Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Eten en Drinken, Oman

Alcohol in Oman, hoe zit dat nu?

Ibra, oman, markt, tapijt

Hoe zit het nu met alcohol in Oman? Het is een islamitisch land, dus verwacht je misschien dat het drinken van alcohol lastig zal zijn. Dat valt reuze mee. Je moet je wel aan een aantal spelregels houden, maar dan kun je vrijwel overal een glas alcohol vinden.

Waar te koop

Op de luchthaven zelf kun je in het duty free winkelgebied alcohol kopen. De maximale hoeveelheid die je mag meenemen het land in, is twee liter in maximaal twee flessen of 24 blikjes bier.  Bewaar de kassabon goed en ga gelijk naar je hotel met de flessen drank. Lees verderop in mijn blog waarom.

Er zijn een paar winkels in Oman, die alcohol mogen verkopen aan inwonenden met een speciale vergunning. Jij, als toerist, zal vriendelijk verzocht worden om naar een restaurant of bar te gaan.

Gelukkig kun je in veel restaurants, bars en clubs wel alcohol gebruiken. Vooral als ze gevestigd zijn in hotels. Wees dus niet verbaasd als je in de avonduren veel Omani’s in je hotelbar of -restaurant ziet. Zij logeren er niet, maar gebruiken de plaats om te genieten van een lekker glas bier, whiskey of wijn.

Alleen tijdens de Ramadan geldt een algeheel verbod op de consumptie en verkoop van alcohol. Alle andere dagen van het jaar kun je gewoon alcohol drinken en kopen in restaurants, ook op vrijdag.

Prijzen

Alcohol is niet goedkoop in Oman. Zeker niet als je het vergelijkt met de lokale prijzen voor niet-alcoholische dranken. Zo kost een flesje cola gemiddeld 44 cent, terwijl een flesje bier met hetzelfde volume bijna 7 euro kost in een restaurant. Onze alcoholconsumptie ging dan ook flink omlaag, maar daar tegenover stond dat we de vele lekkere verse vruchtensappen ontdekten.

vruchtensap, oman, maaltijd
Ook verse vruchtensappen kosten bijna niets

Geen alcohol op straat

Het is illegaal om alcohol mee te nemen op straat. De enige uitzondering is als je je aankopen vanaf de luchthaven meeneemt naar je verblijf. Maar dan nog, moet je de kassabon bij de hand houden, want alleen dat geeft je het recht om het te vervoeren.

Aangeschoten zijn in publieke ruimtes kan resulteren in een nacht in de gevangenis met daar bovenop een stevige boete. Het rijden onder invloed is absoluut verboden, en als je dan ook nog betrokken raakt bij een auto ongeluk, zijn de gevolgen niet te overzien.

Alternatieven

Natuurlijk zijn er manieren om wel aan (goedkoper) alcohol te komen, die je kunt gebruiken op je kamer of in je verblijf. Meestal is daarvoor een gesprekje met een barman of taxichauffeur al voldoende. Binnen no time kan die jou een voorraadje tegen gunstige prijzen leveren. Echter, dit is illegaal.

Alhoewel het wordt gedoogd op sommige plaatsen, is het bij wet verboden om alcohol door te verkopen aan of te kopen van individuen. Ik raad dan ook sterk aan om dit niet te doen. Je niet aan de wet houden, kan zware consequenties hebben in het Midden-Oosten. Er zal geen uitzondering voor jou als toerist worden gemaakt, en de straffen zijn er zeer zwaar.

Leeftijdsgrens

Nog even voor de volledigheid, om alcohol te mogen drinken moet je 21 jaar of ouder zijn.

Omaanse koffie, Oman, koffie
De sterk gekruide Omaanse koffie wordt vaak geserveerd met dadels en allerlei andere lekkernijen.

Lees ook:

Voor goede reisgidsen over Oman, kun je terecht bij o.a. Bol.com. Hieronder vind je enkele suggesties. 

En natuurlijk heb ik een pin voor op je Pinterest-bord.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!