Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Athene

Alles wat je wil weten over openbaar vervoer in Athene

reizen met ov door Athene

Wie in Athene landt met het vliegtuig voor een vakantie in Griekenland, zal vaak voor of na zijn vakantie nog even de hoofdstad ingaan.

Met een (huur)auto Athene ingaan, betekent files en chaotische verkeerssituaties. Daarnaast ben je eenmaal in de stad geen auto meer nodig. Vrijwel alle belangrijke bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar of zijn gemakkelijk met de metro of bus te bereiken.

Ook als je Athene je bestemming is voor een weekend of langere citytrip is het openbaar vervoer perfect om van de ene plaats naar de andere te gaan.

Op het eerste oog is de keuze overweldigend als je naar de hoeveelheid stations en haltes kijkt. Vaak hebben ze ook nog namen die moeilijk uit te spreken zijn. Toch is het rondreizen door de Griekse hoofdstad met het openbaar vervoer helemaal niet zo ingewikkeld.

De basis van het OV in Athene

Athene kent vijf verschillende vervoersmiddelen: metro, stadsbus, trolleybus, tram en de trein. 

Al het openbaar vervoer, behalve de voorstedelijke spoorlijn (gerund door TrainOSE), wordt beheerd door OASA. Hun tickets kunnen worden gebruikt op elk type vervoersmiddel, inclusief het stedelijke deel van de trein. Je kunt dus trein, bus en tram combineren zonder een nieuw kaartje te hoeven kopen. Dat is in ieder geval al lekker makkelijk.

Losse kaartjes en ook oplaadbare kaarten zijn overal verkrijgbaar. Elk metrostration heeft een kaartautomaat en de meesten hebben ook een bemand verkooppunt. Verder zijn er enkele verkopers vlakbij belangrijke bushaltes en kun je kaartjes kopen in diverse winkels en kiosken. Een volledig overzicht van alle verkooppunten vind je hier. Ik maakte vooral gebruik van de kaartautomaten op metrostations, waar ik altijd een aantal kaartjes vooraf kocht.

Je ticket is pas geldig als deze is gevalideerd. Als je bijvoorbeeld reist met de metro, dan valideer je de kaart bij de toegangspoort. Dit doe je zowel bij vertrek als aankomst. In bussen en trams hoef je alleen bij het instappen je ticket voor een machine te houden, ook als je overstapt. Op het moment dat je je ticket valideert is die 90 minuten, 24 uur of 5×24 uur geldig. Een boete voor het niet valideren van je kaartje kost €72.

Reizen vanaf het vliegveld naar Athene centrum

Op het vliegveld in een taxi springen is verleidelijk, maar reizen met het openbaar vervoer is goedkoper en soms sneller. 

Vanaf de internationale luchthaven van Athene, Eleftherios Venizelos, kun je of met de snelbus of met de metro naar de stad reizen. 

Met de bus

De vier snelbuslijnen rijden 24 uur per dag van en naar de luchthaven. Hun haltjes vind je net buiten de aankomsthal,

X93 gaat naar de busstations van Kifissos en Liosion. X95 rijdt naar het Syntagma-plein, de X96 heeft als eindbestemming Piraeus en gaat via de stranden van Athene. De X97 gaat naar metrostation Elliniko. Gemiddeld doet een bus er ruim een uur over om op zijn eindbestemming te komen, maar dat kan veel langer zijn tijdens de spits of als er een ongeluk is gebeurd. Een kaartje voor deze buslijnen kost € 5,50, of € 2,70 als je aanmerking komt voor korting. 

Met de metro

De metro kan een snellere en betere optie zijn. Hij rijdt alleen geen 24 uur per dag en vertrekt één keer in het half uur. De eerste treinen starten rond 06:32 uur en ze rijden door tot ongeveer 23:32 uur in de avond.

De metro is snel, want een rit naar Syntagmaplein duurt slechts 40 minuten. Een enkeltje van het vliegveld naar de stad kost €9, of €4,50 als je in aanmerking komt voor korting. Je kan ook al gelijk een retourticket kopen voor €16. Daarmee bespaar je 2 euro. Je moet alleen wel binnen 30 dagen de terugreis naar de luchthaven maken. 

