Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Algarve

Zoveel te doen in Carrapateira aan de westkust van de Algarve 

In Carrapateira vind je bijna alles voor een perfecte vakantie. Goede hotels, een rustig rivierstrand met wit zand, een zeestrand perfect voor surfen, verschillende wandelroutes, en een oud dorp met een mercado en dorpsplein. Vanuit hier zijn ook plaatsen als Aljezur, Sagres en Lagos gemakkelijk te bereiken.

In de zomermaanden barst het dorp enigszins uit haar voegen, maar buiten het hoogseizoen is het er gelukkig nog steeds aangenaam rustig.

Carrapateira algarve verkeersbord
Carrapateira ligt tussen de stranden van Bordeira en Amado

De stranden van Carrapateira

Als eerste is er het strand van Bordeira, net buiten Carrapateira. Een grote parkeerplaats van zand en keien wordt door campers gebruikt als overnachtingsplaats en overdag parkeren de strandbezoekers er hun auto. Vanaf de parkeerplaats steek je een ondiep riviertje over om op het witte zandstrand van Bordeira uit te komen.

De vele zandduinen bieden de bezoekers beschutte plekjes, zodat er optimaal van de zon genoten kan worden. Kleine kinderen spelen in het ondiepe water van de rivier en aan de kust krijgen tientallen surfers les. Helemaal aan de noordkant van het strand is nog een tweede strand, voor hen die een rustige plaats zoeken. Hier is ook de ‘liefdestunnel’, een doorgang van rotsachtig materiaal. Het gesteente voelt koud aan, bijna als licht verroest ijzer.

Carrapateira strand tunnel
De ‘liefdestunnel’ op het strand van Bordeira

Surfstrand Praia do Amado

Praia do Amado is een echt surfstrand met mooie lange middelhoge golven. Een perfecte plek voor de niet té ervaren surfer of voor wie de ontspanning prefereert boven sensatie.  Ook voor niet-surfers is het een leuk strand om vanaf het terras de verrichtingen van de ervaren en onervaren surfers te observeren.

Vlak bij Amado is een tweede zandstrand, waar je uitstekend kunt zonnen en badderen in het ruwe zeewater zonder last te hebben van surfplanken.

Carrapateira Amado surf strand
Uitzicht over het strand van Amado in mei

Wandelen langs de kust van Pontal da Carrapateira

Rota Vicentina heeft meerdere wandelingen in de omgeving van Carrapateira uitgezet. De rondwandeling Pontal da Carrapateira begint op het dorpsplein en is 10 kilometer lang. Het leidt je zowel langs het strand van Bordeira als Amado. De routebeschrijving geeft aan dat de gemiddelde duur van de wandeling 3,5 uur is. De vele uitzichten en diversiteit van rotsformaties zijn de reden voor die lange duur.

Elke keer dwaalden we van de formele route af om naar de rand van een klif te gaan. Sommigen lijken van klei te zijn, die met grote brokstukken afbrokkelen. Anderen zijn duidelijk van kalksteen, waarbij de stroming van de zee voor allerlei vloeiende lijnen heeft gezorgd. Op dit gedeelte van de kust tref je geen kliffen van leisteen, die vind je vooral in de omgeving van Aljezur en Rogil.

Carrapateira rotsen kust algarve
Carrapateira – Bijzondere diversiteit aan rotsen gedurende de wandeling

Wandeling Cerros da Carrapateira

Deze wandeling, ook van Rota Vicentina, is 13,5 kilometer en volgt in eerste instantie de Pontal da Carrapateira wandeling, maar gaat dan al snel de andere kant uit, de heuvels in, richting het binnenland.

Tijdens onze wandeling in het voorjaar zijn de heuvels bedekt met gele bollen van heide die in bloei staan. Het vormt een goede afleiding tijdens de klim naar boven. Via een aangeplant pijnbomenbos en een lommerrijk valleitje komen we uit bij Vilarinha, een verlaten dorp dat is getransformeerd in verschillende kleinschalige toerisme accommodaties. We nemen een folder van één van de huizen mee voor een mogelijk toekomstig verblijf.

Als we net buiten het dorpje de rivier zijn overgestoken, begint de tweede klim naar boven. Hoog over de heuvelrug wandelen we verder richting Carrapateira. Onderweg kijken we uit over het lager gelegen vallei. Voor ons zien we al gauw de duintoppen van Praia da Bordeira en kunnen soms zelfs de zee horen.

Tijdens de afdaling worden de kale gronden vol met cistus rozen weer vervangen door groene heuvels met gele struiken. Het laatste stukje gaat via de hoofdweg terug naar Carrapateira.

Carrapateira wandelen algarve
Wilde natuur in de heuvels achter Carrapateira

Lokaal historisch museum

In dit kleine museum wordt het verhaal van de lokale bevolking verteld. Vroeger leefden de bewoners van Carrapateira vooral van de landbouw. In de jaren ’50 zijn ze echter volledig overgestapt op visserij en dan vooral het oogsten van schelpdieren. Hangend aan touwen dalen zij van de hoge kliffen naar beneden om met een soort beitel de mosselen en andere schelpdieren van de rotsen te wrikken.

Voor het vissen op zee worden de bootjes met een takel in het water gelaten of aan wal gesleept op een grote betonnen plateau, die alleen via een zeer steile weg is te bereiken. Zo’n betonnen plateau zie je tijdens de Pontal da Carrapateira-wandeling.

In het museum staan vele gebruiksvoorwerpen die zijn gebruikt in de landbouw en visserij. Foto’s laten zien hoe de betreffende werktuigen werden gebruikt. Alhoewel de informatieborden vooral in het Portugees zijn, kan aan de hand van wat korte Engelse teksten en de vele foto’s een goede indruk worden gekregen van het leven in dit dorp.

Wie de tijd neemt om na het bezoek even te blijven praten met de dame van het museum, maakt al snel kennis met lokale bewoners.  Zo leerden wij de eerste vrouwelijke visser van het dorp kennen en vertelt een andere vrouw, die even langs kwam, ons over de patroonheilige van de vissers.

Tijdens ons bezoek was het museum van maandag tot en met vrijdag van 10.30 – 14.30 geopend. De openingstijden wijzigen echter regelmatig. Een telefoontje vooraf kan handig zijn, want de gegevens op de website worden niet bijgehouden. Entreeprijs is 2,70 per persoon.

Carrapateira museum Algarve
Veel gebruiksvoorwerpen en foto’s in het museum over het dagelijks leven in Carrapateira

Restaurants in Carrapateira

Aan het dorpsplein zijn een tweetal restaurants gevestigd, die vooral hamburgers en salades serveren. Ze hebben beiden een trendy inrichting. Niet iets wat je verwacht in dit kleine dorp langs de westkust van de Algarve.

Op ongeveer 150 meter van het dorpsplein, richting het oude dorp, bevinden zich nog twee restaurants, waarvan Alecrim de betere en iets duurdere is.

Het marktcafé serveert goedkope lokale dagschotels en wordt vooral door de lokale mannelijke populatie bezocht.

En natuurlijk zijn er nog verschillende restaurants in de buurt van Bordeira strand behorende bij hotels.

Genoeg keuze dus in het kleine Carapateira. Houd er wel rekening mee dat in de winter de meeste restaurants gesloten zijn.

Langs de westkust van de Algarve bevinden zich nog veel meer pittoreske dorpen van waaruit je prachtige stranden kunt bezoeken en heerlijk kunt wandelen. Lees daarom ook mijn andere blogs over deze regio. Je vindt ze hier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!