Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Reisverhalen

Tips voor het delen van jouw vakantiefoto’s op Facebook

Je bent op vakantie geweest of hebt een leuk weekendje weg gehad, en je wilt dit delen met je familie en vrienden. In pre-social-media-tijden deed je dat met een fotoalbum op papier, waar de bezoeker soms belangstellend, soms verveeld doorheen bladerde. Of misschien was jij iemand die een dia-avond organiseerde waarbij vrienden en familie werden getrakteerd op een verslag met foto’s van jouw vakantie.

Een post op Facebook is misschien niet zo anders, dan het vroegere fotoalbum

Die tijden zijn voorbij. Waar vroeger reiservaringen face-to-face werden gedeeld, word dat nu vooral via Facebook, Instagram of Whatsapp gedaan. 

Maar hoe zorg je er voor dat in die overdaad aan foto’s en verhalen op de diverse tijdlijnen van familie en vrienden, toch even stil wordt gestaan bij jouw verhaal?  Dat is niet zo moeilijk! De kunst is om een klein aantal foto’s te kiezen met daarbij een kort en helder verhaal. Precies zoals vroeger voor het maken van goede fotoalbums. Dat waren albums waar je niet alleen maar dezelfde soort foto’s in aantreft, en waar de maker een paar leuke details heeft gedeeld bij de foto’s of wat meer informatie geeft over de bezochte bestemmingen.

Als je dat in je achterhoofd houdt, dan zul je niet alleen meer ‘likes’ maar vooral ook meer leuke reacties ontvangen.

Fotokeuze

Belangrijker dan je tekst, is je fotokeuze. Veel mensen scrollen door hun tijdlijn op social media op zoek naar iets dat hun aandacht trekt. Een herkenbare foto van jou maakt dat mensen even stoppen. Begin je post dus altijd met een foto van jezelf, eventueel samen met je geliefden. Een blije, rare foto of een ‘selfie’ op een mooie locatie doet het altijd goed. Want op social media zijn mensen vooral op zoek naar iets dat een emotie oproept. Dat kunnen zowel gevoelens van blijdschap, liefde of sensatie en verrassing zijn, maar ook woede of verdriet. Mijn voorkeur heeft het oproepen van positieve gevoelens, er is namelijk al genoeg ellende in de wereld.

Om de aandacht vast te houden, voeg ik dan nog maximaal 5 foto’s toe. Elke foto vertelt een iets ander verhaal van je vakantie, maar als geheel passen ze bij elkaar.

Wat voor soort foto’s?

Zo voeg ik minimaal één landschapsfoto toe van de plaats of regio waar ik ben geweest. Niet om mensen jaloers te maken, maar om hen een idee te geven in welke omgeving ik verbleef. Soms is dat een skyline of een vergezicht, soms een straat of straatbeeld.

En omdat je tijdens je vakantie niet de hele dag op je achterwerk in een stoeltje zit, plaats ik ook altijd graag een foto van een leuke activiteit die ik heb ondernomen. Dat kan iets sensationeels zijn zoals waterskiën of een bungyjump, maar ook een bezoek aan een museum of een potje minigolf. Kies de activiteit die jezelf het leukst vond om te doen of waarvan je denkt dat mensen dat niet achter jou zouden hebben gezocht.

Ben je tijdens je vakantie een leuk bord, een grappige tekst of beeld tegengekomen, voeg dan ook daarvan een foto toe. Wat vond je grappig of erg leuk om te zien? Het kan een tekst zijn, maar ook een raar parasolletje op je ijscoupe of een bijzonder gebouw.

Er zijn mensen, waaronder ik, die graag foto’s maken van de maaltijden die ik nuttig of van die ene mooie cocktail die ik heb gedronken. Eén foto daarvan is genoeg, echt waar. Kies de mooiste foto met daarop het lekkerste wat je hebt gegeten of van de meest uitgebreide maaltijd.

De vijfde foto is een foto van je verblijf. Dit kan je kamer zijn, maar ook de omgeving van je resort of hotel. Het hoeft geen foto van de voorkant te zijn, het kan ook een detail zijn van het interieur of van de coffeebar tegenover je verblijf waar je altijd het ontbijt gebruikte of een afzakkertje deed voor het slapengaan. 

Tot slot, en ik zie het niet vaak op social media, maak een foto van de souvenirs die je hebt gekocht of van producten die typisch zijn voor de regio waar je verbleef. Vaak maak ik een foto van een winkeletalage of een marktkraam met lokale producten. 

Denk dus bij het kiezen van jouw selectie niet aan welke foto’s andere mensen maken of posten, maar kies je eigen foto’s. Laat de ‘Instagramable’ foto’s maar over aan de influencers. Jij deelt iets van jezelf, en dus kies je voor foto’s die naar jouw idee, jouw vakantie het best weergeven.

Niet de hele werkelijkheid

De door jou gekozen foto’s hoeven echt niet het hele verhaal van je vakantie te vertellen. Je laat op social media alleen dat zien, wat jij leuk vindt om te delen. Jouw foto’s met korte toelichtende teksten zijn bedoeld om mensen nieuwsgierig te maken. Nieuwsgierig naar meer informatie, dus jouw post kan ook dienen als een opening voor een écht gesprek.

En nee, je hoeft niet altijd op elke foto te staan! En ben je met meerdere mensen op vakantie, zorg er dan voor dat iedereen op ten minste één foto voorkomt. Ik persoonlijk vind dat belangrijk, want je bent immers met elkaar op vakantie geweest.

Welk verhaal schrijf je over je vakantie?

