Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Suriname

Wat je neem je mee op een trip naar het binnenland van Suriname?

Als je off-the-beaten-path gaat in Suriname en je eigen trip naar het binnenland organiseert of gaat overnachten bij een recreatie-oord, dan moet je vaak je eigen proviand en spullen meenemen. Maar wat neem je dan mee en hoeveel?

Algemeen

Als mijn partner en ik een trip plannen, gaan we altijd uit van het ergste. Zo verwachten wij niet dat er elektriciteit zal zijn. We nemen dus voor de zekerheid altijd een kaars en een goede aansteker mee. Die aansteker is ook handig voor het aansteken van een gasfornuis of olielamp. De eerste keer dat we naar het binnenland van Suriname gingen, hadden we lucifers meegenomen. Door de hoge luchtvochtigheid en slechte kwaliteit van de lucifers, was dit geen succes. Geen van hen wilde branden.

Lezen bij kaarslicht in Pikien Santi

En als er volgens de accommodatie elektriciteit is, dan is die vaak alleen beschikbaar tussen 19.00 – 22.00 uur. Je kunt dan je telefoon opladen en bij gewone verlichting lezen of een spelletje spelen. Echter, wij nemen voor de zekerheid ook een powerbank mee. Het is ons al eens overkomen dat er toch geen stroom in de avonduren is, omdat de benzine voor de generator op was. In het binnenland zijn veel dorpen afhankelijk van de Surinaamse overheid voor de levering van brandstof voor hun generatoren. Dit gaat niet altijd goed.

Sommige oorden geven aan dat ze een koelkast hebben, maar die wordt dan alleen gekoeld tijdens de 3 uren in de avond.  We nemen dan liever ook geen spullen mee, die in de koelkast bewaard moeten worden.

Waar je ook gaat, er is altijd wel een keuken met een kooktoestel, pannen, bestek en borden aanwezig. Soms moet je er extra voor betalen, soms hoort het bij het huisje dat je hebt geboekt. Als er helemaal geen keuken is, kunnen bewoners van het dorp het eten voor je bereiden tegen een kleine vergoeding. Vraag in ieder geval bij het boeken van je accommodatie naar de aanwezige voorzieningen. Wij hebben uiteindelijk nooit een gasfles, kooktoestel of pannen en bestek mee hoeven te nemen.

Doe je spullen in handige dozen of kratten, en neem minstens één afsluitbare krat mee. Tijdens ons verblijf in Pikien Santi waren we vergeten de rijst in een afsluitbare krat te plaatsen. We werden vervolgens ’s nachts wakker van het geknaag van een hongerige muis die genoot van de rijst.

Neem ook een vuilniszak mee voor je afval. In de meeste dorpen is er geen afvalverwerkingssysteem, het afval wordt gedumpt of verbrandt. Wij nemen dan liever ons afval weer mee terug naar Paramaribo.

Verder gaan wij nooit weg zonder onze hangmatten. Altijd is er wel een plek om die op te hangen, en als de slaapkamers of de bedden niet naar onze zin zijn, slapen wij in onze hangmat. Afhankelijk van waar je heen gaat, kan een muskietennet voor de hangmat ook handig zijn. Hangmatten en muskietennetten kun je in Paramaribo kopen, onder andere  bij Jeruzalem Bazaar.

hangen in de hangmat in Gunsi

En wat je verder nog aan boeken, spelletjes en zaklampen wilt meenemen is aan jezelf. Probeer vooral niet té veel mee te nemen.

Drinken

Flessen water zijn absoluut een basisitem voor ons. Niet alleen om van te drinken, we gebruiken het ook voor koken en tandenpoetsen. Hoewel bij de meeste accommodaties regenwater uit regentonnen beschikbaar is, rekenen wij er niet op dat het betrouwbaar water zal zijn. Je weet immers niet hoe de binnenkant van de regenton eruit ziet. Als we zien dat de regenton nog vrij nieuw is, en aan de bovenkant is afgedekt met stof of heel dun gaas, dan gebruiken we dat water ook voor onze thee/koffie en om mee te koken. Is de bovenkant open, dan gebruiken we het water alleen voor het baden. Bij een open regenton kunnen beestjes, waaronder kikkers, maar ook vogelpoep gemakkelijk in het water van de regenton belanden. Hierdoor ontstaan allerlei bacteriën, die je ziek kunnen maken. In de tropische warmte van Suriname loop je liever geen diarree op.

Als we naar het binnenland gaan, gaan we uit van 2 liter water per persoon per dag. We proberen altijd pakketten van 6 flessen mee te nemen, want die zijn mooi verpakt in plastic. Je hebt dan geen extra doos of tas nodig om ze te vervoeren.

Frisdranken en alcohol, in het algemeen nemen we maar één fles cola mee met een klein flesje rum en een pak vruchtensap. Koud bier is vaak wel in het dorp te verkrijgen en als er geen bier beschikbaar is, kunnen we altijd nog rum-cola drinken.

