Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Athene

5 redenen voor stedentrip naar Athene in de winter

Athene in de winter? Je denkt niet gemakkelijk aan Griekenland als een bestemming voor in de winter. Na een verblijf van ruim 4 weken in december en januari, durf ik te beweren dat als je Athene op zijn Grieks wil ervaren, dat je dan juist in de winter moet gaan.

De Akropolis met haar Parthenon, de vlooienmarkt in Monastiraki en de Griekse restaurants in Plaka trekken veel toeristen, vooral in de zomer. In de winter is het er rustig en kun je bij een temperatuur van ongeveer 18 graden in alle rust en koelte genieten van wat de stad te bieden heeft.

Athene is in de winter gevuld met Grieken. In het voorjaar vertrekken veel Atheners naar de eilanden om daar te gaan werken in het toerismeseizoen. In de winter keren ze terug naar de stad voor familie, vrienden en vakantie.

Athene in de winter
In de winter geen witte zandvlaktes, maar gras rondom de Griekse oudheden

Geen hitte en nog steeds veel terrasjes

Ook in de winter zijn de temperaturen zeer aangenaam in Athene. De gemiddelde temperatuur is 14 graden, en elke dag is er wel even de zon. En zo gauw de zon schijnt, kun je al op een terrasje buiten zitten.

Veel beter dan de zomerse temperaturen van 40 graden, waarbij je continue water moet blijven drinken als je één van de vele archeologische plaatsen wilt bezoeken.

Ook in de winter zitten de terrassen nog overvol. Nu met Grieken en niet met toeristen. De Grieken genieten op het terras van de frisse lucht en de warme zon. Wordt het wat kouder, dan gaat gewoon de terrasverwarming aan. Urenlang praten de Grieken met elkaar boven een kop koffie over hun wel en wee. Niks geen haast, gewoon genieten.

‘s Avonds, als het donker is, wandelen de Atheners over de boulevards waar nog steeds verscheidene straatartiesten en creatieve ambachtslieden je aandacht proberen te trekken.

Athene winter
Op een terrasje genieten van de heerlijke Griekse koffie en zoetigheden

Alle bezienswaardigheden in Athene zijn goedkoper of gratis

Een winterbezoek aan Athene betekent afwezigheid van grote groepen cruisepassagiers die de stad vanaf 10.00 in de ochtend bestormen. Geen eindeloze rijen om de Akropolis binnen te gaan of vechten voor een goed plekje op een leuk terras. Je hebt in de winter alle tijd om foto’s te maken van de mooiste bezienswaardigheden, zonder dat er weer een toerist in beeld staat.

Vanwege het laagseizoen, november tot en met maart, zijn veel toegangsprijzen van musea en archeologische sites in Athene ook nog eens verlaagd. Zo betaal je voor de Akropolis in plaats van 20 euro, slechts 10 euro. En als je in die periode op de eerste zondag van de maand in Athene bent, bezoek je alle grote archeologische bezienswaardigheden en musea gratis.

Athene winter Akropolis
Elke eerste zondag van de maand in de maanden november tot en met april is de Akropolis gratis te bezoeken. Nog steeds heerlijk rustig

Bij regen genoeg musea en leuke cafés

Tref je dan toch een middag met regen, dan telt Athene nog steeds zo’n 70 museums. Op zo’n dag bezoek je dan misschien het Nationaal Historisch Museum voor een gedetailleerd overzicht van de turbulente Griekse geschiedenis.

Hedendaagse moderne Griekse kunst vind je in het Nationaal Museum voor Contemporary Art. Waar veel van de kunstwerken een duidelijke maatschappelijke lading hebben en van zeer hoge kwaliteit zijn.

Het Benaki museum, welke op donderdag gratis is, huisvest een diversiteit aan Griekse kunst, kostuums en gebruiksvoorwerpen.

Of doe iets heel anders, ga naar het Hellenic Motor Museum met haar enorme collectie klassieke en moderne auto’s.

