Hangzhou de ‘happiest city of China’ is een bijzondere stad. Vanuit het centrum van de stad loop je binnen een half uur naar West Lake, welke aan drie zijden is omringd door glooiende heuvels en bergen.
Ik vind Hangzhou de perfecte stad voor het combineren van stedelijk leven met wandelen in de natuur, zelfs in de winter. In de zomer zal het in de stad vermoedelijk té warm zijn om écht te genieten van het stedelijk leven dankzij temperaturen die tot boven de 40 graden oplopen, maar dan zijn er nog altijd de nabij gelegen dorpen in de bergen.
Inhoud
Rondje wandelen om West Lake
De hoofdreden voor toeristen om naar Hangzhou te komen, is de West Lake. Een wandeling om het meer geeft je vele mooie typische Chinese plaatjes, zoals je ze misschien kent van schilderijen.
Wie om het hele meer wil wandelen, moet rekenen op een wandeling van zo’n 15 kilometer. We zijn eraan begonnen, maar hebben ons rondje niet afgemaakt. De uitzichten onderweg zijn mooi, maar het lijkt allemaal wel erg op elkaar. Een deel van het wandelpad loopt niet langs de waterkant, maar langs een drukke weg. Daarnaast deel je de mooiste delen van de route met vele tientallen toeristen, ook in de winter. We hadden soms het gevoel mee te doen aan de Nijmeegse Wandelvierdaagse.
Tot slot werd onze wandeling regelmatig verstoord door kleine toeristentreintjes die je in een sneltreinvaart voorbij reden met in hun wagons vele niet-wandelaars. Wij zijn dan ook eerder gestopt, maar niet voordat we deze prachtige foto’s hadden gemaakt.
In de West Lake liggen twee lange bruggen of eigenlijk dijken. We hebben beiden gelopen, en vonden de Bai Causeway het mooist. Vooral ook omdat je deze gemakkelijk vanuit de stad kunt bereiken en je uiteindelijk eindigt op Gushan eiland, waar je onder andere het Zhèjiãng Province Museum kunt bezoeken en het mooie Zhõngshãn park.
De tweede brug in het water, de Su Causeway, is veel langer dan de Bái Causeway en biedt vooral uitzichten over het water richting de stad.
De Léifẽng Pagoda biedt bezoekers ook een mooi uitzicht over het meer. In de winter is het alleen vaak mistig, waardoor wij deze mogelijkheid hebben overgeslagen.
Winter of zomer, veel bezoekers huren een boot met een roeier om over het meer te varen. Anderen maken een kleine bootcruise over het meer, waarbij ook gestopt wordt op één of beide eilanden die je alleen per boot kunt bereiken.
Tot slot ligt dichtbij het meer de Lingying tempel. Het is een andere grote highlight van Hangzhou. Wij hebben deze tempel niet bezocht, omdat we bang waren voor een overtoeristische attractie. Ook de entreeprijs van 30 Yuan voor de tempel en 45 Yuan voor het park eromheen hield ons dit keer tegen.
Bij een volgend bezoek aan Hangzhou staat de Lingying tempel wel op ons lijstje om te doen. Tijdens dit bezoek wilden we vooral wandelen in de omliggende heuvels en bergen, even ontsnappen aan het Chinese stedelijk leven.
Wandelen over rotsen langs het meer
De Lonely Planet van China geeft als tip voor Hangzhou om een wandeling over de heuvels en rotsen aan de noordzijde van de West Lake te maken. Het startpunt van deze wandeling is bij de Yuewang tempel. In deze tempel bevindt zich het mausoleum van generaal Yue Fei. Hij is een bekende Chinese volksheld die streed tegen de Jin-dynastie namens de Song-dynastie in de 12de en 13de eeuw.
Op nog geen 50 meter na de start van de wandeling komen we bij een gebouw waar de Chinese grondwet in 1954 werd ontworpen onder leiding van Mao Zedong. Binnen in het gebouw vind je zijn kantoor en ook een expositie over de grondwet zelf. Een beetje bijzonder en apart, maar wel interessant.
Na deze twee bezienswaardigheden begint de echte klim naar boven tot aan de Ziyún grot, welke niet zo heel diep en groot is. Tijdens onze wandeling door het bos komen we slechts een paar andere wandelaars tegen. We horen vooral veel vogels keihard fluiten en zingen.
Via een kleine paviljoen met uitzicht over het meer, komen we aan bij het Bàopu klooster. Voor slechts 5 Yuan mogen we naar binnen, en gelijk daalt de rust op ons neer. In deze kleine klooster met haar vele gangen en trappen, kleine gebeds- en eetruimtes waait een wind van vreedzaamheid. Tao-monniken zitten aan hun tafels in de verschillende zalen om met gelovigen in gesprek te gaan en hen te ondersteunen. Hun lange haren gebonden in knotjes op het hoofd doen aandoenlijk aan.