Alle Metro Airport-tickets zijn 90 minuten geldig vanaf hun eerste validatie en in die periode kun je het combineren met zoveel andere bussen, trams, stedelijk deel van de treinen als je zelf wil. Je kan het kaartje alleen niet gebruiken in de Airport EXPRESS bussen en de X80-buslijn.

Het grootste nadeel van deze metrolijn 3 is dat er veel zakkenrollers actief kunnen zijn. Ze zijn superhandig in het je ontdoen van allerlei waardevolle voorwerpen. Vaak werken ze in groepsverband waarbij verschillende tactieken worden gebruikt. Van het belemmeren van de doorgang tot afleiden met behulp van een gesprek. Zorg er dus voor dat je je spullen altijd bij je houdt en waardevolle voorwerpen, inclusief geld en bankpassen, diep in je tas wegstopt.

Tip voor wanneer je een auto huurt

De meeste autoverhuurbedrijven zijn gevestigd buiten de luchthaven, dichtbij trein- en metrostation Koropi. Vanaf Koropi naar de stad geldt een ander, goedkoper tickettarief. Je kunt dan reizen met een standaard 90-minuten single ticket. Een kaartje dat slechts € 1,20 kost. Dat scheelt toch alweer € 7,80 aan reiskosten per persoon. Het is het dus de moeite waard om je autoverhuurder te vragen of ze je ook kunnen ophalen of wegbrengen naar Koropi.

Moderne metros in Athene

Met de OV door de stad

Reizen met openbaar vervoer door Athene is goed te doen, dus aarzel niet om een hotel of appartement net buiten het centrum te nemen. Op die manier krijg je ook de kans om iets van het lokale leven te proeven.

90-minuten single ticket

Het meest gemakkelijk is de 90 minuten single ticket van €1.20 (of €0.50 als je in aanmerking komt voor korting). Deze kun je gebruiken in de metro (tot Koropi station), op bussen, trolleybussen, trams en de trein op de route Magoula – Piraeus – Koropi. Je kunt er niet mee naar de luchthaven reizen of op buslijn X80 instappen. Je mag overstappen van het ene vervoermiddel naar de ander zo vaak als je wil binnen die 90 minuten.

De tijd gaat in op het moment dat je je ticket voor het eerst hebt gevalideerd. Je kunt dus gewoon van tevoren een aantal single tickets kopen. Waarbij je ook nog korting krijgt als 5 of 10 kaartjes in één keer koopt. 

Dagkaart

Weet je zeker dat je binnen 24 uur meer dan 4 keer het openbaar vervoer neemt, koop dan een dagkaart van € 4,10. De Daily ticket kun je 24 uur gebruiken. Verder gelden dezelfde regels qua gebruik van openbaar vervoer als bij de single ticket, behalve dat je ook gebruik kunt maken van de X80 buslijn. Deze buslijn gaat langs alle belangrijke toeristische bezienswaardigheden. Verder is de dagkaart 24 uur geldig vanaf het moment dat je hem voor het eerst hebt gevalideerd. 

5-daagse kaart

Blijf je wat langer in Athene en denk je dat je meer dan 8 keer op een bus, tram, trein of in de metro zult stappen, koop dan de 5-daagse kaart. Deze kost €8,20.  Ook hiervoor gelden dezelfde regels qua gebruik als voor de 90 minuten single ticket. De 5×24 uur gaat in vanaf het moment dat je de kaart voor het eerst valideert.

Toeristenkaart

 Heb je geen zin in gedoe, dan is er ook nog een 3 daagse toeristenticket, welke €20 kost. Dit is inclusief een retourtje naar de luchthaven. De kaart is 3×24 uur geldig en verder gelden dezelfde regels als bij een 90 minuten single ticket, behalve dat je met deze kaart ook lijn X80 mag gebruiken. 

Let op: De hier vermelde prijzen zijn de prijzen zoals ze waren op de datum van publicatie van dit artikel. Ze kunnen gewijzigd zijn. Een overzicht van de huidige prijzen vind je hier.

Overzicht van de metrolijnen

De metro, vroeger heette het de elektrische trein, rijdt al sinds 1869 door Athene. Lijn 1 is de oudste van de stad. Lijnen 2 en 3 zijn geopend in 2000. Hun stations zijn modern.

