Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Reisverhalen

Op huizen passen als vakantie

Sommige mensen dromen ervan om tijdelijk in een ander land te gaan wonen. Anderen willen graag het lokale leven proeven. Er zijn huisoppassers die graag een huisdier willen, maar vanwege werk daar geen tijd voor hebben.

Ik behoor tot de groep huisoppassers die graag veel reist, maar niet over het geld beschikt om dat full-time te doen. Op huizen passen geeft mij de mogelijkheid om ergens goedkoop te verblijven, het lokale leven te proeven, voor dieren te zorgen en tegelijkertijd te blijven werken aan de projecten die ik graag doe. Ik vind het heerlijk om als een suikertante voor de honden en katten in onze zorg te zorgen.

Mijn derde jaar van oppassen is nu bijna voorbij en zowel ik als mijn man zijn er nog steeds erg enthousiast over. Veel van onze vrienden en kennissen denken dat het een perfecte manier is om goedkoop op vakantie te gaan. Alhoewel je veel geld bespaart vanwege de gratis accommodatie, is het zeker geen luiervakantie als je op iemand zijn huis EN huisdier past. Daarom dit artikel voor iedereen die overweegt om op huizen te gaan passen.

Ok, soms is het wel even lekker vakantie vieren….

Wat is housesitting? 

Er zijn huisoppassers die betaald krijgen voor hun werk, maar wij behoren tot een groep van huisoppassers die het als een ruil ziet, een win-win situatie voor beiden. Voor ons is het passen op huizen een service voor huiseigenaren, die hun bezittingen en huisdieren toevertrouwen aan een huisoppasser voor een bepaalde tijd.

Wij ontvangen geen betaling, maar zien het als een ruil in natura. De eigenaar krijgt een oppasser en wij gratis accommodatie. Sommige eigenaren laten eten voor ons achter of betalen voor de reis, maar wij verwachten dat niet en voelen ons daar ook enigszins ongemakkelijk bij.

Het is ook niet zo dat huiseigenaren geen geld hebben om hun hond in een kennel te plaatsen. Huiseigenaren willen hun hond graag in hun vertrouwde omgeving laten met hun dagelijkse routine. Wij zorgen daarvoor. Daarnaast is hun huis door onze aanwezigheid ook beter beschermd tegen inbraak. Zoals wij hebben begrepen, mogen in sommige landen de huiseigenaren hun huis niet meer dan enkele dagen onbewoond laten in verband met hun inboedel- en opstalverzekering. Daarom is het in Engeland en Australië heel gebruikelijk om huisoppassers te nemen als men weg gaat voor bijvoorbeeld een familiebezoek.

Tijdens de derde keer dat we op Nino pasten….

Waarom op huizen passen? 

Behalve dat het ons geld bespaart, levert het ons nog veel andere voordelen op. Zo krijgen wij de kans om te proeven van het lokale leven. We doen onze boodschappen bij de lokale winkels, wandelen met de hond door buurten waar we anders niet gauw zouden komen, en ontmoeten buren en andere vrienden van de huiseigenaar tijdens ons verblijf.

Wij passen meestal op honden, omdat Milton allergisch is voor katten, maar als ik alleen op pad ga, dan zoek ik vaak een oppasadres met een kat om voor te zorgen. Dat geeft mij niet alleen meer bewegingsvrijheid, maar ik houd ook erg van katten en mag graag met hen kroelen en spelen.

Door op huizen te passen, genieten we van de lusten (en soms ook de lasten) van een huisdier, maar zitten wij er niet aan vast. Met ons dynamisch leven is een eigen huisdier niet haalbaar, maar via huisoppasserschap kunnen we toch een band opbouwen met sommige huisdieren, zoals wij dat hebben gedaan met Nino in Leipzig en Vasco in Amsterdam. 

Zoveel lol met onze tijdelijke huisdieren

Waar kom je terecht? 

Wij hebben op huisdieren gepast in hartje Amsterdam, maar ook op het platteland van Portugal. Het is ook mogelijk om op huizen te passen in Azië, Mexico, Australië, Zuid-Korea en China.

Wij verblijven meestal in appartementen en gewone eengezinswoningen, maar je kan ook verblijven in grote villa’s en zelfs off-the-grid-woningen. Sommige huiseigenaren verhuren een deel van hun huis als AirBnB, en vragen soms aan de huisoppasser om dat voort te zetten. Maar er zijn ook eigenaren met boerderijen, die iemand zoeken die voor hun alpaca’s, paarden of schapen.

