Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Duitsland, Leipzig

Alles wat je wil weten over reizen met openbaar vervoer in Leipzig

Het openbaar vervoer in Leipzig bestaat uit trams, een S-Bahn en bussen. Het is een perfecte manier om binnen de stad van plaats A naar B te reizen. In ieder geval is het vaak sneller dan met de auto en het scheelt een hoop gedoe met parkeren.

En is het niet heerlijk om na een dag struinen door de stad met de tram terug te keren naar je verblijf of om op plek A te beginnen en op plaats B te eindigen zonder dat je hoeft terug te lopen? Aarzel dus niet en pak de tram tijdens je bezoek in Leipzig. Het openbaar vervoer systeem in Leipzig is superveilig, goed georganiseerd en een stuk minder ingewikkeld dan op het eerste oog lijkt.

In deze blog geef ik je alle informatie over het openbaar vervoer in Leipzig. Aan het einde van dit artikel geef ik ook enkele mogelijkheden om met de trein of bus naar andere bestemmingen in de omgeving van de stad te reizen zoals Berlijn, Dresden en Erfurt.

Openbaar vervoer in Leipzig

In Leipzig rijden zowel overdag als ’s nachts trams en bussen. Vrijwel alle tramlijnen maken een stop op het centraal station (Hauptbahnhof) en anders stoppen ze op Wilhelm-Leuschner Platz aan de zuidkant van het stadscentrum. Vanaf daar kun je gemakkelijk naar het centraal station met een andere tram.

Overdag vertrekken de trams om de 10 tot 15 minuten, dus je hoeft nooit lang te wachten op de volgende.  Vrijwel elke tramhalte heeft een display waarop je kunt zien wanneer de volgende tram komt.

Op de plattegrond is goed te zien dat er vele tram- en buslijnen zijn die de hele stad doorkruisen. Op het eerste oog lijkt het onoverzichtelijk, maar je zult het meest gebruik maken van de tramlijnen die genummerd zijn van 1 tot en met 11. Wil je deze kaart op je telefoon, tablet of laptop, dan kun de plattegrond hier downloaden.

’s Nachts rijden er nachtbussen, genaamd de Nightliner. Deze N-bussen vertrekken om 01:11, 02:22 en 03:33 vanaf Hauptbahnhof ofwel het centraal station. Op zaterdag en zondag rijden er nog twee extra bussen. De bussen rijden langs de belangrijkste delen van het tramnetwerk, maar wel via een andere route. Je vindt de routekaart op de tramhaltes. Je kunt ook de plattegrond downloaden van Leipziger Verkehrsbetriebe’s website.

Naast trams kun je ook de trein nemen om van de ene kant naar de andere kant van de stad te reizen. Deze treinen worden aangeduid met S-Bahn. Dit is een soort lokale trein die in de stad zelf via een stadstunnel rijdt. Het verbindt de luchthaven Halle/Leipzig met het centraal station in het centrum en brengt je snel naar Bayerischer Bahnhof en Markleeberg in het zuiden van de stad.

Verder rijden er in de stad verschillende bussen, maar die zijn eigenlijk alleen zinvol als je naar een hele specifieke lokale bestemmingen de stad wil. Ik heb er zelf nooit gebruik van gemaakt tijdens mijn verschillende verblijven in Leipzig.

Eén prijs voor reizen door Leipzig

In Duitsland wordt gewerkt met reiszones. Leipzig is zone 101. Deze omvat de hele stad inclusief het centrum, Connewitz en Plagwitz. Pas als je de stad uitgaat, bijvoorbeeld naar één van de meren net buiten de stad, dan moet je voor een extra zone betalen.  Dat betekent dat het niet uitmaakt hoe ver je met de tram gaat, het kaartje kost hetzelfde.

Op de meeste tramhaltes vind je een plattegrond in geval je twijfelt of je wel binnen zone 101 blijft. Bij de wat grotere haltes zijn er ook kaartautomaten waar je jouw eindbestemming kunt invoeren en het berekent dan voor jou de prijs van je reis.

Wat kost het reizen met openbaar vervoer in Leipzig?  

Omdat er in Leipzig wordt gewerkt met zones, kun je met jouw kaartje zowel in tram, bus of trein reizen. Er is wel een grote variëteit aan kaartjes beschikbaar. Het duurde even voordat ik door de bomen het bos zag, maar inmiddels heb ik een helder overzicht. Hieronder benoem ik de verschillende varianten, zodat jezelf kunt bepalen welke het beste pas bij jou (en je reisgenoten).