Op veel metrostations vind je bijzondere kunstwerken of kom je tentoongestelde archeologische vondsten tegen. Soms beide tegelijkertijd. 

De metro is eigenlijk de gemakkelijkste manier van reizen door de stad. Het verbindt belangrijke bezienswaardigheden, musea, commerciële centra, buitenwijken en de internationale luchthaven van Athene. De eerste treinen rijden tussen 05:00 en 05:30 uur. Ze vertrekken dan van hun eindstation. De laatste rijdt tussen 00:15 en 00:30 uur. Op vrijdag en zaterdag rijden de treinen tot 01.30. Maar check altijd wel even van tevoren als je één van de laatste treinen wilt nemen. Je vindt de tijden online of op het metrostation. 

Als toerist is het metrostation Akropolis, naast het Akropolismuseum erg handig. Je staat dan gelijk midden in het toeristisch centrum van Athene. Ook het station Syntagma is populair. Daar kun je de mooie soldaten vinden die voor het parlementsgebouw staan. De wisseling van de wacht is een populaire bezienswaardigheid. Verder kun je met de metro naar Piraeus voor een bezoek aan de vlooienmarkt op zondagochtend of om de ferry te nemen naar één van de eilanden.

Met de metro kun je ook naar enkele van de minder bekende Griekse wijken, waar niet zoveel toeristen heengaan. Zo reis je met de metro rechtstreeks naar het groene en aristocratische Kifissia, of naar Halandri voor een avondje uit.

Toegankelijkheid van metro 

Alle metrostations zijn uitgerust met hellingen en liften. De eerste en laatste metrostellen van lijn 2 en 3 zijn toegankelijk met de rolstoel. Op metrolijn 1 is er alleen een rolstoelingang in het eerste treinstel.

Op de stations van Ag. Nikolaos, Omonia en Monastiraki moet een draagbare oprit worden gebruikt voor het in- en uitstappen. De opening tussen de trein en het perron is hier te groot. Als je daar instapt, is het verstandig om de bewakers op deze stations te vragen de oprit voor je te plaatsen. Is één van deze haltes je eindstation, vraag dan de stationsmeester van het station waar je instapt om de medewerkers van dat station te informeren.

Heb je een visuele beperking, dan zijn de medewerkers van het station ook behulpzaam en begeleiden ze je naar het betreffende perron en trein. 

Stap midden in de stad uit, zoals hier bij Monastiraki

Bussen en trolleybussen

Er rijden meer dan duizend bussen door de straten van Athene. Als je nieuw bent in de stad, dan zal het bepalen van de route en de namen van de bushaltes in eerste instantie niet gemakkelijk zijn.

Het bus- en trolleybusnetwerk is echter het meest uitgebreide netwerk en bedient vele delen van de stad waar de metro niet komt, zoals veel woonwijken en de Atheense Rivièra.

Wil je reizen met de bus, download dan de OASA Telematics-app (beschikbaar voor iOS en Android  ) op je telefoon. Je vindt daarop de dienstregelingen voor alle bus- en trolleybusroutes van de stad, evenals die van de metro’s. Als je de naam weet van een bushalte, dan kun je ook gelijk een lijst vinden van alle bussen die daar stoppen, evenals een betrouwbare realtime kaart en aftelling voor de bussen die binnenkort aan de halte staan. 

X80 – langs alle bezienswaardigheden

De route van de X80-buslijn is speciaal ontworpen voor toeristen en rijdt van mei tot oktober. Het is een expreslijn die een ronde maakt langs alle toeristische bezienswaardigheden, waaronder het Syntagma-plein, het Akropolismuseum, het Planetarium, het Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre, het Archeologische Museum en het stadstheater in Piraeus. Om van deze bus gebruik te kunnen maken, moet je een 24-uurs kaart of een toeristenkaart voor 3 dagen hebben.  

040, 049 – naar Piraeus via Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre

Als je een dag of twee in Athene doorbrengt voordat je naar de eilanden gaat, of na je verblijf op één van de eilanden nog even naar Athene wil, dan kun je bus 040 nemen die rijdt van Piraeus naar Syntagma-plein. Bus 049 vertrekt ook vanuit Piraeus en gaat naar metrostation Omonia.

Je kunt buslijn 040 ook nemen voor een bezoek aan het moderne Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre. Stap dan uit bij bushalte Tzitziphies in Kallithea. 

A1, A2, A3, 122 – naar de stranden van Athene

Voor het proeven van de Atheense Rivièra kun je de A1-bus van Piraeus naar Voula nemen. Lijn A2 gaat rechtstreeks naar Voula en stopt niet onderweg. Vanuit het centrum van Athene (halte Akadimia) kun je de A3 nemen, die als eindbestemming Glyfada heeft.

Neem buslijn 122, die vertrekt van Argyroupoli en dan via Glyfada en Voula nog verder langs de kust gaat. Daarkun je een duik nemen in schoon water. Je kunt ook uitstappen bij het station van Limnē en daar een duik nemen in het meer van Vouliagmeni. 

Gratis bus naar Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre

Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre (SNFC) verzorgt gratis vervoer van en naar het Syntagma-plein. Je vindt de bushalte bij de kruising met Ermou-straat en het metrostation Syggrou/Fix. Deze bus gaat één keer in het uur en stopt al vrij vroeg met rijden. De dienstregeling van de pendelbus vind je hier

Toegankelijkheid van de bussen

Helaas zijn niet alle bussen en trolleybussen rolstoeltoegankelijk. Het is nogal willekeurig. Volgens OASA heeft 25% van de voertuigen een oprijplaat.

Alle bussen hebben wel een knielsysteem waarmee de deuren dichter bij de grond kunnen worden gebracht. Sommige haltes hebben verhoogde betonnen platforms voor het gemakkelijk in- en uitstappen, maar om op het platform te komen, kan een uitdaging zijn als je fysiek beperkt bent. Liever neem je de metro of de tram.

Met de bus door het chaotische verkeer van Athene

Trams

De lokale bevolking vindt de tram té langzaam. Ze zijn ook langzaam, maar vormen wel een comfortabele manier van reizen in Athene. De trams rijden vooral langs de Atheense Rivièra en naar de buitenwijken aan zee.

Er zijn twee tramlijnen in Athene. De T6-lijn rijdt van Syntagma-plein naar de kust en eindigt bij de halte Pikrodafni. De T7-lijn gaat langs de kust van Asklipieio Voulas naar Piraeus. De twee lijnen ontmoeten elkaar bij de halte Pikrodafni. Het is dus mogelijk om met de tram, met slechts één overstap, van het centrum van Athene naar Pireaus of Voula reizen. Je moet alleen geen haast hebben.

De eerste trams vertrekken vanaf hun eindstations tussen 04:49 en 05:31, en de laatste tussen 23:43 en 00:30. 

Toegankelijkheid van trams

De tramstations zijn voorzien van opritten en de trams hebben speciale zitplaatsen voor gehandicapten. Houd er wel rekening mee dat op veel plaatsen de trottoirs niet toegankelijk zijn gemaakt, waardoor de toegang tot de haltes nog steeds moeilijk kan zijn voor rolstoelgebruikers.

Reizen met de trein

De trein zul je niet snel gebruiken in Athene, omdat de metrolijnen toegankelijker en overzichtelijker zijn. Er is ook geen treinstation dat in het centrum van de stad stopt, als een soort centraal station. Larissa dat ten noorden van het centrum ligt, is het centrale station van Athene. Mocht je vanuit Athene verder willen reizen met de trein, bezoek dan de website van TrainOSE.

Ik heb altijd met veel plezier gebruik gemaakt van het openbaar vervoer in Athene. Ofwel om snel van de ene plaats naar de andere te gaan of om meer onbekende bezienswaardigheden te bezoeken. Struin gerust mijn website verder door, want ik heb nog veel meer geschreven over Athene.

  1. Tvh

    Metro is super duidelijk en erg makkelijk, maar de bussen zijn een drama nergens in duidelijke taal waar een bus naartoe rijdt alleen maar alles in het grieks ook is er nergens een duidelijk leesbare dienstregeling of plattegrond van de buslijnen te vinden.
    Hierin hebben ze in Athene nog veel teverbeteren.

  2. Taekema

    Nergens is te vinden of er ook een middelgrote hond mee mag in tram, bus of metro

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!