Als we daarna de tempel verlaten om onze route vervolgen, komen we na een kleine klauterpartij over rotsen bij een uitzichtpunt. Vanaf hier zien we niet alleen het meer, maar ook de skyline van Hangzhou. We blijven hier even hangen en observeren hoe de Chinese toeristen vrij en blij over de rotsen klimmen en glijden.
Tijdens de afdaling passeren we de stenen Baochu pagoda, die nu gerestaureerd wordt. Als laatste passeren we de restanten van een voormalige grote Boeddha tempel, waarvan nu alleen nog een steen en enkele nissen in de muur zijn overgebleven.
Wandelen over de bergen langs theeplantages
De dag erna maken we onze tweede wandeling. Deze had ik gevonden in de Engelstalig toeristische gids van Hangzhou. Daarin stond een wandeling langs een kreek naar de Nine Creeks in the Misty Forest. Uiteindelijk zijn wij doorgegaan, omdat onze Maps.me-app heel accuraat de paden aangaf. Het werd een lange wandeling met stevige klimpartijen door bossen en langs theeplantages, welke eindigde bij het theemuseum.
Aan het begin van onze wandeling passeren we een authentieke tombe van een hoge functionaris uit één van de dynastieën. Helaas ben ik vergeten tot welke dynastie hij behoorde. We moeten een paar trappen op om bij de tombe te komen, maar bij elke deeltrap treffen we mooie beeldhouwwerken aan. Het was de mooiste tombe die we tot dusver hebben gezien in deze regio.
Daarna was het weer fors klimmen geblazen. Gelukkig gaven het snelstromende kreekje naast het pad en de vele vogelgeluiden ons voldoende afleiding en aanmoediging om door te gaan. Op de toppen van de heuvels is het uitzicht beperkt, maar langzaam maakt het bos al wel plaats voor theeplantages. We zijn onder de indruk van de hoeveelheid plantages en hebben even het gevoel terug te zijn in de Cameron Highlands van Maleisië.
Tussen de theeplantages door lopen we naar beneden. Onderweg komen we recentere familietombes tegen van waarschijnlijk lokale bewoners. Zij lijken erg op die van de hoge ambtenaar, die we aan het begin van onze wandeling zagen.
Als we uiteindelijk in een klein dorpje aankomen, dat in de zomer duidelijk leeft van vakantiegangers die de hitte van de stad ontvluchten, gaan we op zoek naar een restaurant om te lunchen. We twijfelden of het restaurant open is, maar de dame op het terras moedigt ons aan om binnen te komen. Ze heeft geen Engelstalig menu, maar met behulp van onze Google Translate-app, hebben we verschillende gerechten gekozen die onder het kopje ‘Boereneten’ staan. Eén ervan werd vertaalt als ‘grootmoeder’s tofu’. Het smaakte heerlijk, maar de tofu had een heel rokerige smaak. We vermoeden dat het gefermenteerd was of gerookt in een houten ton. We moesten even wennen aan de smaak, maar in combinatie met de saus en bijbehorende groente, smaakte het heerlijk.
Met een volle buik wandelen we weer verder en besluiten we nog een stukje verder terug te lopen naar de stad, over een andere bergpas. Deze was al beduidend minder hoog. Niet alleen nu, maar gedurende onze hele wandeling wandelen we over keurig onderhouden stenen paden, die zelfs bladvrij worden gehouden.
Super ontspannen en blij komen we dan ook aan in Shuangfeng, waar we als afsluiter het Nationaal Theemuseum bezoeken. Superboeiend museum over de geschiedenis van thee. Er wordt ook uitleg gegeven over de verschillende soorten thee en hoe ze gemaakt worden. Op het terrein zijn enkele theehuizen gevestigd waar je thee kunt proeven en er is natuurlijk een winkel dat verschillende theeën verkoopt.
We vonden het een bijzonder geslaagde wandeling en een aanrader voor iedereen. Verdwalen is nauwelijks mogelijk, want overal staan informatieborden waarop wordt aangegeven hoever de verschillende bestemmingen zijn.
Regendag? Museumdag
Het kan niet alle dagen mooi zijn als je Hangzhou in de winter bezoekt. Dus, toen een hele dag regen werd voorspeld, grepen we onze kans om enkele musea te bezoeken.