  • Korte afstandkaartje (Kurzstrecke)

 Dit kaartje is bedoeld voor wanneer je binnen één zone reist en niet overstapt. Dit kaartje kost  €2,00 als je in zone 101 (ofwel in de stad Leipzig) reist. Negen van de tien keer kun je dus gewoon dit kaartje kopen.

  • Single ticket (einzelfahrkarte)

Met dit kaartje kun je een uur lang reizen binnen één zone, en anderhalf uur als je een kaartje voor twee zones koopt. Verder mag je zo vaak als je wil overstappen van het ene vervoermiddel op de ander in die tijdsperiode. Dit kaartje kost € 3,00 als je in zone 101 (ofwel in Leipzig zelf) reist. 

  • Dagkaart voor 1 of meerdere personen

Als je met twee of meer personen reist, dan is deze dagkaart een hele goede deal. Een dagkaart voor 2 personen kost €12,00 voor zone 101 (Leipzig) en ben je met  3 personen dan betaal je maar € 16,00 euro. De dagkaart is 24 uur geldig vanaf het moment dat je hem voor de eerste keer valideert.

Interessant detail: je mag in plaats van een persoon ook een hond meenemen.

Reis je met kinderen, weet dan dat er voor kinderen tot 14 jaar goedkopere dagkaarten zijn. Een dagkaart voor een kind in zone 101 (stad Leipzig) is € 3,60.

Reis je alleen, dan is de dagkaart alleen interessant als je vaker dan vier keer reist binnen 24 uur.  Een dagkaart voor één persoon kost namelijk € 8,00 (zone 101).  Dat zijn dus vier korte trips en net geen 3 trips met een single ticket. Ben je met zijn tweeën, dan heb je de kaart al na 3 keer reizen eruit. De groter de groep, de voordeliger deze kaart is.

  • Week- en maandkaart

Ben je voor een langere periode in Leipzig en van plan om veel op pad te gaan, dan kan een weekkaart interessant voor je zijn. Deze kaart kost voor het stedelijk gebied (zone 101) € 28,30. Er is ook een maandkaart, deze kost € 82,10.

Een weekkaart is interessant als je in één week ongeveer 10 ritten met een single ticket gaat maken. Of als je kiest voor het gemak van niet nadenken over het kopen van een kaartje. Je kan de week- en maandkaart ook met iemand delen, want de kaartjes staan niet op naam (behalve als je hem online koopt).

In het algemeen geldt dat een kaartje pas geldig is als je hem hebt gevalideerd in de tram, trein of metro. Je steekt het kaartje in de machine waarna een stempel de datum en tijdstip op het kaartje drukt. Je kunt dus vooraf gerust meerdere kaartjes kopen.

Ter info: Alle tarieven genoemd in dit artikel zijn gebaseerd op tarieven ten tijde van het publiceren van deze blog. Voor de meest actuele tarieven bezoek de website van Leipziger Verkehrsbetriebe (LVb).

Speciale ticket voor hond, heel veel bagage of een fiets (extrakarte)

In Duitsland moet je betalen als je een hond wilt meenemen in de tram, bus of trein. Hetzelfde geldt voor een groot stuk bagage of een fiets.

Als je hond of ander dier in een draagtas past, dan mag het gratis mee. Ook honden die mensen begeleiden met een fysieke beperking mogen gratis met het openbaar vervoer. In alle andere gevallen moet je een kaartje kopen, je hond een muilkorf omdoen en kort aangelijnd houden. Tot slot mag een hond geen stoel in beslag nemen. 

Wees gerust, toen ik de laatste keer met de tram reisde, zag ik alleen de echt grote honden een muilkorf dragen. Ik had een hond bij mij zonder muilkorf en ik ben niet aangesproken over het feit dat onze hond geen muilkorf droeg. Deze regels worden dus niet streng gehandhaafd, maar het is wel goed om te weten in geval je gecontroleerd wordt. Een kaartje voor een hond kost €2,00 en dan mag je jouw huisdier door heel Leipzig (zone 101) meenemen. Het is mij nog wel steeds onduidelijk of deze kaart de hele dag geldig is of voor één rit. Ik vermoed het laatste.

