Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Algarve

Westkust Algarve – Carrapateira en omgeving

Carrapateira wordt doorsneden door de N120. Aan de kustzijde bevinden zich de hotels voor de vele toeristen, die hier naar het rustige witte rivierstrand komen of juist kiezen voor het woelige water langs de kust voor surfactiviteiten. Aan de andere kant van de weg, tegen de helling, is het oude dorp. De mercado en het dorpsplein liggen daartussen, gelijk aan de weg.

Carrapateira algarve verkeersbord
Carrapateira ligt tussen de stranden van Bordeira en Amado

Dorp Carrapateira

Het is duidelijk dat het dorp Carrapateira leeft van toeristen. Buiten het hoogseizoen is het er gelukkig nog steeds aangenaam rustig. Alleen in de zomermaanden barst het dorp enigszins uit haar voegen.  Met haar mooie stranden, goede wandelingen, aangename restaurants en een klein museum voldoet Carrapateira zeker aan de wensen en behoeften van haar bezoekers.

Het strand van Bordeira

Een beetje vreemd, maar de toegang tot het strand van Bordeira ligt net buiten Carrapateira. Een grote parkeerplaats van zand en keien wordt door camperaars gebruikt als overnachtingsplaats en overdag parkeren de strandbezoekers er hun auto. Vanaf de parkeerplaats steek je een ondiep riviertje over om op het witte zandstrand van Bordeira uit te komen.

De vele zandduinen bieden de bezoekers beschutte plekjes, zodat er optimaal van de zon genoten kan worden. Kleine kinderen spelen in het ondiepe water van de rivier en aan de kust krijgen tientallen surfers les. Helemaal aan de noordkant van het strand is nog een tweede strand, voor hen die een rustige plaats zoeken. Hier is ook de ‘liefdestunnel’, een doorgang van rotsachtig materiaal. Het gesteente voelt koud aan, bijna als licht verroest ijzer.

Carrapateira strand tunnel
De ‘liefdestunnel’ op het strand van Bordeira

Praia do Amado

Praia do Amado is een echt surfersstrand met mooie lange medium sized golven. Een perfecte plek voor de niet té ervaren surfer of voor wie de ontspanning prefereert boven sensatie.  Ook voor niet-surfers is het aangenaam om vanaf het terras de verrichtingen van de ervaren en onervaren surfers te bekijken.

Ook bij Amado is er een tweede zandstrand, waar je uitstekend kunt zonnen en badderen in het ietwat ruwe zeewater zonder last te hebben van surfplanken.

Carrapateira Amado surf strand
Uitzicht over het strand van Amado in mei

Wandeling Pontal da Carrapateira

Deze wandeling van 10 kilometer brengt je zowel langs het strand van Bordeira als Amado en vertrekt vanaf het dorpsplein in Carrapateira. De routebeschrijving geeft aan dat de gemiddelde duur van de wandeling 3,5 uur is. De vele uitzichten en diversiteit van rotsformaties zijn de reden voor die lange duur.

Pontal Carrapateira algarve
Eén van de vele mooie uitzichten tijdens de wandeling

Elke keer dwaalden we van de formele route af om naar de rand van een klif te gaan. Sommigen lijken van klei te zijn, die met grote brokstukken afbrokkelen. Anderen zijn duidelijk van kalksteen, waarbij de stroming van de zee voor allerlei vloeiende lijnen heeft gezorgd. Op dit gedeelte van de kust tref je geen kliffen van leisteen, die vind je vooral in de omgeving van Aljezur en Rogil.

Carrapateira rotsen kust algarve
Bijzondere diversiteit aan rotsen gedurende de wandeling

De Pontal da Carrapateira wandeling start met een duingebied vol prachtig bloeiende voorjaars- en najaarsbloemen. Na het deel over de kliffen, wandel je tussen de heuvels door terug naar Carrapateira.

Carrapateira wandelen
Onderweg terug naar Carrapateira, al in de verte zichtbaar

Wandeling Cerros da Carrapateira

Deze wandeling van 13,5 kilomter volgt in eerste instantie de Pontal da Carrapateira wandeling, maar gaat dan al snel de andere kant uit, richting de heuvels.

