Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Athene, Wandelen

Doen in Athene – Wandelen op Immitos met haar kloosters en uitzichten

Athene Hymettus Imittos

In de volksmond wordt de berg Trellovuni genoemd, vroeger heette het Hymettus en tegenwoordig is het Imittos.  Uiteindelijk maakt het niet uit welke naam je deze berg geeft, zijn aantrekkingskracht op de Athenenaren is groot.

Deze berg is niet alleen een goed alternatief voor de drukke stad, maar het biedt ook geweldige uitzichten over Athene en de kust. Verschillende kleine openingen in de grond blijken diepe grotten of oude mijnen te zijn en de over de berg verspreide oude kloosters en kerken geven het geheel een spiritueel karakter. En dat allemaal op slechts 30 minuten reizen vanaf het centrum. 

De meeste mensen komen naar Imittos of Hymettus voor een stevige wandeling op diens glooiende hellingen met haar prachtige vergezichten over de stad. Er zijn korte en gemakkelijke wandelingen over brede paden voor de ontspannen wandelaars. Voor avonturiers en zij die van een uitdaging houden, zijn er steile rotsachtige paden die je naar de 1000 meter hoge top leiden.

Athene Hymettus Imittos

Kaisariani Klooster

Een wandeling op Imittos is niet compleet zonder een bezoek aan het kleine, maar zeer mooi gerestaureerde klooster van Kaisariani. Na een bezoek aan Kaisariani zal de klooster van Daphni een teleurstelling zijn.  Daar waar Daphni langs een drukke snelweg ligt, hoor je bij Kaisaraini alleen de vogels en de stemmen van de bezoekers.  Daar waar je in Daphni alleen ruïnes ziet, krijg je hier een volledig gerestaureerde kerk met oude muurschilderingen te zien.

Op het moment dat je de toegangspoort van Kaisariani doorgaat en het ommuurde binnenterrein betreedt, komt er een golf van rust over je heen. Er zijn bankjes van marmer om op te zitten en delen van oude kolommen en ornamenten fungeren als leuningen en decoratie. Een paar mooie bomen omringd door perkjes gevuld met kruiden, en een kat die graag geaaid en gestreeld wil worden, maken het vreedzame plaatje compleet. Een prima plek om in rust te genieten van een warm zonnetje of koel briesje.

Het oude kerkje op het binnenterrein draagt vele eeuwen geschiedenis met zich mee. Enkele van de pilaren stammen nog uit de 11de eeuw en voorin de kerk kun je de verschillende lagen muurschilderingen goed zien. De oudste stamt uit de 14de eeuw, de overige muurschilderingen dateren van de 18de eeuw.

Het kerkje is in de loop van de eeuwen aan diverse verbouwingen onderworpen geweest. Als laatste is er in de 17de eeuw een voorportaal geplaatst. Behalve het kerkje, tref je op het terrein ook nog een oude badruimte aan, die later door de Turken is gebruikt voor de productie van olijfolie.

Ook de spartaanse cellen van de monniken zijn gedeeltelijk bewaard gebleven. De voormalige eetzaal en keuken zijn simpel, en behoorlijk koel. Heerlijk in de zomer, maar zonder vuur vreselijk koud in de winter.

athene kaisariani hymettus

Overige kapellen en kerken op Immitos

Vanaf het klooster is het maar een korte wandeling naar een kleine botanische tuin en van daaruit loop je verder omhoog naar de Kapel der Hemelvaart. Dit is een kleine kerkje in wat nu een grot lijkt. Allerlei kleine iconen verrijken de vochtige witte muren en maken het tot een bijzonder religieus aanvoelende plek. Net buiten deze kapel is een oude waterreservoir gevuld met donker water waarin felgekleurde vissen zwemmen.

De ruïnes van Aghii Taxiarches en Aghios Markos staan op een plateau met uitzicht over Athene. Vanaf hier kun je één van de vele uitdagende wandelingen naar de bergtop nemen. Voor hen die liever niet te veel willen klimmen is de wandeling vanaf Kapel der Hemelvaart richting Kalopoula een goed alternatief.

Na een aantal prachtige vergezichten kun je uitrusten op het door groen omringde terras van café Kalopoula met een lekkere kop koffie of kleine maaltijd.

athene hymettus imittos

Wandel-app

Voor onze wandelingen op berg Imittos hebben wij gebruik gemaakt van Anadigit’s Topoguide-app voor de berg Hymettus. Het kost 6 euro en is perfect gezelschap tijdens het wandelen.

Met behulp van de GPS zie je niet alleen waar je je bevindt, maar ook welke wandelpaden er in de buurt zijn. Op die manier kun je je wandeling optimaal vormgeven. De app geeft ook het hoogteverschil aan, zodat je goed kan inschatten hoeveel er geklommen of gedaald gaat worden.

Voor de geïnteresseerden wijst het nog allerlei bezienswaardigheden aan, soms vergezeld met een kort verhaal in het Engels. Dit laatste is vooral handig als je op zoek gaat naar de ondergrondse grotten en mijnen. Deze zijn met het blote oog nauwelijks te vinden vanwege de bijzonder kleine openingen of begroeide ingangen.  

athene hymettus imittos

Hoe kom je er?

De berg is goed te bereiken met de auto. Je kan zelfs helemaal naar de top rijden. Onderweg zijn er verschillende kleine parkeerplaatsen, vanwaar je een wandelroute kunt oppakken. In de buurt van het klooster en bij het café staan de auto’s vaak gewoon langs de straat geparkeerd. 

Ga je met openbaar vervoer, dan is bus 250 vanaf onder andere metrohalte Evangelismos een goede optie. Je stapt uit bij halte Geologica en loopt dan even door. Naast een hek is een smal looppad dat naar een drukke weg leidt. Daar aangekomen steek je de weg over en ga je linksaf onder de ringweg door. Je loopt dan vanzelf het natuurgebied in.

De busreis vanaf Evangelismos duurt ongeveer 20 minuten en de wandeling naar het startpunt zo’n 10 minuten. De bus gaat vaak, maar alleen doordeweeks en niet tijdens vakanties.

Een andere optie is lijn 224 welke ook langs halte Evangelismos komt. Je stapt dan bij de eindhalte van deze bus uit en loopt dan via een wandelpad langs de weg in ongeveer 30 minuten naar de voet van de berg. Je kunt de bordjes met gele vierkantjes volgen voor een mooie tour over de berg langs verschillende bezienswaardigheden.

athene hymettus imittos

Wandelen in Athene

Athene is een heerlijke stad om doorheen te wandelen. Er is zoveel meer te zien dan haar archeologische attracties.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!