Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Athene

Hoe overleef je de hitte van Athene in de zomer?

Athene zomer

Temperaturen van meer dan 30 graden zijn in de zomermaanden heel normaal in Athene. De zon schijnt er elke dag volop en wolken zijn er nauwelijks.

Het is ook het seizoen dat de meeste toeristen naar Griekenland komen, en die willen vaak minimaal één dag in Athen doorbrengen. Behalve dat het er dus warm is, is het er dan ook nog vol met toeristen. Maar ondanks dat, blijft het een stad met prachtige archeologische sites, veel terrasjes, heerlijk eten, multiculturele bevolking en interessante musea. Het is een mooi contrast met het strand- en plattelandsleven in de rest van het land.

In deze blog geef ik je enkele tips om van je zomers bezoek aan Athene een succes te maken. Hoe kun je het maximale uit je bezoek halen, zonder dat je oververhit raakt en aan het einde van de dag met een zonnesteek naar bed gaat?

Sta vroeg op en neem een siesta in de middag

Het is een dooddoener, maar wie de Akropolis wil bezoeken, kan dit toch écht het best in de vroege ochtend doen. Dus voordat de grote groepen mensen komen en de plaats oververhit is door de continue brandende zon. Dat geldt trouwens ook voor de Agora, alhoewel je daar nog wat schaduw van bomen kunt vinden.

Na lunchtijd, ergens tussen 15.00 en 16.00, is het geen gek idee om een paar uurtjes terug te gaan naar je Airbnb of hotelkamer voor een beetje ontspanning. Slapen, filmpje kijken of gewoon lummelen. Uiteraard kun je dat ook op een terras of in een park in de schaduw doen, maar liever doe je even een powernap zodat je weer fit en actief bent voor de avond.

Want in de avond komt de stad tot leven. Lang en veel eten op één van de vele pleinen en terrassen, een muziekconcert in een taverna of theater, zonsondergang kijken op één van de vele uitzichtpunten met een meegebrachte fles wijn, of gewoon wandelen door de stad waar straatartiesten en kunstenaars hun kwaliteiten tonen. Er is meer dan genoeg te doen in de avonduren.

Enkele tips voor in de avonduren zijn:

  • Bezoek een film in één van de vele openluchtbioscopen. In dit artikel vind je de 8 meest bijzondere.
  • In juli is er het Epidaurus Festival. Dan worden oude Griekse toneelstukken opgevoerd in het openlucht theater net onder de Akropolis. De hele zomer vinden er trouwens optredens plaats in deze oude amfitheater.
  • Bezoek een jazz-optreden in het café bij het Numismatisch Museum. Een klein, intiem plekje met geweldige sfeer.
  • Ga naar één van de stranden in de omgeving van Athene voor a night on the beach.

Bezoek een museum om aan de warmte te ontsnappen

Wordt het té warm overdag, duik dan een museum in. Dat kan het Nationaal Archeologisch Museum zijn, maar ook het Hellas Automuseum, de Nationale Galerie (kunst) of één van de vele filialen van het Benaki museum. Omdat vrijwel alles in Athene in het teken staat van archeologie, mag ik graag als variatie één van haar excellente kunstmusea bezoeken.

Enorme schilderijen in de Nationale Galerie

Ga naar één van de vele stranden net buiten de stad

Ben je de hitte even zat en heb je nog niet genoeg Grieks strand gezien, pak dan de bus of tram naar één van de vele Griekse stranden. This is Athens heeft op basis van type bezoeker de leukste stranden voor iedere groep in kaart gebracht. Ga hier in de namiddag naartoe om af te koelen in het zeewater of op het terras.

Ikzelf ben van de rustige stranden om te relaxen en bezoek ook graag de ‘zien en gezien worden’ stranden voor het ongegeneerd observeren van mensen. Qua rustige stranden zijn Porto Rafti en Mavro Lithari Hotel een aanrader. Voor people-watching kun je beter naar Glyfada gaan.

Zoek verkoeling op berg Immitos of Parnitha

Verkoeling is ook te vinden op één van de bergen in de omgeving van Athene. Immitos is niet heel hoog, maar in de bossen vind je wel een prachtig klooster en restanten van andere religieuze gebouwen en oude mijnen. In de schaduw kun je genieten van de meest prachtige uitzichten over de omgeving van Athene. Lees meer over deze unieke plek, en hoe er te komen in mijn blog.

Parnitha is moeilijker bereikbaar met het openbaar vervoer. Om te genieten van deze berg, ben je eigenlijk een auto nodig of op zijn minst een taxi. Je kunt naar boven rijden om vervolgens over de bergtoppen te wandelen en een stop te maken bij het enige café-restaurant voor een heerlijke maaltijd met uitzicht. Een beter idee is om de auto te parkeren bij de kabelbaan Regency Casino en dan met de kabelbaan naar boven te gaan. Heb je geen auto, dan kun je een taxi nemen vanaf de laatste metrohalte die je dan naar de kabelbaan brengt.

Vang een beetje wind op één van de vele uitkijkpunten

Skip Athene in de zomer en kom terug in de winter

Athene is een geweldige stad, maar in mijn ogen niet op haar best in de zomer. Wil je alleen even aan de stad ruiken en haar highlights bezoeken, dan is een zomers bezoek aan Athene prima.

Ben je geïnteresseerd naar hoe de stad is met veel minder toeristen en gevuld met lokale Grieken, kom dan in de wintermaanden naar de Griekse hoofdstad. In de zomer zijn namelijk veel bewoners vertrokken naar familie op het platteland of werken ze in toerisme op één van de vele eilanden. In de winter komen ze terug naar Athene. Ook is de stad dan weer gevuld met studenten die de lokale cafés en restaurants vullen.

Voor luxe budgetreizigers is Athene in de winter op haar best, veel minder toeristen en de toegangsprijzen zijn de helft goedkoper. Op bepaalde zondagen in de maand kun je de Akropolis zelfs gratis bezoeken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!