Athene winter kunst
Europa en Griekenland in gruzelementen; Nationaal Museum voor Contemporary Art

Perfect wandelweer

Athene is een stad dat vraagt om te voet te worden verkend. Elke wijk is net weer even anders. In de winter heb je daar het perfecte weer voor.

Naast de bekende wijken als Monastiraki met haar vlooienmarkt en Plaka met haar restaurants, zijn ook Psyrri en Exarchia heerlijke wijken om doorheen te struinen. Psyrri voor een ontmoeting met de hippe alternatievelingen van Athene en Exarchia vanwege haar anarchistische en links-radicale insteek.

Of wat denk je van de buzz in de omgeving van de centrale markt met haar vele winkels en handelaren?

Athene winter
Je kijkt je ogen uit in de omgeving van de centrale markt in Athene

Ben je op zoek naar rust en een mooi uitzicht? Berg Lucabettus is een lekkere klim, met als beloning uitzicht over de stad en de Acropolis. Op de berg is ook een restaurant en café gevestigd, zoals er eigenlijk overal in de stad cafés en restaurants zijn te vinden.

Andere bergen om te wandelen zijn Ymmitos en Parnitha.

Ymmitos is goed met het openbaar vervoer te bereiken en heeft naast geweldige uitzichten, ook verschillende oude kloosters, mijnen en grotten die je kunt bezoeken.

Berg Parnitha is in de winter vaak bedekt met sneeuw, waar je lekker doorheen kunt banjeren. Iets wat ik niet verwacht had te vinden net buiten Athene.

Athene winter
Berg Ymmitos, even in de natuur met prachtige uitzichten over Athene

Uitgaan tussen en met lokale Grieken

Ik durf te beweren dat uitgaan in Athene in de winter gezelliger is dan in de zomer. Veel Grieken, die in de zomer op de eilanden werken, komen in de winter terug naar de stad. Dat betekent dat in de winter Athene op zijn drukst is met Grieken. En Grieken houden van uitgaan. Niet alleen in het weekend, maar alle dagen van de week zijn ze te vinden op terrasjes, in cafés en later op de avond in clubs.

Grieken zijn graag en veel buitenshuis. Dat begint met een kopje koffie of frappé in de morgen, een lunch in de middag en een diner in de avond bij een taverne. Na het avondeten volgt een koffie of glas wijn in een café.

Athene muziek uitgaan winter
Griekse muzikanten treden op in één van de vele café’s van Athene
Winter Athene uitgaan
Er zijn vele geheime bars en café’s te vinden in Athene, zoals Metametic café

Athene in de winter

Na vier weken Athene kan ik alleen maar zeggen dat Athene een bruisende stad is, onbekend met het woord winterslaap.

 1. Janny

  Fijn artikel, lijkt me leuk om te gaan doen maar ik mis info over leuke betaalbare overnachtingsmogelijkheden.

  • Reactie door auteur

   heleenwesterman

   Hi Janny, bedankt voor je bericht. Wij boeken altijd een AirBnB als we naar Athene gaan, vaak buiten de binnenstad, omdat we graag het lokale leven willen proeven. Wat leuk en betaalbaar is, verschilt voor iedereen. Daarom dat ik geen tips hierover geef. Mijn advies zou zijn om op AirBnB te zoeken op basis van jouw criteria. Grtn, Heleen

   • Janny

    Dat snap ik, heb je wel een tip voor een leuke wijk waar je wat langer kunt verblijven en opgaat in het lokale leven.

    • Reactie door auteur

     heleenwesterman

     We vinden de wijken ten noorden van het nationaal archeologisch museum erg leuk en interessant. Je ziet dan hoe gewone mensen leven, maar ervaart ook de multiculturaliteit van de stad rondom Victoria Square. Platia Agiou Georgiou is oergezellig met haar vele lokale restaurantjes en terrassen. En in de richting van metrostation Attiki is op zaterdag een enorme groente- en fruitmarkt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!