Wijzelf verblijven het liefst in buitenwijken van grote steden als Londen of op het platteland waar we met een huurauto de omgeving kunnen verkennen. Een housesit voor slechts een paar dagen doen we niet graag. Vaak moet een hond even wennen aan ons, en ook het afscheid met zijn baasjes verwerken. Het liefst passen wij dan ook op huizen en huisdieren voor een periode van 10 dagen tot 3 maanden maximaal. In de derde maand verlangen wij toch vaak wel weer naar een andere omgeving.

Wil je oppassen gedurende je drie weken vakantie, dan is een housesit van 2 weken misschien verstandig. Je kunt dan voor en/of na de housesit nog een paar dagen écht vakantie vieren.

Drie maanden leven op een quinta in Portugal

Wat zijn de nadelen van op huizen passen? 

Belangrijkste nadeel is dat je niet vrij bent om te doen en laten wat je wilt. Niet alleen moet je je routine aanpassen naar die van de huiseigenaar en zijn huisdier, maar je bent ook in iemand anders zijn huis. Je kan de woning niet veranderen, geen meubels verschuiven, behalve als je ze weer precies zo terug zet als je ze hebt aangetroffen, en je kan geen hele dagen of zelfs een nacht wegblijven.

Ook is het niet gebruikelijk om vrienden of bekenden over te laten komen, hiervoor is toestemming van de eigenaar nodig. 

Wij houden van variatie in ons leven, waardoor we het geen probleem vinden om ons ritme aan te passen aan dat van de huiseigenaar en/of diens huisdier. Wij weten dat het tijdelijk is, en dat maakt het gemakkelijker. We houden van zorgen, en vinden het dan ook een uitdaging om de huisdieren optimaal gelukkig te maken. Als een hond niet of niet té lang alleen kan zijn, dan blijft er altijd iemand thuis zodat één van ons wel een museum of activiteit kan bezoeken. Omdat we van wandelen houden, nemen we vaak ook de hond mee op onze wandelingen, wat ze meestal erg leuk vinden.

Soms hebben we geluk en heeft de eigenaar geregeld dat de hond één of twee keer in de week naar een professionele hondenuitlater gaat, zodat wij ‘vrij’ zijn. Dit is ons één keer overkomen en dat was een prettige luxe. 

Londen verkennen met Monty

Waaraan moet je voldoen om op huizen te kunnen passen? 

Er zijn geen specifieke eisen waaraan je moet voldoen, maar het is wel handig als je ervaring hebt met de huisdieren waarop je gaat passen. Heb je altijd paarden gehad, dan zal een huiseigenaar met paard heel blij met jou zijn, want er zijn niet veel mensen die ervaring met paarden hebben en op huizen passen. Maar ook ervaring met specifieke hondenrassen kan handig zijn. Zo kregen wij een housesit in hartje Amsterdam, omdat ik vroeger een fox terrier heb gehad en weet wat hun karakter kan zijn.

Verder moet je bereid zijn om je verantwoordelijkheid te nemen. Je kan het huis niet vies achterlaten, de huisdieren verdienen hun aandacht, en eventueel voer je nog kleine taken uit als brievenbus legen, planten water geven of tuinonderhoud.

Andere kwaliteiten die goed van pas komen bij een housesit zijn flexibiliteit en improvisatietalent. Van te voren weet je niet waar je terecht komt, en of het plaatje dat door de eigenaar is geschetst ook daadwerkelijk klopt. Bij ons is het altijd goed gegaan, maar één keer bleek het huis wel veel voller met kinderspeelgoed te staan, dan we hadden verwacht. Daarom kiezen we nu niet meer vaak voor huizen waar ook jonge kinderen wonen.

Ons improvisatietalent en communicatieskills werden aangesproken tijdens onze huisoppas in Marokko. De hydrofoor voor het water werkte plotseling niet meer, en we moesten we met de verhuurder overleggen om het probleem op te lossen. Snel kochten wij flessen drinkwater en tapten we water uit de leidingen op het laagste punt, ooit geleerd in Suriname. Hierdoor konden we ons wel wassen en hadden we voldoende drinkwater. Tijdens een housesit in Monchique bleek er geen betrouwbaar drinkwater te zijn. Ik om de paar dagen 20 minuten rijden naar de dichtstbijzijnde waterbron om daar de 5-liter flessen te vullen. Voor mij zijn deze verrassingen altijd onderdeel van het avontuur en het geeft mij een indruk van hoe het leven in een ander land of regio kan zijn.