Voor fietsen geldt dat je ze altijd mag meenemen als er plaats is in de tram. Dus in spitstijd zul je wel vaak op het perron moeten blijven staan. Vouwfietsen en kinderfietsen mogen wel altijd gratis mee. Een kaartje voor je fiets kost ook €2,00. 

Als je iets meeneemt dat je niet zelf kunt dragen, moet je ook een extrakarte kopen. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je een grote stoel of bouwpakket van de Ikea in de tram, bus of trein meeneemt. Heb je een grote koffer, dan hoef je geen apart kaartje te kopen als je de koffer kunt tillen.

Kinderwagens, rolstoelen en rollators mogen altijd gratis mee in de tram, bus en trein.

Met onze oppashond in de tram na een lange wandeling rondom de Markleeberger See

Waar koop je kaartjes voor het openbaar vervoer

Er zijn verschillende manieren om een kaartje voor het openbaar vervoer in Leipzig te kopen. Meestal koop ik een aantal kaartjes tegelijkertijd. Dat levert geen voordeel op qua prijs, maar wel gemak.

Kaartautomaten: Je vindt kaartautomaten bij de meeste tramhaltes, en deze automaten laten je kaartjes kopen met contant geld. De kaartjes moet je nog wel afstempelen wanneer je instapt. Ik gebruikte tijdens mijn verblijf in Leipzig vooral deze optie.

Servicecenter en kiosken: Op het centraal station (Hauptbahnhof) zijn kaartautomaten bij elke halte, maar je vindt daar ook het LVB-klantencentrum waar je aan een balie kaartjes kunt kopen. Het servicecenter staat aan de overkant van de tramhaltes en treinstation, pal naast het winkelgebied. Verder zijn er nog diverse winkels, meestal tabakzaken, waar je losse kaartjes kunt kopen. Je vindt ze in de buurt van tramhaltes.

Aan boord van de tram/bus: Als je geen kaartje kunt kopen voordat je op reis gaat, dan kun je ook aan boord van de tram bij een automaat een kaartje kopen. Deze automaten doen het alleen niet altijd en je moet met contant geld betalen. 

LVB-app: De LVB, het bedrijf dat het tram- en busnetwerk in Leipzig exploiteert, heeft een mobiele app waarmee je kaartjes rechtstreeks vanaf je smartphone kunt kopen. Om de app te gebruiken, moet je een account aanmaken en betaalgegevens toevoegen. Zodra je de app hebt, kun je kaartjes kopen en activeren vanaf je telefoon. De app is alleen in het Duits en je moet een account aanmaken om het te gebruiken. Geen aanrader wat mij betreft.

Koop meerdere kaartjes tegelijkertijd

Je kunt van elk type kaartje ook meerdere kaarten tegelijkertijd kopen. Dat is handig als je geen zin hebt om elke keer een los kaartje te kopen bij de automaat. Het is niet zo dat als je meerdere kaartjes koopt, dat je dan korting krijgt.

Toegankelijkheid

De meeste trams in Leipzig zijn zogenaamde lage-instaptrams. Dat is handig voor mensen die minder mobiel zijn of op stap zijn met een rollator of kinderwagen. In de trams zijn specifieke plaatsen toegewezen voor mensen in een rolstoel en voor het neerzetten van de rollator en kinderwagens. LVB heeft ook een speciale service voor mensen die minder mobiel zijn, genaamd Flexa. Deze is zover ik het weet niet beschikbaar voor toeristen.

Handige tramlijnen voor specifieke bestemmingen

Leipzig is een heerlijke wandelstad met haar vele winkels, groen parken, kanalen en verschillende stadswijken. Daarom een aantal suggesties voor leuke wandelingen buiten het stadscentrum.

Neem bijvoorbeeld tram 9 of 11 naar de halte Richard Lehmann Strasse/ HTWK in Connewitz. Bezoek Möbelkooperative Süd die vooral meubels uit de jaren ’50 en ’60 verkoopt, bezoek Eisdiele Pfeiffer en loop dan terug richting de stad via de Karl Liebknechtstrasse. Diverse soorten winkels, restaurants en bezienswaardigheden zul je tijdens deze wandeling verrassen. Voor mij is Connewitz één van de meest leuke en gevarieerde wijken van Leipzig.

