Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Algarve

Rogil – mijn favoriete dorp aan de westkust van de Algarve

aardappelvelden in Rogil

Gelegen tussen twee bekende plaatsen aan de westkust van de Algarve, lijkt Rogil een beetje het ondergeschoven kind van de regio te zijn. Onze verrassing was dan ook groot, toen we ontdekten dat dit dorp heel wat meer te bieden heeft dan gedacht. Daarnaast kun je vanuit Rogil heel gemakkelijk de regio’s rondom Aljezur en Odeceixe verkennen, zonder dat je tussen de toeristen zit.

Heerlijk wandelen in de omgeving

Wie de Rota Vicentina wandelt, komt door Rogil. Rogil is echter ook een goed startpunt voor een rondwandeling in de omgeving. We hebben daarvoor een eigen route gecreëerd, die meerdere gemarkeerde routes met elkaar verbindt.

We vertrekken vanaf restaurant Batate Doce richting de kust met de fishermen trail van Rota Vicentina naar het noorden. Na een korte wandeling langs de ruige kliffen keren we weer landinwaarts en volgen de historische wandeling van Odeceixe met haar geel-rode markering. Het moment dat die langs het irrigatiekanaal terugkeert naar Odeceixe, lopen wij rechtdoor naar Maria Vinaigre. Daar steken we de N120 over om na zo’n 2 kilometer de rood-witte markering van de Rota Vicentina op te pakken. Het laatste stuk gaat via mooie paden door het landbouwgebied en trakteert ons op mooie uitzichten naar de bergen van Monchique. 

Klik hier voor de kaart van Rota Vicentina met haar wandelroutes. We hebben 3,5 uur over deze zelfgekozen route van ongeveer 12 kilometer gedaan. Onderweg kom je geen restaurants of winkels tegen, dus neem genoeg water en snacks mee.

Ook in november bloeit er nog van alles en wat.

De verlaten wilde stranden van Rogil

Wie op zoek is naar verlaten stranden, stranden waar alleen vissers komen en slechts een enkele bezoeker, zal dat zeker in Rogil vinden. Vale dos Homens en Praia da Barrandinha zijn beide kleine rotstranden omringd door metershoge kliffen. Je kunt er lekker klauteren over rotsen en pootje baden in de ruwe zee. Praia da Carriagem hoort officieel ook bij Rogil, maar ligt dichterbij Aljezur dan Rogil.

Rogil, strand, Algarve
Eén met de natuur op de stranden van Rogil

Eten en drinken

Wat ons nog het meest verbaasd heeft over Rogil, is dat je er heerlijk kunt eten en een lekkere kop koffie met een lokale patisserie kunt gebruiken. 

Voor een goede en stevige maaltijd is Restaurante Museu da Batate Doce een absolute aanrader. Men heeft een vaste menukaart, maar daarin bevindt zich ook een briefje met specialiteiten. Het personeel is superaardig en al spreken ze geen Engels, ze helpen je bij het vertalen van het dagmenu. Een hoofdgerecht kost zo’n 10 euro en is meer dan vullend. 

Voor een kop koffie met iets lekkers stappen we bij Pão do Rogil binnen. Een moderne koffiezaak waar ook producten van de lokale bakkerij worden verkocht. Het brood van Rogil vonden wij het lekkerste van deze regio, en die wordt hier nog traditioneel in houtovens gebakken. Naast het café is een kleine museumwinkel waar je meer informatie over de bakkerij kunt vinden. Deze was tijdens ons bezoek in de winter helaas gesloten.

Een andere zaak die in de winter sluit, is Onda Natural. Hier komen de vegetariërs en veganisten volledig aan hun trekken met de dagelijks versbereide maaltijden.

Wie lokaal verbouwde groente en fruit wil inkopen, kan terecht in een kleine groentezaak aan de overkant van de straat.

rogil, zoete aardappel, restaurant
Zwijnenvlees geserveerd met zoete aardappel

Zondagsmarkt

Elke derde zondag van de maand wordt er een markt gehouden in Rogil. Een overblijfsel uit de tijden dat er in het dorp nauwelijks winkels waren en handelaren één keer per maand het dorp aandeden. Bewoners konden dan daar hun kleding, meubilair, schoenen, keukengerei en plantmateriaal kopen. Deze aanbieders komen er nog steeds en ze staan gebroederlijk naast de lokale bewoners die er hun oogst verkopen. Kom tussen 9.00 en 12.00, dan is het er het drukst. Een grote foodtruck serveert eten en lekkere warme koffie.

Rogil, zondagsmarkt, maand
Zondagsmarkt in Rogil, wintertime

Overnachten

Er zijn meerdere mogelijkheden voor een overnachting in Rogil. In het hart van het dorp, langs de N120, staat Hotel Alcatruz met moderne kamers. Buiten het dorp verhuren verschillende quinta’s kamers of appartementen, allemaal met zeer goede reviews. Ze zijn gemakkelijk te vinden op booking.com of Airbnb.

Rogil, overnachten, B&B
Meerdere opties voor een nacht in Rogil

Overweeg dus eens om in Rogil te overnachten, in plaats van in Odeceixe of Aljezur. Ik weet zeker dat je er geen spijt van zult krijgen.

Voor meer informatie over wat er te doen is in Odeceixe, Aljezur, Carrapateira of Bordeirea, lees ook mijn andere blogs. Deze vindt je hier.

  1. Betty Holiviers

    Bedankt voor info gaan er zeker gebruik van maken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!