Kapelka Travel

Altijd net een beetje anders

Suriname

South Drain vs Backtrack naar Guyana

South Drain, lijkt in eerste instantie een vreemde naam voor de officiële oversteekplaats van Suriname naar Guyana.  De letterlijke vertaling is zuidelijke afvoer. Waar de naam precies vandaan komt is voor mij nog onduidelijk.

South drain
South drain

Wat mij wel duidelijk is, is dat South Drain niet dichtbij de bewoonde wereld ligt. Toen ik op bezoek was in Nickerie, wilde ik natuurlijk ook de oversteek maken naar Guyana.  Mijn vrienden in Nickerie dachten daar anders over. Zij vonden het niet verantwoord dat twee vrouwen alleen naar Guyana zouden reizen. Wel wilden zij met mij een kijkje te nemen bij de South Drain oversteek.

We reden de stad Nieuw-Nickerie uit en kwamen al snel op een heel mooi en net geasfalteerde weg. We reden in een rustig tempo voorbij de bananenplantage, voorbij verschillende rijstvelden en kwamen na enige tijd uit bij een kruising.  Aan de overkant zagen we een paar jongens stoeien met een koe. Zij probeerden haar hoeven schoon te maken.  De koe stond niet echt vast en de jongens waren erg bang dat ze een trap zouden krijgen. Met touwen probeerden ze de koe vast te zetten, maar steeds weer wist het beest zich zo te bewegen dat ze de ruimte kreeg om van de jongen met het mes weg te schuiven. We hebben daar enkele minuten naar staan kijken, gelachen en natuurlijk hebben we enkele opmerkingen gemaakt.

We reden vervolgens weer rustig verder en kwamen vervolgens nog langs stalweiden (daar waar koeien grazen) en kleine bossages. We maakten onze tweede stop bij een groepje mannen dat aan de weg stond. Het duurde even voordat ik doorhad dat één van de mannen in het diepe water netten aan het inhalen was. De heren waren aan het vissen. Uiteraard moesten wij hun vangst bekijken en ik wilde wel een foto van deze stoere man met zijn net.

We reden weer verder. Ondertussen begon ik mij wel te verbazen dat we nog steeds niet bij South Drain waren aangekomen. Ik informeerde dan ook voorzichtig hoever South Drain nu eigenlijk uit de stad lag. Er werd even nagedacht en daarna het antwoord gegeven: zo’n 50 kilometer. Wat!!

Ik begreep plotsklaps waarom zoveel bewoners van Suriname daarvan geen gebruik maken, maar gebruik maken van de Backtrack. Deze ligt zo’n 5 kilometer buiten de stad en de kleine bootjes varen af en aan. De veerboot van South Drain gaat maar 1x per dag rond 11.00, als het goed is. Backtrack is geen officiële grensovergang en dus is er ook geen gedoe met paspoorten en visums. Toch is er niemand die controleert, de overgang wordt door de overheid gedoogd.

De veerboot
De veerboot

Surinamers gaan eigenlijk alleen via South Drain als men met de auto naar Guyana wil gaan. Let op: je moet aan de grens wel met een officieel document kunnen bewijzen dat jij de eigenaar van de auto bent, of dat de eigenaar toestemming heeft gegeven om naar Guyana te gaan.

Gezien het feit dat de meeste lokalen met taxibusjes reizen of worden opgehaald in Guyana door familieleden, zijn er maar weinig mensen die de oversteek met de auto maken.  En over stempels maken Surinamers zich al helemaal niet druk, men heeft immers geen visum voor Guyana nodig. 

Nederlanders moeten formeel wel door de grenscontrole gaan om hun stempels te halen. Dat betekent ook dat voor een terugkeer naar Suriname, je of een multi-entry toeristenkaart/visum bij je moet hebben of een nieuwe toeristenkaart in Guyana moet kopen. Voor Guyana zelf is geen aparte visum nodig, maar je dient je paspoort uiteraard wel te laten stempelen.

Minder gedoe is misschien het vliegtuig nemen van Paramaribo naar Georgetown, maar dan mis je wel het reizen over het land door Coronie en Nickerie.

 • Lees ook: Romantiek in Coronie en Nickerie & Van Nieuw-Nickerie naar Paramaribo
 1. Koos Stuut

  Hoi Heleen,

  Je bent weer lekker bezig daar in Sranan.
  Leuke artikeltjes die je schrijft
  Begrijp ik het goed dat je nu voor 2 jaar Sranan hebt gekozen.
  Je “moet”trouwens de Rotti van Moti Mahal in de wagenweststraat eens proberen, persoonlijk vind ik die beter dan van Roop .
  Als je op Commewijne bent en je gaat richting Nieuw Amsterdam da is direct links (als je de Oostwest Verbindingsweg afslaat) een heel goede nieuwe warung.
  Ik hoop oktober / november weer over te komen.
  Daarnaast ben ik in gesprek met een nederlandse ondernemer om betaalbare woningen te ontwikkelen, als dat wat wordt komik wellicht een weekje eerder over.

  Veel plezier en succes en eet ook is een heerlijke koebi bij Fatai in de Maagdenstraat tegenover het shell station

  groet koos stuut

  • Pieter L

   Ik kan nergens bevestiging vinden van je bewering dat Nederlanders een visum nodig zouden hebben voor Guyana

   • heleenwesterman

    Hoi Pieter,

    Afhankelijk van de reden en de duur van je reis naar Guyana, kan een visum noodzakelijk zijn. Ga je gewoon voor een paar dagen, dan over het algemeenniet. Ik raad je wel aan om de stempels voor je paspoort te halen, en niet zogenaamd ‘illegaal’ te gaan.

    Gezien het feit dat de veerdienst op dit moment niet vaart, is alleen de backtrack route open. De overheid gedoogt deze route en ze zouden er ook posten neerzetten, zodat je niet naar South Drain hoeft te reizen voor de benodigde stempsls, maar ik weet niet of dat is gebeurd.

    Laat je goed informeren vooraf, en je kunt voor de zekerheid ook even de ambassade van Guyana in Paramaribo bezoeken of bellen. Hier is hun telefoonnummer: (+597) 477 895.

    Groeten
    Heleen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén