Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Oman

Met een huurauto door Oman – de meest gestelde vragen beantwoord

Een auto huren in Oman is een aanrader. Wij zijn zeven dagen met een huurauto door Oman getrokken. Het werd een vakantie met veel vrijheid, weidse uitzichten, en bijzondere ontmoetingen.

Maar waar moet je op letten bij het huren van een auto en het rijden in Oman? In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen.

Een 4×4 of gewone auto huren?

Een 4×4 geeft je meer mogelijkheden om gravelwegen op te gaan of om bijvoorbeeld Jebel Akhdar te bezoeken. Veel reisgidsen en blogs raden dan ook aan om een 4×4 te huren. Besef alleen wel dat het rijden over de duinen in een woestijn niet is toegestaan. Echt off-road rijden is bij alle autoverhuurders verboden.

Wij hebben gekozen voor een gewone auto, ook wel een ‘saloon’ auto genoemd. En we hebben geen enkel probleem gehad om onze bestemmingen te bereiken. De meeste wegen zijn gewoon geasfalteerd en ook de gravelwegen zagen er goed onderhouden uit.

De meest bekende wadi’s (oases) zijn prima met een gewone auto te bereiken. Ook voor het overnachten in de woestijn ben je geen 4WD nodig. Het bedrijf dat wij hadden uitgekozen voor onze woestijnovernachting, bracht en haalde ons voor 10 OM per persoon op vanaf een ontmoetingspunt langs de geasfalteerde weg. En de chauffeur heeft toen ons al schuivend en lachend van plezier door de woestijn gereden. Iets wat we nooit met onze eigen 4×4 hadden durven doen.

Jebel Akhdar hebben wij dan ook niet gezien, maar daarvan hebben we geen spijt gehad. Wij waren eind april in Oman, en dan is de natuur op deze bergplateau niet op zijn best.

Hoeveel betaal je voor een huurauto?

Natuurlijk is een gewone huurauto veel goedkoper dan een 4×4. Prijzen verschillen ook per seizoen. Maar reken op een huur prijs van rond de 30 euro voor een gewone auto. Een 4×4 huur je voor minimaal 65 euro per dag.

Dit zijn de prijzen zonder aanvullende autoverzekering.

Onze huurauto in Oman

Ben ik in Oman een internationaal rijbewijs nodig?

Er wordt eigenlijk nooit naar je internationaal rijbewijs gevraagd, maar het is formeel wel nodig. Mijn advies is om gewoon even langs de ANWB-winkel te gaan en daar een internationaal rijbewijs te kopen. Dan weet je zeker dat er geen problemen ontstaan!

Wat is de maximale snelheid in Oman?

De maximale snelheid is 120 kilometer per uur buiten de stad. In de huurauto zul je een alarm horen als je harder dan 120 km per uur rijdt. Wij hielden ons dus netjes aan de maximale snelheid. Toch werden we regelmatig voorbijgereden door Omani’s.  We weten zeker dat zij hun alarm hebben uitgeschakeld.

Omani’s vertonen, ondanks dat ze hard rijden, over het algemeen geen onrustig rijgedrag. Als men achter je moet blijven, passen zij hun snelheid netjes aan. Geen gehonk of getoeter om je te manen sneller te rijden of ruimte te maken zodat zij je kunnen passeren.

Een andere reden om niet té hard te rijden is dat er regelmatig gecontroleerd wordt met flitsers en radars.

Zijn de verkeersborden in Oman alleen in het Arabisch of ook in het Engels?

Op de verkeersborden staat alles in het Arabisch en Engels aangegeven. Verder gebruikten wij Google Maps als navigatie om er zeker van te zijn dat we de goede route nemen.

Wel of geen auto huren voor je vakantie in Oman?

Het huren van een auto heeft een extra dimensie aan onze vakantie gegeven. We hadden alle tijd om kleine dorpen te bezoeken, de mooie natuur langs de weg te aanschouwen en te verwonderen over de vele vergezichten.

Veel bezienswaardigheden zijn alleen met de auto te bereiken, dus reizen met openbaar vervoer zou ik zeker niet aanraden.

Reizen met een groep in georganiseerd verband is gemakkelijk, maar we zijn wel bang dat je dan maar weinig van het échte Oman meekrijgt. Doordat we op eigen gelegenheid reisden en vooral bij lokale bewoners logeerden, maakten we kennis met het lokale leven.