Het grappige is dat ik voor mijn Facebook-posts altijd eerst de foto’s selecteer en daarna pas een verhaal schrijf. Terwijl ik de selectie maak, beleef ik mijn vakantie opnieuw en bepaal ik welke ervaringen ik wel en niet wil delen met de wereld.  Onbewust ben ik dan al bezig met het creëren van een verhaal. In de door mij geschreven verhalen, deel ik mijn indrukken en gevoelens. Ik schrijf meestal geen lange verhaal, slechts 3-4 regels, maar daarin vertel ik wel iets over mijn beleving. 

En bij elke foto schrijf ik ook een kort verhaaltje, waarin ik uitleg wat mensen zien op de foto, of wat ik bijzonder vond aan de plaats die ik heb gefotografeerd. Want de fotoalbums die ik altijd het leukst vond, waren de albums met korte beschrijvingen bij elke foto.

Wanneer ik een langere tekst schrijf, dan geef ik in de eerste twee regels een korte samenvatting of een soort van vooraankondiging van wat mensen gaan lezen. Vaak is dat iets spannends of bijzonders dat we hebben beleefd.

Simpele tips voor een groter bereik van je Facebook-post

Ik ben geen influencer, maar ik vind het wel leuk als zoveel mogelijk vrienden en bekenden mijn verhaal lezen. Het is toch een soort van beloning voor de moeite die ik heb genomen om een post te maken.

Er wordt altijd gezegd, dat je moet publiceren als de meeste mensen op Facebook zijn. Dat is over het algemeen in de avond. Vaak kies ik voor dat tijdstip, maar een recente post over Seaford heb ik in de vroege ochtend gepubliceerd. In het begin kreeg ik weinig likes, maar uiteindelijk heeft het net zoveel reacties gekregen als elk andere Facebook-post. Wat mij wel opviel was dat ik ook van andere Facebook-vrienden een reactie kreeg dan de gebruikelijke. Ofwel houd je er maar niet té strak aan deze suggestie.

Ben je met meer mensen op stap geweest, tag ze dan in je bericht. Jouw bericht verschijnt dan ook op hun tijdlijn. Daardoor zien ook de vrienden of volgers van je reisgenoten de post. En je doet daarmee je mede-reizigers ook een plezier, want nu hoeven zij niet meer een post te schrijven. Vaak voeg ik ook een locatie-tag toe, en soms ook een gevoel. Dit zijn allemaal opties die Facebook je biedt als je een post schrijft.

Tot slot; Als mensen reageren op je post met een berichtje, reageer dan ook altijd terug. Dit kan met een berichtje terug zijn of gewoon door het geven van een ‘like’ of ‘hartje’. De meer interactie en reactie op jouw Facebook-post, de vaker Facebook het zal laten zien op de tijdlijn van je vrienden.

Maak gebruik van de mogelijkheden zoals taggen, emoties en locatie bij je post.

Op elke regel is een uitzondering

Wie de Facebook-posts bekijkt die ik bij dit artikel heb geplaatst, zal zien dat ik regelmatig afwijk van de hierboven genoemde regels voor plaatsing van een post. Er is ook een groot verschil tussen het aantal likes en reacties bij de verschillende posts. Dat heeft onder andere te maken met hoe de meeste mensen mij en mijn partner kennen.

Zo hebben we veel vrienden en kennissen die iets met Suriname hebben. Ofwel omdat zij er wonen, er hebben gewoond of er familieleden hebben wonen. Elke keer als we over ons verblijf in Suriname posten, dan volgen vele likes en reacties. In deze teksten schrijf ik ook vooral over het dagelijks leven in Suriname, want voor ons is Suriname geen vakantieland meer maar één van onze vele thuizen op de wereld.

Mijn post over Guyana is niet alleen met veel meer foto’s, maar heeft ook een lange tekst. En zoals je ziet, hebben veel mensen gereageerd op het verhaal dat we zijn beroofd. Dit is mede ontstaan vanwege het zogenaamde sneeuwbaleffect. Eén iemand plaatste al snel een reactie die verwees naar de straatroof, en dan worden anderen nieuwsgierig en gaan zij ook de tekst lezen. Daarnaast is Guyana een land waar veel mensen onbekend mee zijn, dus willen ze er graag meer over zien en lezen.

Voor mijn posts over Seaford, heb ik minder foto’s gebruikt en kortere teksten geschreven. Ik wilde met mijn keuze van foto’s vooral laten zien dat ik er een hele ontspannen tijd heb gehad. Daarom ook geen foto van een maaltijd, maar extra foto’s van het Engelse landschap.

Dus op elke regel is een uitzondering, maar het is een mooi uitgangspunt voor het uploaden van foto’s voor een post op Facebook.

Het is jouw vakantie en dus jouw verhaal

Het belangrijkste is dat je de foto’s kiest die horen bij het verhaal dat jij graag met anderen wil delen. Mensen leven dan met je mee om wat jij beleefd hebt en op basis daarvan reageren zij op jouw post. Wie alleen maar standaardfoto’s plaatst die voldoen aan het stereotype beeld van een vakantie, zal ook alleen maar stereotype reacties ontvangen.

Immers, de leukste foto-albums en dia-presentaties waren van degene die hun eigen verhaal vertelden. De door hen opgedane ervaringen, belevenissen en indrukken, waardoor je écht meeleefde. Wat dat betreft, is er niet veel veranderd!

Meer reisverhalen

Vorig jaar schreef ik een verhaal over hoe ik een gesprek aanga met onbekende mensen tijdens mijn vakanties. Deze vind je hier. Maar kijk ook vooral gerust verder op mijn mijn website en lees meer over één van de vele bestemmingen die ik heb bezocht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!