Eten

Voor ontbijt nemen we broodjes van Fernandes of Hollandia mee. We kiezen bewust niet voor Chinese puntjes, omdat die vaak na 1 dag al beginnen te brokkelen. Verder gaat mee margarine, pindakaas en eieren. Als beleg kun je ook jam of chocoladepasta meenemen. Houd er wel rekening mee dat jam mieren kun aantrekken en chocoladepasta een crème wordt als die niet in de koelkast kan.  Wij nemen liever pindakaas mee. Kaas en vleeswaren laten we thuis, vanwege het potentiële gebrek aan koeling.

Verder zorgen we ervoor dat we voldoende fruit hebben voor de hele dag. In principe kun je alle soorten fruit meenemen, maar neem in ieder geval bananen mee voor de zoetigheid en snelle energie. Daarnaast nemen we meestal citrusvruchten en/of een watermeloen mee, omdat die relatief veel vocht bevatten. Mango’s zijn ook uitstekend om mee te nemen.

Verder nemen we onze eigen oploskoffie en theezakjes mee. Nescafé instantkoffie is overal verkrijgbaar en bij Soengie (Wilhelminastraat, Paramaribo) kun je ook 3-in-1-koffiepoeder krijgen, waaraan al melk en suiker is toegevoegd. Mijn partner zweert erbij.

Onze lunch in Kalebaskreek

De lunch is onze hoofdmaaltijd. Om een goede maaltijd in elkaar te draaien, zijn een aantal basis ingrediënten essentieel. Ongeacht wat je meeneemt aan groenten, dit moet in ieder geval in je bagage zitten: uien, knoflook, tomaten, madame Jeanette (peper) en wat maggiblokjes voor de zouten en mineralen. Zout en peper laten we vaak thuis, een maggiblokje vervangt beiden.

We nemen altijd cassave mee. Lekker om te koken, lekker om te frituren en het kan tegen een stootje. Ook een zak rijst is handig. Daarnaast nemen we vooral verse groenten mee, zoals pompoen, aubergine en sopropo. Beiden zijn lang houdbaar en op diverse manieren te gebruiken. Wij nemen geen vlees mee, maar wel gezouten vis. Een typische maaltijd bij ons bestaat uit gezouten vis met rijst of cassave en een groente. Als toetje nemen we een lekker stuk fruit.

Veel mensen nemen een blik bonen mee, en wat zout vlees. Je kunt dan op een simpele en snelle manier bruinen bonen maken. Of als je écht niet zonder vlees kunt, dan kun je altijd nog kip uit de diepvries meenemen en die de eerste avond bereiden.

In de avond eten we vooral de restanten van de lunch en een broodje. In onze doos hebben we altijd een blikje knakworsten of sardientjes mee, zodat het niet steeds pindakaas is op brood. Ook hebben we twee pakjes instantnoodles bij ons, die je simpel met wat warm water kunt klaarmaken. Samen met een broodje, vult ons dat meestal genoeg.

Voor de tussendoortjes nemen we wat chips, snacks en koekjes mee.

De groentehal van de Kwatta Markt

Planning

Als je op een trip naar het binnenland gaat, denk dan goed na over wat je wilt gaan eten en hoeveel. Koop op basis daarvan je spullen in, en vraag in de supermarkt of ze je spullen in dozen kunnen verpakken. Dit is vooral handig bij het in- en uitladen van de auto en de boot. We maken vaak ook gebruik van opvouwbare tassen, die op de terugweg gemakkelijk in een groter bagagestuk kunnen.

De houdbare spullen kopen we meestal een dag van te voren, en in de ochtend van vertrek gaan we langs een groente- en fruitmarkt voor de verse voorraden. Als je vroeg weggaat, kun je deze uiteraard al een dag van te voren kopen.

Suriname is een geweldig land om op eigen gelegenheid te ontdekken. Met een huurauto rijd je naar ofwel het betreffende recreatieoord of naar een opstapplaats. Zo zijn wij naar Tamarin gereden voor onze trip naar Pikien Santi en naar Boskamp voor onze trip naar Kalebaskreek.

En voor het vinden van de leukste Surinaamse bestemmingen, die je op eigen gelegenheid kunt bezoeken,  raad ik je de reisgids van Parbode aan (affiliate).

Kapelka Travel Magazine

Diverse artikelen van Kapelka Travel zijn gebundeld in onderstaande magazine. Deze magazine is een mooie aanvulling op je reisgids voor Suriname en voor de Suriname-kenners een inspiratiebron voor een volgend bezoek aan Suriname. Door de artikelen samen te bundelen in één magazine, kun je ze nu ook rustig offline lezen in het vliegtuig of in de hangmat.

Klik op onderstaande foto om jouw pdf-versie te downloaden voor €2.50.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!