Daarnaast is autorijden in Oman niet moeilijk of gevaarlijk, dus zeker doen zou ik zeggen.

Hoe is het om auto te rijden in de hoofdstad Muscat?

Eerlijk is eerlijk. Ik ga niet zeggen dat het heel simpel is om met een auto door Muscat te rijden. Gevaarlijk is het ook niet, maar soms wel een uitdaging.

Ten eerste is er geen goede wegenkaart van de stad, dus je moet of op Google Maps  vertrouwen of accepteren dat je vaak verdwaalt. Na drie dagen rondrijden in Muscat, heb ik toch wel een ‘aantal’ trucs gevonden om het rijden van A naar B gemakkelijker te maken.

Dit zijn ze:

  • Al Sultan Qaboos Street is de hoofdstraat en probeer daar altijd weer naar terug te keren als je bent verdwaald.
  • Check in welke wijk je bestemming ligt. De naam van de wijk staat aangegeven op de borden. Als er een afslag is naar die wijk, neem hem! Ook al staat er dat je links moet aanhouden of rechts moet aanhouden en dat niet logisch lijkt. De bewegwijzering klopt hier in alle gevallen.
  • Zo gauw je in de wijk bent, kijk je naar de  kaart en ga je op basis van referentiepunten richting je eind bestemming. Goede referentiepunten zijn benzine stations, moskeeën en hotels.
  • Heb je een afslag gemist? Geen probleem. Rijd door naar het volgende kruispunt. Op elke kruising mag je namelijk een U-turn maken. Ook als het niet mag, zul je zien dat vrijwel alle Omani’s het wel doen. Je bent niet de enige die in de hectische hoofdstad verdwaalt of afslagen mist.

Ook het invoegen werkt iets anders dan in Nederland. Er zijn hele korte invoegstroken, maar de wegen zijn weer zo breed dat je altijd kan invoegen. Men schuift gewoon een rijtje op voor je.

Uitzicht op Al Sultan Qaboos Street

Met een huurauto buiten Muscat rijden, hoe is dat?

Autorijden buiten Muscat is prima te doen! De overige steden en dorpen in Oman zijn klein en erg overzichtelijk.

Bij toeval vond ik op de luchthaven van Oman een plattegrond gevonden (in bakjes bij een balie vlakbij de bagageband), die erg handig was. Titel is: Sultanate of Oman Tourists Maps. Deze heeft ook plattegronden van de meest ‘belangrijke’ steden.

Deze gratis plattegrond vond ik beter dan de door mij gekochte kaart van Reise Know How (13,90 euro bij De zwerver). Alhoewel op die kaart wel meer toeristische bestemmingen stonden.

Een off-line kaart van Google Maps downloaden werkt trouwens ook prima.

Is het veilig om in Oman met een huurauto te rijden?

Veel reisgidsen waarschuwen voor het rijgedrag van Omani’s. Ze zouden erg hard en roekeloos rijden. Dat klopt, maar dit gedrag is vooral zichtbaar in de avonduren in Muscat.  Overdag valt het in de hoofdstad wel mee. Je hoeft alleen maar rekening te houden dat men zowel rechts als links inhaalt en dat velen niet de regel aanhouden om zoveel mogelijk rechts te rijden.

Buiten de stad is het superveilig om te rijden. De wegen zijn goed onderhouden en er is weinig verkeer. Ook in de dorpen of op afgelegen plaatsen kun je je auto met een gerust hart achterlaten.

Perfecte wegen en mooie vergezichten

Overige tips voor als je met een huurauto in Oman rijdt

Onderweg hebben we ons menigmaal gefrustreerd over de vele verkeersdrempels die we tegenkwamen. In dorpen is er een verkeersdrempel voor en na elke kruising . De verkeersdrempels zijn niet altijd heel erg goed zichtbaar, dus let goed op.

Wij reisden door Oman aan het einde van april. Dan begint al de droge tijd in Oman. Onderweg zagen we wel verscheidene waarschuwingsborden voor als er water op de weg is. Een rood bord met ‘Stop when water is at red’ geeft aan wanneer het water écht te diep is om doorheen te gaan. Dat teken staat echter zo hoog, dat een gewone auto al helemaal onder water zal komen. Dus wees voorzichtig met water op de weg. Liever stap je uit om er doorheen te waden, dan dat je er blindelings doorheen rijdt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!