Carrapateira wandelen
Prachtige kleuren in het voorjaar met uitzicht richting het strand van Amado

Tijdens onze wandeling zijn de heuvels bedekt met gele bollen van heide die in bloei staan. Het vormt een goede afleiding tijdens de klim naar boven. Via een aangeplant pijnbomenbos en een lommerrijk valleitje komen we uit bij Vilarinha, een verlaten dorp dat is getransformeerd in verschillende kleinschalige toerisme accommodaties. We nemen een folder van één van de huizen mee voor een mogelijk toekomstig verblijf.

Carrapateira wandelen algarve
Wilde natuur in de heuvels achter Carrapateira

Als we net buiten het dorpje de rivier zijn overgestoken, begint de tweede klim naar boven. Hoog over de heuvelrug wandelen we verder richting Carrapateira. Onderweg kijken we uit over het lager gelegen vallei. Voor ons zien we al gauw de duintoppen van Praia da Bordeira en kunnen soms zelfs de zee horen.

Tijdens de afdaling worden de kale gronden vol met cistus rozen weer vervangen door groene heuvels met gele struiken. Het laatste stukje gaat via de hoofdweg terug naar Carrapateira.

Museu do Mar e da Terra da Carrapateira

In dit kleine museum wordt het verhaal van de lokale bevolking verteld. Vroeger leefden de bewoners van Carrapateira vooral van de landbouw. In de jaren ’50 zijn ze echter volledig overgestapt op visserij en dan vooral het oogsten van schelpdieren. Hangend aan touwen dalen zij van de hoge kliffen naar beneden om met een soort beitel de mosselen en andere schelpdieren van de rotsen te wrikken.

Voor het vissen op zee worden de bootjes met een takel in het water gelaten of aan wal gesleept op een grote betonnen plateau, die alleen via een zeer steile weg is te bereiken. Dit betonnen plateau zie je tijdens de Pontal da Carrapateira-wandeling.

Carrapateira museum Algarve
Veel gebruiksvoorwerpen en foto’s in het museum over het dagelijks leven in Carrapateira

In het museum staan vele gebruiksvoorwerpen die zijn gebruikt in de landbouw en visserij. Foto’s laten zien hoe de betreffende werktuigen werden gebruikt. Alhoewel de informatieborden vooral in het Portugees zijn, kan aan de hand van wat korte Engelse teksten en de vele foto’s een goede indruk worden gekregen van het leven in dit dorp.

Wie de tijd neemt om na het bezoek even te blijven praten met de dame van het museum, maakt al snel kennis met lokale bewoners.  Zo leerden wij de eerste vrouwelijke visser van het dorp kennen en vertelt een ander vrouw, die even langs kwam, ons over de patroonheilige van de vissers.

Ten tijde van ons bezoek was het museum van maandag tot en met vrijdag van 10.30 – 14.30 geopend. De openingstijden wijzigen echter regelmatig. Een telefoontje vooraf kan handig zijn, want de gegevens op de website worden niet bijgehouden. Entreeprijs is 2,70 per persoon.

Carrapateira museum
Bij het entree van het museum

Eten en Drinken

Aan het dorpsplein zijn een tweetal restaurants gevestigd, die vooral hamburgers en salades serveren. Ze hebben beiden een trendy inrichting. Niet iets wat je verwacht in dit kleine dorp langs de westkust van de Algarve.

Op ongeveer 150 meter van het dorpsplein richting het oude dorp bevindt Trigo Vermelho, een uitstekend veganistisch restaurant. De Duitse eigenaar vertelt met trots dat hij voor iedereen iets heeft, ongeacht diens allergie of voedselintolerantie.

Het marktcafé serveert lokale dagschotels en wordt vooral door de lokale mannelijke populatie bezocht.

Aan de weg richting het strand van Bordeira bevinden zich nog een aantal (hotel)restaurants, welke wij niet hebben geprobeerd.

Westkust Algarve blogs

Lees ook mijn andere blogs over de westkust van de Algarve.

Hieronder vind je een video met impressies van de wilde, maar wonderschone westkust van de Algarve.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!