Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Algarve

Westkust Algarve – de stranden van Rogil

Rogil Carriagem strand

Aan de N120, tussen Odeceixe en Aljezur, ligt Rogil. Het dorp heeft zich als een lange lint langs de weg genesteld, alsof ze een muur wil opwerpen tussen de weggebruikers en haar kustlijn. En dat lukt tot nu toe erg goed. Maar weinig toeristen nemen de moeite om de geasfalteerde weg te verlaten en via smalle dorre zandwegen vol scherpe keien en diepe gaten naar de stranden van Rogil te gaan.

Dat maakt deze stranden tot een perfecte bestemming voor hen die op zoek zijn naar een verlaten strand aan de westkust van de Algarve.

Rogil carriagem Algarve

De grillige rotsen van Praia da Cariagem

Praia de vale dos homens

Als we bovenaan de klif bij de trap staan, die ons naar beneden leidt, zien we links van ons op een rots twee ooievaarsnesten met ooievaars erop. Vanaf hier tot aan Odeceixe, en zelfs een beetje verder, bouwen deze grote vogels hun nesten op zeerotsen. De enige plaats ter wereld waar ze dit doen.

“Kijk”, zegt Milton, “er komt mist aan!” Inderdaad, een wand van ondoordringbare vochtige lucht komt op ons af. Nog geen twee minuten later staan we in de mist. De zon komt er nauwelijks doorheen, we zien alleen haar contouren. De temperatuur daalt snel en andere bezoekers die hier niet op gerekend hadden, verlaten snel het strand. Wij trekken snel onze fleece-jassen aan en zijn blij dat we een langebroek met gympen dragen. Hierdoor kunnen wij genieten van de mysterieuze mist die alles grijs en zwart kleurt.

Na wat foto’s te hebben gemaakt, keren we weer terug naar de auto. We ontdekken dan dat de mist niet ver landinwaarts gaat.  Na nog geen twee kilometer rijden we alweer in het zonnetje.

mist Praia Vale dos homens rogil algarve

De mist komt binnen op Praia de vale dos homens

Praia da Cariagem

Wie het strand van Amoreira vlakbij Aljezur te druk vindt, wandelt over de kliffen langs de kust naar Praia da Cariagem. Binnen een half uur bereik je dan dit verlaten strand, waar je niet kan zwemmen vanwege de vele scherpe rotsen, maar wel heerlijk kunt zitten en liggen op de zwarte leistenen of het kleine strookje zandstrand dat vrijkomt bij eb.

Het strand is ook met de auto te bereiken via Rogil of een andere smalle weg vanaf de N120. Het is een langzame en moeizame weg met veel stenen en gaten in de weg. Echter, zo gauw je de auto uitstapt en bovenaan de trap staat, ben je het allemaal vergeten.

Rogil Carriagem algarve

De trap naar het strand van Carriagem

Op dat moment zie je vooral rotswanden bedekt met groene struiken en ver onder je  zwarte rotsen die met hun richels halve cirkels vormen in het water. Halverwege de helling staan enkele stenen vissershuisjes. Ze lijken verlaten, maar als ik door een klein raampje naar binnenkijk zie ik een wetsuit hangen. Er liggen wat kleren op een stoel, een halve fles water staat op een plank samen met nog wat andere ondefinieerbare spulletjes. Deze vissershuizen worden dus duidelijk nog gebruikt.

Op het strand zelf bevindt zich een stelletje dat zich waagt aan een duik in de zee. Even zijn ze in het water en dan rennen ze er al weer snel uit. Het blijkt een slim excuus te zijn om elkaar vervolgens weer op te warmen middels omhelzingen en zoenen. We laten ze met rust en wandelen verder over het strand. We bewonderen de prachtige zwarte rotsen die ooit in een ver verleden als laagjes op elkaar zijn geperst.

Rogil carriagem beach

De gladde rotsen en kleine strand van Praia da Cariagem

Praia da Barradinha

Praia da Barradinha staat bekend om haar vele mooie gladde zwartgrijze stenen met witte aders. Hier geen zandstrand maar een kust vol met keien. Een lange trap langs de rotswand brengt je naar beneden, maar brengt je nog niet gelijk naar het strand.

Tussen de laatste traptrede en de eerste stenen van het strand, gaapt een diepte van ongeveer een meter. Eerdere bezoekers hebben een aantal grote rotsblokken op elkaar gelegd, waardoor een improvisorische trap is ontstaan. Dan komt het volgende obstakel. Een waterstroom vanuit het vallei stroomt vlak langs de trap. Gelukkig zijn er genoeg stenen in het water om al springend van steen naar steen, zonder natte voeten, naar de overkant te komen. Na die oversteek, kun je eindelijk de vele losse stenen op het strand gaan verkennen.

Bij eb is er een klein zandstrand zichtbaar, welke bij vloed volledig is verdwenen. Ook een gedeelte van de stenen verdwijnt tijdens vloed onder water, waardoor ze nog verder gepolijst worden.

De lokale vissers die hier aan het einde van de dag vissen, besteden geen aandacht aan al die stenen. Zij wachten geduldig totdat ze een vis aan de haak hebben geslagen.

Praia da Barradinha rogil algarve strand

Eén van de vele mooie stenen op Praia da Barradinha

Praia da Samougueira

Ter voorbereiding op onze verkenningstocht naar de stranden van Rogil, ontdekken we op Google Maps Praia da Samouqueira. De foto’s laten een strand zien dat wordt afgeschermd door hoge kliffen met tussen het strand en de kliffen een smalle strook water. Blij vertrekken we met de auto naar dit strand.

Bij aankomst treffen wij geen strand aan zoals op de foto. We zien alleen steile rotswanden en een kleine kreek die over de rotsen richting zee stroomt. Er is een houten platform geplaatst op ongeveer 4 meter van de klifrand. Vanaf het platform heb je alleen geen uitzicht naar beneden of langs de kustlijn.

Rogil algarve kust

Het niet bestaande strand Praia da Samougueira bij Rogil, maar wel weer mooie rotsen

Overige stranden

Volgens Google Maps zijn er ten noorden van Praia da Samouqueira nog drie stranden voordat je op het strand van Odeceixe belandt. Deze hebben wij niet meer bezocht, omdat we vermoeden dat het ook rotsstranden zijn of ‘niet bestaande stranden’.

Als we later bij het toeristisch informatiecentrum van Rogil binnenlopen, merken we dat ze vooral Praia de Vale dos Homes en Praia Cariagem promoten. De andere stranden waren ook onbekend voor haar.

Rogil is één van de vele plaatsen langs de westkust van de Algarve die je kunt bezoeken. Lees ook mijn andere blogs:

Van ons verblijf aan de westkust hebben we een sfeerimpressie gemaakt, waarbij je meenemen langs de kust.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!