Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Athene, Kunst

Moderne kunst in Athene

moderne kunst griekenland

Athene, stad van de oudheid, huistvest ook een aantal bijzonder goede moderne kunstmusea met onder andere werken van hedendaagse Griekse kunstenaars.

De Grieken zelf vinden dat zij geen échte moderne kunstcultuur kennen, ik weerspreek dat. Athene is geen Berlijn of Parijs, maar kent zeker wel een artistieke scene en vele goede kunstenaars die door de jaren heen prachtige werken hebben gemaakt.   

Nationale Galerie

Als eerste bezochten wij de Nationale Galerie in de voormalige stallen van een militair complex. In de toekomst verhuist het museum naar een nieuw gebouw, tegenover het Hilton Hotel in hartje centrum. Tijdens ons bezoek, in 2018, lag de bouw daarvan echter volledig stil. 

Voor ons bezoek aan de Nationale Galerie namen wij de metro naar Katechaki en liepen vanaf daar naar het Army Park, waar het museum nu is gevestigd.  Op het terrein staan verschillende moderne beeldhouwwerken en achter het museumgebouw heeft streetart kunstenaar WD een prieel voorzien van een meer dan levensgroot schilderij. 

Het museum zelf is in twee delen opgedeeld. In het ene gebouw wordt een overzicht gegeven van de Griekse beeldhouwkunst. De beelden staan kriskras door elkaar in een grote ruimte, maar wel op chronologische volgorde. Zo wandel je in 20 minuten van de post-byzantijnse tijd  naar de abstracte en moderne werken van vandaag.  

Het verhaal van Yannoulis Chalepas, een getalenteerde beeldhouwer die een zenuwinzinking kreeg en na jaren van hospitalisatie al zijn kennis en vaardigheden was kwijtgeraakt, blijft je bij. Hij moest opnieuw leren beeldhouwen en heeft toen een geheel eigen stijl ontwikkeld. In het museum zie je werken van voor en na zijn opname. Het is alsof je naar het werk van twee verschillende beeldhouwers kijkt.  

Een modern werk van Pastra Nausika heeft mij ook geraakt. Dit ogenschijnlijk simpel beeld van cirkels, vierkanten en raargevormde kubussen in verschillende lagen symboliseert voor mij Griekenland. Het land van perfecte cirkels, hoekige vierkanten, zaken die door elkaar, langs elkaar en met elkaar gaan. Zoveel symboliek in één abstract werk, bijzonder!

In het andere gebouw van de Nationale Galerie wordt een overzicht gegeven van de Griekse schilderkunst. Deze verzameling toont uitgebreid de ontwikkeling van de schilderkunst in Griekenland tot de Tweede Wereldoorlog. Informatieborden voorzien de bezoeker van context, en geven uitleg over de belangrijkste Griekse kunststromingen. In de collectie zijn slechts een paar werken van na de Tweede Wereldoorlog opgenomen. Gelukkig bevinden zich elders in de stad nog een aantal andere musea en galleries, die wel aandacht besteden aan de meer recente periode.  

Voor openingstijden, toegangsprijzen en exacte lokatie, bezoek de website van de Nationale Galerie.

athene kunst museum
Beeldhouwwerken uit verschillende periodes
athene kunst schilderijen
Schilderijen van Griekse kunstenaars

Nationaal Museum voor Contemporary Art

De meest recente kunstwerken zijn te vinden in het Nationaal Museum voor Contemporary Art, dat in 2015 werd geopend. Het verzamelen begon al eerder en in de overzichtstentoonstelling van de verzamelde werken tot dusver zijn mooie en goede voorbeelden te vinden van Griekse kunstenaars die met hun werk maatschappelijke problemen aankaarten. Er zijn ook niet-Griekse kunstwerken opgenomen in de collectie.

Op dit moment organiseert het museum alleen tijdelijke exposities, maar men heeft de toestemming en het geld om ook een permanente tentoonstelling in te richten. 

Check de website van de EMST voor de meest recente informatie over openingstijden en exposities. 

athene contemporary art
Museum voor Contemporary Art gaat maatschappelijke discussies niet uit de weg

Moderne kunst in Metaxourgio

Wie geïnteresseerd is in kunst uit de 19de en 20ste eeuw kan zijn hart ophalen bij de Municipal Gallery of Athens in Metaxourgio. Uit een collectie van meer dan 3.000 kunstwerken wordt steeds een klein gedeelte tentoongesteld. 

Bekende schilders, als Konstantinos Parthenis met zijn unieke stijl en kleurgebruik, herken je gelijk tussen alle andere kunstwerken. Omdat de Municipal Gallery of Athens vrij klein is, is het aardig om dit bezoek te combineren met een rondwandeling door de wijk Metaxourgio. Hier bevinden zich verschillende moderne kunst gallerieën, zoals de Rebecca Camhi Gallery, The Breeder Gallery en Vamiali’s Gallery. Zij exposeren en verkopen allemaal moderne Griekse kunst.