We begonnen bij het Hu Qingyutang Museum of Traditional Medicine. Het museum is gratis te bezoeken, en bevat goede teksten over de geschiedenis van Chinese Geneeskunde. Ook staan er rijen met planten, opgezette dieren en mineralen die worden gebruikt binnen de traditionele Chinese geneeskunde. In het museum worden ook korte demonstraties gegeven van hoe men op traditionele wijze medicijnen maakt. En uiteraard kun je in de winkel je eigen medicijn kopen.
Na ons bezoek aan dit museum, liepen we door de regen naar het 200 meter verderop gelegen Hangzhou Museum. In vergelijking met de stedelijke musea in Nanjing en Suzhou, is deze niet heel bijzonder. Lang niet alle zalen zijn voorzien van samenvattende Engelse teksten en de lay-out van het museum is ook ietwat dubieus. We zijn er niet lang gebleven.
Wel een absolute aanrader is het Silkmuseum van Hangzhou. We arriveerden daar met buslijn 42, maar ook buslijn 124 komt erlangs. Het gigantische terrein waarop dit museum ligt, en waar je van gebouw naar gebouw gaat om de diverse productiestappen voor het maken van zijde doorneemt, is minstens zo indrukwekkend als de inhoud.
In het zijdemuseum van Hangzhou is er veel aandacht voor de geschiedenis van zijde, welke aan de hand van oude materialen en replica’s visueel wordt toegelicht. Hun museumwinkel is een perfecte plek voor wie wat meer bijzondere souvenirs zoekt om mee te nemen naar Nederland.
Later bezochten we ook het zijdemuseum van Suzhou. Ook al gaan ze beiden over hetzelfde onderwerp, hun benadering verschilt enorm. In Suzhou is er bijvoorbeeld meer aandacht voor de zijde-industrie als geheel en recente ontwikkelingen. Het is dus niet zo dat als je één zijdemuseum hebt bezocht, je ze allemaal hebt gezien.
Wandelen langs het oude kanaal
Het wordt nergens vermeldt, en wij beschouwen het als de hidden gem van Hangzhou, het oude kanaal.
Vanaf ons hotel zijn we op een gegeven moment langs het kanaal gaan wandelen om bij een andere bestemming te komen. Het wandelpad langs het kanaal is keurig onderhouden en men heeft er veel groen en parkjes omheen ontwikkeld. Op een informatiebord zagen we dat je deze kanaalroute, dat in een U-vorm loopt, helemaal kunt belopen. En vanaf een aantal locaties kun je ook op een rondvaartboot stappen.
Terwijl we langs het kanaal lopen, zien we veel Chinese wandelaars, die duidelijk geen toerist zijn, en natuurlijk ook Tai Chi-beoefenaars en hondeneigenaars.
Deze wandelroute staat dan ook op onze wensenlijst voor een volgend bezoek aan Hangzhou.
Overige bezienswaardigheden
Er is nog veel meer te zien en te ontdekken in Hangzhou. Tijdens onze eerste dag maakten we kennis met de indrukwekkende Drum Tower, wandelden we over Wushan Mountain met haar vele tempels en parken, en lieten we onze smaakpupillen losgaan in de vele winkels aan Hefang Street, die onder andere gedroogd vlees en superverse koekjes verkopen.
Als je in Hefang Street bent, vergeet dan ook niet binnen te gaan bij Zhu Bingren Bronze Sculpturing Art Gallery and Museum. Het is meer een galerie dan een museum, en je vindt er prachtige werken van twee kunstenaars die zich gespecialiseerd hebben in het smelten en bewerken van koper als kunstvorm.
Eten en drinken
Geen zorgen over het vinden van geschikte restaurants voor lekker lokaal eten. Ze zijn er overal. Een absolute aanrader is Grandma’s Home met meerdere vestigingen in de stad. Er staat een Engelse vertaling op de menukaart, het eten is er niet duur en superlekker.
Dat de Chinezen er ook zo over denken blijkt wel uit de lange rijen tijdens lunch en diner. Wie echter vroeg gaat of wat later komt, kan gewoon plaatsnemen. En wachten is ook geen straf, dan kun je rustig de menukaart doornemen en je keuzes alvast aankruisen.
Voor meer tips en hints over eten in Hangzhou, bekijk de foto’s van mijn Facebook-post, welke je hieronder vindt
Kapelka Travel Magazine – China
Wil je deze informatie nog een keer rustig teruglezen? Misschien samen met de andere reisartikelen over China, die hier online zijn gepubliceerd?
Klik dan op de onderstaande foto om de digitale versie van Kapelka Travel Magazine te bestellen met 6 artikelen over China.
Metrocazar
Een erg leuk artikel over Hangzhou in de winter.
Mischien is onze routeplanner voor de metro van Hangzhou ook wel handig:
https://www.metrocazar.com/hangzhou/