Housesits komen niet vanzelf op je pad. Je moet wel de tijd nemen om ze te vinden. Zo is het nodig om een goed profiel op één van de housesit-platforms aan te maken en schrijf je persoonlijke en uitgebreide emails als je een geschikte housesit ziet. Iemand moet immers op basis van je schrijven en profiel het vertrouwen krijgen dat je de juiste persoon bent voor zijn/haar huisdier en huis. De meer housesits je hebt gedaan, de meer positieve reviews en referenties je hebt, de gemakkelijker het wordt om die ene hele leuke te krijgen.

Lekker vies worden in de bossen vlakbij Brussel

Hoe komen we aan onze housesits? 

Ben je nog steeds aan het lezen en nog niet afgeschrikt? Dan is het passen op huizen en huisdieren misschien wel iets voor jou. Als je online zoekt op housesitting, dan kom je al gauw verschillende websites tegen die housesits aanbieden en waarvoor je je kan opgeven als housesitter. De grootste en meest bekende is Trusted House Sitters (THS). Op hun website vind je housesits over de hele wereld.

Wij zijn lid van dit platform, niet alleen omdat het de grootste is, maar ook omdat je 90 euro per jaar moet betalen om te kunnen reageren (of om een advertentie voor een houssiter te plaatsen). Veel andere platforms vragen een lagere bijdrage of zelfs helemaal niets. Wij merken dat deze 90 euro toch een drempel opwerpt, waardoor zowel de huiseigenaar als housesitter serieuzer zijn. Soms hoor ik verhalen van mensen die in hele vieze huizen terechtkomen of op honden passen die zich absoluut niet gedragen. Dat gebeurt vooral als men via de zogenaamde ‘gratis’ platforms zoekt.

Nomador is de twee na bekendste platform en richt zich vooral op housesits in Frankrijk en Frans-sprekende gebieden. Mocht je Frans spreken, dan is dit de perfecte platform voor het vinden van een housesit, omdat veel eigenaren namelijk niet of slecht Engels spreken. Mindmyhouse.com en Housecarers.com zijn twee goedkope platforms die vooral in de VK, VS, Australië en Nieuw-Zeeland actief zijn. 

Als je begint met housesitting moet je niet verwachten dat je gelijk in hartje London op een kat kunt passen, dat wil iedereen wel en de concurrentie is dan ook groot. Iedereen wil ook wel op een huis en hond passen in Indonesië of in een villa op Barbados. Als je net begint met housesitten/huisoppasserschap zul je dus eerst moeten kijken naar wat minder bijzondere bestemmingen. Alhoewel tijdens de kerstvakantie vrijwel altijd meer housesits worden aangeboden, dan er housesitters zijn. Ook de zomervakantie biedt vaak veel mogelijkheden voor een ‘leuke’ locatie.

Wij zijn begonnen met een aantal kortere housesits in Londen, waar we op dat moment verbleven. Hondeneigenaren in Londen willen je graag vooraf ontmoeten, en omdat we er toch waren en beide housesits last minutes waren, kwamen we in aanmerking! Toevallig bleek de ene eigenaar ook in de creatieve industrie te werken, en de andere enkele jaren in Suriname te hebben gewoond. Hierdoor hadden we ook een persoonlijke link, waardoor ons de housesit werd gegund.

Voor het uitzoeken van onze housesits laat ik mij soms leiden door wensen, maar laat ik mij soms ook verrassen. Via THS krijg ik namelijk 2x per dag een update van de nieuwste housesits en zo zijn wij terechtgekomen in Marokko. Wat absoluut een unieke ervaring is geweest. 

Gedurende onze housesit in Marokko

Is het alleen voor stellen?

Housesitting is niet alleen geschikt voor stellen. Je kan ook je kinderen meenemen, of zelfs je grootouders. Het is wel belangrijk om dit in je e-mail te vermelden en vooraf te controleren of het huis wel geschikt is voor meerdere mensen. Ook mensen die alleen reizen of alleen op een huis passen, vinden altijd wel een leuk huisdier en huis om op te passen. 

Voorbereiding is het halve werk

Als je nog steeds geinteresseerd bent, kijk dan eens rond op de bovenstaande platforms. En wil je goed voorbereidt beginnen, dan raad ik je aan om de website van Housesitters Magazine te bezoeken en hun online cursus (in het Engels) te volgen.

Lid worden van Trusted Housesitters

Ben je van plan om lid te worden van Trusted Housesitters? Als je de code RAF144781 gebruikt, krijg je 25% korting op je eerste jaarabonnement. Klik op deze link om daarvan gebruik te maken. Daarnaast geeft THS ons dan ook twee maandjes gratis als dank.

Beetje gek, maar wel erg leuk!
  1. elin

    Onze beste wensen voor 2020,

    hartelijk dank voor al je artikelen

    tang boen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!