De Municipal Gallery of Athens is geopend dinsdag tot en met zaterdag van 10-14 en 17 – 21. Op zondag is de galerie geopend van 10 – 14. Toegang is gratis.

Voorbij de voormalige gasfabriek van Metacourgio, dat nu is omgetoverd tot een hippe uitgaansplek, staat een filiaal van het Benaki museum. Hier, aan de Pireos Straat, organiseert het Benaki Museum wisselende exposities van vooral moderne Griekse kunstenaars. Hun permanente expositie bestaat uit fotografie en moderne Griekse architectuur. Dit filiaal van het druk bezochte museum, is een stuk rustiger. Bezoek hun website voor de laatste informatie over exposities, openingstijden en toegangsprijzen.   

municipal gallery athens art
Eén van de schilderijen in Municipal Gallery of Athens

Vorres Museum

Het Vorres museum ligt net buiten Athene, maar is goed bereikbaar met openbaar vervoer en de auto. Met openbaar vervoer ben je weliswaar een uur onderweg, maar voor ons was die reis de moeite waard. Niet alleen vanwege het museum, maar ook vanwege de kennismaking met de kleine enclave van Paiania.

Ian Vorres, de oprichter van dit museum, is 8 jaar burgemeester geweest van deze plaats en heeft bepaald dat woningen maximaal twee verdiepingen hoog  gebouwd mochten worden. Dit maakt Paiania uniek, want alle overige wijken in Athene en omgeving bestaan uit hoge gebouwen met meerdere appartementen. Na ons bezoek aan het Vorres museum hebben we dan ook nog een aantal uren doorgebracht met het observeren van de lokale bewoners en het wandelen door de verschillende buurten. Hierdoor werd het museumbezoek een dagje uit.

Ian Vorres keerde, na vele jaren in Canada te hebben gewoond, terug naar Griekenland. Hier begon hij met het verzamelen van traditionele Griekse voorwerpen,  die door lokale bewoners minachtend als afval werden afgedaan. Zo kocht hij grote partijen aardenwerken urnen, molenstenen en oude houten deuren op. Het kleine huisje dat hij had gekocht om in te wonen, richtte hij helemaal in met deze typische Griekse voorwerpen en meubilair.

Sommige verzamelingen zijn onverwacht, zoals een collectie van borden waarop het toenmalige Grieks koningspaar staat afgebeeld. Tientallen hangen er in zijn voormalige woning. In 1968 begon hij ook met het verzamelen van moderne kunst. Zowel schilderwerken als beeldhouwwerken werden door hem aangekocht en deze staan nu opgesteld in een moderne aanbouw.

Verschillende levensgrote werken van Yannis Gatis, waarvan een voorbeeld te zien is op het perron van metrohalte Larrissa station, komen hier écht tot zijn recht. Een brede variatie aan abstracte en realistische schilderijen zijn opgenomen in de collectie van deze Ian Vorris, die in 2015 overleed.

Vandaag de dag is het een staatsmuseum dat wordt beheerd door een zelfstandige stichting om te voorkomen dat het in verval raakt. 

Het museum is voor individuele bezoekers alleen open in het weekend en een entreekaartje kost 5 euro. Bezoek de website van het Vorres Museum voor de huidige openingstijden, toegangsprijzen en exposities. 

Athene vorres museum
Moderne kunst in Vorres Museum Athene
ian vorres woonhuis athene
Voormalig woonhuis van Ian Vorres

Frissiras Museum

Middenin het stadscentrum bevindt zich het Frissiras museum. Dit kunstmuseum lijkt met een toegangsprijs van 6 euro ietwat aan de dure kant, maar binnen 2 minuten realiseer je dat het eigenlijk erg goedkoop is.

De familie Frissiras verzamelt al vele jaren kunst en bezit momenteel zo’n 4.000  moderne kunstwerken van diverse Europese kunstenaars. Het bijzondere is dat er relatief weinig West-Europese kunstwerken in de collectie zijn opgenomen. Tijdens mijn bezoek heb ik prachtige werken uit onder andere Servië en Polen gezien. De familie heeft een voorkeur voor een bepaalde stijl, waar ik persoonlijk ook erg van houd. Het is dan ook geen wonder dat ik al wandelend razend enthousiast werd en mijn bezoek wilde delen met de gehele wereld.

Elk half jaar wordt er een nieuwe expositie gehouden in dit museum. Bezoek daarom eerst de website van het Frissiras Museum voor de meest recente informatie over openingstijden, toegangsprijzen en exposities.

Frissiras museum interieur
Met klassieke muziek op de achtergrond in Frissiras Museum

En zo heeft Athene nog veel meer te bieden aan haar bezoekers, dan de bekende oudheden. Lees ook mijn onderstaande blogs voor meer inspiratie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!