Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Athene, Eten en Drinken

Waarheen voor een glas wijn of koffie in Athene

Athene wijn café

Athene heeft vele leuke, kleine en verborgen koffiezaakjes en café’s. Vaak verstopt in smalle straatjes, in winkelpassages of achter een deur die weinig weggeeft van wat erachter ligt.

In deze blog beschrijf ik de vijf, voor ons, meest bijzondere café’s. Op de hieronderstaande kaart staan er nog veel meer.  Het zijn de leukste café’s, die wij ontdekt hebben tijdens ons  6-weekse verblijf in Athene. Ieder café heeft een eigen sfeer en ander publiek. Een glas wijn, een kop koffie of een potje thee is hier niet persé goedkoop, maar ook niet duurder dan in Nederland.

Poems & Crimes Art bar

In een smalle straat waar voetgangers en auto’s met elkaar concurreren voor een plek, zou je dit kleine café bijna over het hoofd zien.

Poems & Crimes Art Bar is een bar en boekwinkel tegelijkertijd. Uitgeverij Gavrielides Books verkoopt hier haar dichtbundels en organiseert er evenementen waar dichters en lezers elkaar ontmoeten.

Deze bar is de plaats waar Griekse dichters en schrijvers elkaar ontmoeten. Als je plaatsneemt aan één van de kleine tafeltjes, voel je al snel dat hier een elitair en vooral intellectueel gezelschap de tijd verdrijft met filosofische en politieke gesprekken.

Athene poems and crime art bar
Mijn man lezend in Poems & Crimes Art bar

Café Bistrot Restaurant Noel

Het is alsof je Hotel des Indes in Den Haag binnenloopt, maar dan in Athene. Donkerrode muren, overal planten en een sfeervolle verlichting geven dit café een sfeer van glamour.  Hier kom je niet alleen voor een drankje, want ze serveren er ook uitstekende maaltijden.

Eye cathcher is de échte art nouveau bar in een zijruimte. Diens blauwtinten geven je het gevoel in de jaren ’30 te zijn belandt. Verder bevindt zich er een boekwinkeltje vol met kunstboeken achterin de zaak. Hier worden ook regelmatig exposities gehouden.

Athene Noel cafe
Romantiek en heel veel sfeer in Café Bistrot Restaurant Noel

Black Duck café

Wie op ontdekkingstocht gaat in Athene naar de leukste café’s voor koffie en wijn, ontdekt al snel dat je vanaf de straat niet kunt bepalen welk café het mooist en best is. Dat geldt ook voor Black Duck café.

Dit café kent drie etages en een enorm terras op een binnenplein, onzichtbaar vanaf de straat. Bezoekers komen hier om in rust te werken of te overleggen, maar ook om gezellig bij te kletsen met vrienden.

Het café voelt aan als één grote huiskamer. Aan de wanden hangen grappige schilderijen van de black duck, naast oude portretten en moderne kunst. Spiegels, kastjes en een boekenkast gevuld met boeken geven het geheel een extra huiselijk karakter. In de kelder is een kleine galerie dat ook allerlei bijzondere snuisterijen verkoopt.

Athene black duck cafe
Hoe je van een zwarte eend een merk maakt

Metamatic Café

Alhoewel elke stadsgids dit café aan toeristen toont, zijn het vooral de lokale Grieken die hier een drankje komen doen.

Metamatic Café is namelijk een bar en galerie in één en wordt beheerd door T.A.F,  een kunststichting. Het café bevindt zich op een met doeken overdekt binnenplein omringd door zeer oude gebouwen. In deze gebouwen werkten vroeger de ambachtslieden. Nu huren lokale designers deze ruimtes voor de verkoop van hun producten. In een ander gedeelte bevindt zich een expositieruimte voor moderne kunst en een kleine winkel.

Een leuk complex om overdag of in de avond doorheen te struinen en dan een glas wijn te drinken op haar sfeervolle binnenplein.

Athene Metamatic Café
Sfeervolle terras van Metamatic Café

Café Gelato

In de winkelpassage tegenover de Atheense Academie is Gelato gevestigd. Althans we denken dat het café zo heet. Gesitueerd op een hoek met een interieur dat een bonte verzameling is van stoelen en banken, oogt het ietwat ongeorganiseerd en gedateerd. Hier komen vooral  oude hippies, linkse intellectuelen en studenten hun koffie, snack en of maaltijd gebruiken.

In dezelfde winkelpassage bevinden zich ook twee arthouse filmtheaters en enkele andere leuke eet- en drinkgelegenheden, waaronder een veganistische bistrot. De moeite waard dus om deze winkelpassage binnen te lopen en een drankje te gebruiken.

Athene café gelato
Café Gelato, een café voor oude hippies en linkse intellectuelen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!