Bezoek Plagwitz door de S-bahn te nemen of een tram 14. Van hieruit kun je de Spinnerei bezoeken, een voormalig industrieterrein waar nu vooral kunstenaars zijn gevestigd. Of loop een stukje terug naar het Karl-Heine kanaal. Bezoek de oude fabriek Westwerk met haar kleine ondernemers en wandel dan via het kanaal en de rivier Elster richting het Clara Zetkin park. Dit is een wandeling die ik elke keer maak als ik in Leipzig ben. Lees meer over mijn bezoek aan Plagwitz in deze blog.

Voor de bijzondere wijk Gohliss met haar vele grootse artdeco gebouwen neem je tramlijn 4. Stap uit bij Menckestrasse en wandel dan via het Schillerhuis, Gohlis paleis en biertuin Ohne Bedenken en Lumumbastrasse richting Leipziger Zoo. Je kunt een bezoek brengen aan de dierentuin, de tram terug naar de stad nemen op de Nordplatz of gewoon doorlopen naar het stadscentrum.

Wie het Völkerslachtdenkmal wil bezoeken, een super interessant monument ter nagedachtenis van de slag tegen Napoleon, kan tram 15 nemen. Dit monument heeft veel indruk op mij gemaakt. Je kunt het lezen in deze blog.

Tijdens ons laatste bezoek aan Leipzig zijn we naar de maandelijkse vlooienmarkt gegaan. Een indrukwekkende grote vlooienmarkt met te veel leuke spullen. Deze vlooienmarkt wordt gehouden in Agra Messe Park en van hieruit kun je ook doorsteken naar het mooie Agrapark met haar fotomuseum en dan de S-bahn vanaf Markleeberg Nord terugnemen. Met tram 9, 10 of 11 kom je aan in Dölitz waar de vlooienmarkt is.

Reizen vanaf vliegveld Leipzig/Halle

De meeste mensen komen waarschijnlijk met de auto of de trein naar Leipzig, maar mocht je met het vliegtuig komen, dan land je op luchthaven Halle/Leipzig. Er zijn verschillende manieren om met het openbaar vervoer van Halle/Leipzig Airport naar het centrum van Leipzig te reizen, maar het meest handige is de S-bahn of de gewone trein.

Je reist dan in ongeveer 15 minuten naar het centraal station van Leipzig. De prijs is € 5,40 als je met de S-bahn reist, en iets meer als je de trein neemt. Dit komt omdat het vaak ICE-treinen zijn. Je kunt treinkaartjes kopen bij een van de kaartautomaten op het treinstation.

Met trein of auto naar Leipzig

Voor wie met de trein naar Leipzig reist, is het raadzaam om te controleren of je treinkaartje inclusief City+ is. Je mag dan op de dag van aankomst en vertrek gratis met het openbaar vervoer van of naar het centraal station reizen. Dat scheelt toch weer 2 of 3 euro per persoon.

Voor wie met de auto naar Leipzig gaat, houd rekening met het feit dat het grootste deel van de stad is aangewezen als een lage-emissiezone (Umweltzone ). Auto’s die binnen de stadsgrenzen rijden, moeten voldoen aan strikte emissienormen en hebben een speciale groene sticker (Feinstaubplakette) nodig. Als je de stad binnenkomt zonder de sticker, of met een gele of rode sticker, loop je het risico een boete te krijgen.

Ik zou zeggen, kom naar Leipzig met de trein. De treinreis naar Leipzig duurt tussen de 7 en 9 uur, afhankelijk van waar je vertrekt in Nederland. Lees mijn artikel met tips voor het boeken van een treinreis naar Leipzig hier.

Dagtrips met de trein vanuit Leipzig

Vanuit Leipzig kun je gemakkelijk een dagtrip met de trein maken naar bijvoorbeeld Dresden of Berlijn, maar ook naar Erfurt.  Of bezoek eens een aantal van de kleinere plaatsen in de regio. Het toerismebureau van Leipzig heeft een mooie overzichtskaart gemaakt van plaatsen die je met de trein of bus kunt bezoeken. Je vindt deze kaart met bezienswaardigheden hier.

Leipzig kan ook onderdeel zijn van een roadtrip met trein. Zo zijn wij van Praag naar Berlijn gereisd met tussenstops in het Sachsische Schweiz, Meissen (vlakbij Dresden) en Leipzig. 

Het enorme treinstation van Leipzig

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!