Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Taipei

Wat te doen bij een lange overstap in Taipei?

Voor mijn reis naar Nieuw Zeeland, had ik een lange stop-over op de luchthaven van Taipei. Op de heenweg 9 uur en op de terugweg moest ik 16 uur wachten op mijn volgende vlucht.

Die tijd heb ik gebruikt om Tapei te gaan verkennen. De eerste keer ben ik met een gratis tour meegegaan, de tweede keer heb ik op eigen gelegenheid van de luchthaven naar de stad gereisd.

Gratis tour

Vanuit de luchthaven worden gratis tours aangeboden. De ochtendtour gaat naar de Sansia & Zushih Tempel en naar Yingge, dat bekend staat om haar aardewerk. De tour vertrekt om 8.00 en is om 13.00 weer terug op de luchthaven.

De tour naar Tapei vertrekt ’s middags rond 13.45. Met de bus ga je langs verschillende mooie gebouwen en je bezoekt de Longshan tempel en Chiang Kai-Shek Memorial Hall. De tour was interessant en ik heb met interesse gekeken naar de wisseling van de wacht bij het Chiang Kai-Shek memorial hall (zie youtube filmpje).

Geen van de deelnemers van onze tour moest vroeg terug zijn op de luchthaven, dus heeft de gids ons in de stad achtergelaten bij de Longshan tempel. Hij heeft duidelijk uitgelegd hoe we terug moesten komen naar de luchthaven. Dat bleek erg gemakkelijk te zijn.

Vanuit de stad terug naar de luchthaven

Vanaf de ‘main station’ in het centrum van Taipei vertrekt om de 10 minuten een bus rechtstreeks naar de luchthaven. Een kaartje kost 125 Taiwanese dollars, ongeveer 3,5 euro. De ‘main station’ is heel gemakkelijk te bereiken met de metro.

Metro systeem in Taipei

Het metro systeem in Tapei is niet moeilijk. Als je het metrostation ingaat, dan tref je net voor de poortjes een hele rij machines aan. Je kiest voor een ‘one-way ticket’ en op het schema boven de display zie je per station staan hoeveel een rit kost. Je tikt dat bedrag aan, en doet het geld in de machine. Daarna komt er een muntje uit de machine. Om het perron op te gaan, houd je het muntje tegen het plaatje met het muntje erop en het poortje gaat open. Houd het muntje wel goed bij je, want als je het metrostation verlaat, moet je het muntje inleveren om het poortje te kunnen openen.

Buiten elk metrostation vind je een bord met daarop een plattegrond van de omgeving en ook de metrolijnen. Vaak zie je ook bordjes op straat die je naar de dichtstbijgelegen bezienswaardigheden verwijzen of naar het dichtstbijzijnde metrostation. Allemaal superhandig en altijd in het Engels naast het Chinees.

busrit naar Taipei

Van luchthaven naar Taipei met bus

De tweede keer ben ik vanaf de luchthaven rechtstreeks met de bus naar de stad gegaan. Als de bus de stad ingaat, maakt hij een aantal stops. Het kan handig zijn om te checken of de bus dichtbij jouw bestemming stopt. Ik wilde een tempel bezoeken en kwam erachter dat de bus vlak langs de tempel was gegaan, dus ik had mij een metroritje kunnen besparen. Op de ‘main station’ volg je gewoon de borden voor de metro (MRT) en de rest wijst zich vanzelf. Op het station zijn veel mogelijkheden voor eten en drinken. Ik heb op de terugweg naar de luchthaven daar een lunchbox gekocht voor 160 Taiwanese dollars (ong. 4 euro) met rijst, varken, ei en groente. Het was heerlijk! Het eten op de luchthaven is namelijk zeer beperkt qua keuze en ook relatief duur.

Eten en drinken in de stad

Qua eten hoef je ook in de stad zelf geen zorgen te maken. Overal zijn eettentjes en in de betere wijken zijn genoeg opties voor meer Westers eten. Verder staan er op verschillende plekken machines met water en frisdranken.

Wat neem je mee?

Je hoeft dus niet veel mee te nemen als je de stad ingaat. Een flesje water, je camera/telefoon, een paraplu (voor zon en regen) en een plattegrond. De plattegrond is gratis verkrijgbaar bij de tourist desk op de luchthaven.

Douchen

Eenmaal terug op de luchthaven kun je gebruik maken van de douches om je op te frissen (op de eerste etage in de buurt van de lounges). Neem wel een klein handdoekje mee of maak gebruik van de papertowels in de douche zelf, daar er geen handdoeken bij de douches beschikbaar zijn.

Ik vond dit uitstapje in Taipei een geweldige manier om mijn lange reis naar Nieuw-Zeeland te onderbreken. In deze blog vertel ik over de bezienswaardigheden die ik heb bezocht.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!