik heb onder andere  Craters of the Moon bezocht. Dit park was vroeger openbaar, maar vanwege auto-inbraken, hebben vrijwilligers het beheer van het park op zich genomen. Nu kun je er voor 8 NZ dollars naar binnen en wordt je auto in de gaten gehouden. Ik heb zeker een uur gewandeld door dit landschap vol met stoom, dat overal en nergens uit de grond komt. Ook hier wordt via informatie borden een goede uitleg gegeven over de werking van deze thermische activiteiten.

Craters of the moon Taupo Noordereiland

Bezienswaardigheden vlakbij Taupo

In de omgeving van Taupo zijn ook nog een aantal andere bezienswaardigheden, dan de befaamde thermische parken.

Eén ervan is de Aratiatia Lookout. Hier kun je zien hoe de sluisdeuren van de waterkrachtcentrale op gezette tijden worden opengezet om het water weer even de ruimte te geven. De Waikato rivier verandert dan van een klein stroompje in een bulderende rivier. Het neemt dan ook zijn oorspronkelijke route weer aan.

Net buiten Taupo zijn de Huka Falls. Ben je met de auto, dan kun vlakbij de stroomversnelling parkeren op een grote parkeerplaats. Je kan ook vanuit de stad zelf langs een riviertje naar de vallen wandelen. De watervallen (of eigenlijk stroomversnellingen) zijn erg mooi. Vooral vanwege de kracht waarmee het water zich door de nauwe doorgang perst is onvoorstelbaar.

Taupo Huka falls Noordereiland

Taupo

Taupo is de uitvalsbasis voor het Tongariro National Park. Het dorp kent genoeg voorzieningen voor toeristen en wordt niet overheerst door de geur van zwavel. Langs het meer richting Turangi zijn verschillende kleine stranden en plekken waar het water aangenaam warm is door de aanwezige hot springs. Ook wordt er volop op forellen gevist in Turangi.

Taupo Nieuw-Zeeland Noordereiland

Thermische activiteiten overal

Alhoewel je op het gehele Noordereiland thermische activiteiten kunt aantreffen, is het gebied tussen tussen Taupo en Rotorua wel verreweg het meest actief. Trek dan ook gerust enkele dagen uit om enkele van deze wonderbaarlijke fenomenen te bezoeken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén