Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Athene

Athene – Welke archeologische sites en musea zijn een bezoek waard?

Mijn interesse voor archeologische sites en gebouwen is niet groot, maar terugkomen van een bezoek aan Athene zonder er één bezocht te hebben, dat is geen optie. Maar hoe maak je een keuze tussen al die verschillende archeologische sites en musea?

In deze blog geef ik een samenvatting van de belangrijkste archeologische bezienswaardigheden in Athene en vertel ik waarom ze wel of niet de moeite waard zijn om te bezoeken.  

archeologische sites Athene Agora
Archeologische sites in Athene

Akropolis

Overal vanuit de stad zie je de Akropolis met haar Parthenon boven de gebouwen uitsteken. De vaker je haar ziet, de mooier ze eigenlijk wordt, vooral bij zonsopkomst of -ondergang. Is het de moeite waard om de meest bekende toeristenattractie van Athene te bezoeken? Mijn antwoord daarop is: ja in de winter en nee in de zomer.

Hoofdreden voor de nee in de zomer is de toegangsprijs. In de zomer kost een entreebewijs voor de Akropolis 20 euro, terwijl dat in het laagseizoen slechts 10 euro is. Gedurende het laagseizoen van november tot en met maart kun je, op de eerste zondag van de maand,  de Akropolis zelfs gratis bezoeken. 

Een tweede reden voor een ‘nee in de zomer’ is de bestorming van de Akropolis door grote groepen cruisepassagiers en tourgroepen. Wil je in de zomer toch de Akropolis bezoeken, kom dan in de vroege ochtend of anderhalf uur voor sluitingstijd. Op die momenten zijn er weinig tourgroepen en de zon is niet op zijn heetst.

Eenmaal op de Akropolis is het wandelen rondom de grote tempels wel erg indrukwekkend en ook de twee theaters op de helling laten een indruk achter.  Het is en blijft een belangrijk stukje erfgoed van Europa.

Echter, de twee theaters zijn ook gedeeltelijk vanaf de straat te bezichtigen zijn. Voor een mooi uitzicht op de Akropolis, raad ik  één van de vele uitzichtpunten over de stad aan. Vooral tijdens zonsopkomst of -ondergang heb je vanaf Filopollos, Mars heuvel of Ludovicus prachtig zich op de Akropolis en haar Parthenon. 

Een laatste update over toegangsprijzen en openingstijden vind je op deze pagina.

Athene parthenon
Akropolis tijdens een gratis zondag in de winter

Agora

De één na bekendste bezienswaardigheid in Athene is de Agora. Naast de gereconstrueerde galerij met een klein museum, bevinden zich op het terrein nog een grote tempel en vele archeologische restanten. Bomen zorgen voor schaduw en verkoeling op hete zomerdagen.

In het kleine museum bevinden zich vele archeologische voorwerpen, die op dit terrein zijn gevonden. Zo ontdekte ik er een po voor baby’s, een schoen en oude stembiljetten.

Een bezoek aan de Agora kost 8 euro in de zomer en 4 euro in de winter. Met het toegangskaartje van de Agora kun je ook de Toren der Windstreken bezoeken dat op een ander terrein staat. Meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen vind je op deze pagina

Wie geen 10 of 20 euro wil betalen voor de Akroplis, vindt in de Agora een goede vervanger als je toch een keer tussen de ruines uit de Griekse oudheid wilt lopen.

Agora Museum Athene
De befaamde galerij van de Agora
Athene Agora museum
Archeologisch museum in de Agora

Overige archeologische sites

Alle andere archeologische sites in Athene kun je heel goed vanaf de straat bekijken, waardoor een bezoek aan de plaats zelf weinig toegevoegde waarde biedt. Dit geldt zowel voor Hadrian’s bibliotheek, Kerameikos, de tempel van Olympisch Zeus en het Olympisch Stadium.

Alhoewel de laatste misschien wel interessant is voor de sportievelingen onder ons. Eenmaal binnen mag je een rondje over de atletiekbaan lopen, kun je helemaal naar boven op de tribune klimmen en wandelen door de galerij achter het gebouw. In het atrium bevinden zich verder nog allerlei souvenirs van voorgaande Olympische Spelen.

Een kaartje voor het Olympisch Stadium kost 5 euro. Ben je een hardloper, dan kun je tussen 07.30 en 09.00 gratis naar binnen om een rondje over de atletiekbaan te joggen. Meer informatie over het Olympisch Stadium vind je hier

Olympisch Zeus tempel Athene
Tempel Olympisch Zeus vanaf de straat

Archeologisch of Akropolis museum?

Behalve archeologische sites, zijn er ook nog een aantal archeologische musea in Athene. Laat ik beginnen met de twee bekendste musea, de Akropolis Museum en het Nationaal Archeologisch Museum.  

In het Akropolis museum bevinden zich oude beelden gevonden op de Akropolis zelf. De beelden bevatten veelal nog originele kleurfragmenten, omdat ze vele eeuwen onder de grond hebben gelegen. Vanwege die originele kleurfragmenten, mag je de beelden niet fotograferen. Ze zijn echter bijzonder mooi en interessant om te zien. De witte beelden, waarvan alle kleur is verdwenen, en de reliëfs van de Parthenon kun je wel fotograferen. De reliëfs van het Parthenon bestaan gedeeltelijk uit authentieke restanten, de rest is nagemaakt van tekeningen of gekopieerd van originele stukken. Samen geven ze een indruk van hoe de versiering op het Parthenon er vroeger moest hebben uitgezien.

Een kaartje voor het Akropolis museum kost 5 euro. Informatie over openingstijden en tijdelijke exposities vind je op hun website.  

Akropolis museum
Akropolis museum met de originele standbeelden

In het Nationaal Archeologisch Museum wordt een overzicht gegeven van verschillende archeologische vondsten uit Griekenland en huidig Turkije. Van prachtige gouden voorwerpen tot en met grote marmeren beelden van goden en bekende Grieken en Romeinen zijn hier te bezichtigen. Ook geven verschillende tijdelijke tentoonstellingen meer informatie over een bepaalde god of gaan dieper in op een specifiek thema. Vooral de tijdelijke exposities zijn modern opgezet met mooie belichting en mediapresentaties.

Het Nationaal Archeologisch Museum vraagt 5 euro entree in de winter, en het museum is net als de Akropolis op de eerste zondag van de maand, tussen november en maart, gratis te bezoeken. Meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen vind je op hun website

Athene Nationaal archeologisch museum
Bronzen beeld uit de oudheid in het Archeologisch museum

Een andere reden voor een bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum is haar locatie. Naast het museum staat de Polytechnische universiteit, een broedplaats voor verzet en anarchie. Loop het terrein eens op en zie de vele teksten en graffiti die duidelijk een anti-kapitalistische en anarchistische insteek hebben. In mijn blog over Exarchia schrijf ik meer over deze bijzondere buurt.  Ook kun je vanuit het Archeologische museum Lycabettus of Strefi oplopen voor een mooi uitzicht over de stad. Tot slot bevindt het Hellenic Motor Museum met klassieke auto’s en racemobielen zich op een steenworp afstand van het musuem.

Een bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum geeft je dus de kans om ook een ander stukje van Athene te ervaren. De Akropolis Museum daarentegen ligt middenin het toeristisch centrum, aan de voet van de Akropolis.

Alle overige archeologische musea zoals Cycladic Art Museum en het Byzantijns Museum richten zich op een bepaalde periode of regio. Deze zijn vooral interessant als je een specifieke interesse voor archeologie of Griekse geschiedenis hebt.

auto museum athene griekenland
Hellenic Motor Museum is een bezoek waard

Tot slot

Naar Athene gaan zonder een archeologische site of museum te hebben gezien kan niet, maar Athene heeft inmiddels veel meer te bieden dan dat. Wijken als Monesteraki, Exarchia, Psiri en Metaxourgeio zijn minstens zo interessant om te bezoeken en te verkennen.  Musea voor contemporary art zijn er volop en vanuit de stad is een wandeling op berg Hymettus ook een prime optie. Besteed dus niet té veel tijd aan de oude tijd en zoek vooral het moderne Athene op. 

Monestiraki winkelen
Vlooienmarkt in Monestiraki

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!