Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Duitsland, Eten en Drinken, München

München | 4x betaalbaar, lokaal en vooral lekker lunchen

Leuke restaurantjes vinden in een vreemde stad is een uitdaging die ik altijd graag aan ga. In München heb ik behalve een aantal typische Duitse restaurants, ook een verrukkelijk Aziatisch restaurant gevonden.

Haxnbauer im Scholastikahaus

Van sommige restaurants weet je niet zeker of het nu een toeristische attractie is of dat er écht authentiek Duitse gerechten worden geserveerd. Die twijfel had ik even toen we restaurant Haxnbauer gingen bezoeken. Mijn conclusie is dat het restaurant zich heeft gespecialiseerd in een typisch Duits gerecht en daarmee zowel mensen uit München als bezoekers aantrekt.

Haxnbauer wordt in verschillende reisartikelen benoemd als een restaurant dat de lekkerste schweinaxen serveert van de stad en regio, ofwel ze serveren hier gegrilde varkenspoten. De bereidingswijze van het varkens- en lamsvlees is uniek. Het vlees wordt eerst 24 uur in een geheime marinade met zout gelegd en daarna gegrild. Bij binnenkomst zien we een grote hoeveelheid schweinhaxen in de rotisserie draaien, bijna klaar om gegeten te worden.

Als het vlees op tafel komt, zien we dat de varkenspoot een heerlijk krokante huid heeft en het vlees daaronder boterzacht is. Een hele schweinhaxe weegt tussen de 0.7 en 1,2 kilo, dat is iets teveel voor ons. Ik kies voor de kleinste variant met losse stukjes vlees, terwijl Milton zich op een halve poot stort. Een paar tafels verder zien we hoe een man een hele varkenspoot naar binnen werkt. Ongelofelijk!

De vleesgerechten worden met een aardappelbal of aardappelpuree geserveerd. Groente en salade bestel je er apart bij. Je komt hier immers voor het vlees en niet voor de groente.

Omdat de gerechten zo groot zijn, hebben we geen ruimte meer voor een nagerecht. Dat is erg jammer, want ik al een heerlijke apfelstrüdel met vanillesaus op de dessertkaart zien staan. Wie graag een dessert wil, raad ik dan ook aan om een hoofdgerecht te delen.

De enige tegenvaller zijn de prijzen voor een drankje. Het goedkoopste glas wijn kostte €7.50 en een kleine bier €4.20. Een pul met een halve liter bier komt voor iets meer dan 5 euro op tafel.

Onze eindconclusie is dat Haxnbauer absoluut een leuk restaurant is om naartoe te gaan, gezellige sfeer, goede bediening en gewoon heerlijk Duits eten!

Traditioneel Duits eten in Haxnbauer

Andy’s Krablergarten

Een ander heerlijk typisch Duits restaurant is Andy’s Krablergarten. Hier ga je heen als je zin hebt in een grote en malse schnitzel of cordon blue!

Het is een klein en gezellig restaurant waar de eigenaar nog zelf bedient. Rond lunchtijd komt menig vaste klant langs voor één van de vele dagschotels, maar we zien ook verschillende schnitzels aan onze neus voorbij gaan.

Ik kies voor een dagschotel van €7,90 en krijg daarvoor een heerlijke dagsoep met daarna pasta gebakken in spek en ei. Een heel simpel gerecht, maar tegelijkertijd ook heel smaakvol. Tijdens ons verblijf in Italië hebben we het nog een aantal keren gemaakt.

Voor Milton wordt het een cordon blue, zijn eerste. Hij kiest voor een variant die behalve met kaas, ook gevuld is met paddenstoelen en uien. De korst van de cordon blue is dun en krokant. Het ligt als een losse vlies over het vlees. Het vlees is mals, helemaal niet droog of taai. En de kaas…. ja, dat is overduidelijk die bekende cordon blue kaas.

Ook bij Andy zijn de gerechten simpel en zonder poeha. De cordon blue ligt half bovenop een enorme lading frites, en Milton krijgt er nog een schaaltje met salade bij.

In tegenstelling tot de Haxnbauer, zijn de dranken hier wel normaal geprijsd.

De eigenaar van Andy’s Krablergarden spreekt geen Engels, maar hij heeft wel een Engelse menukaart. En hij zal ook zeker vragen of het eten heeft gesmaakt. We zien hem met menig vaste klant een gezellig praatje maken, wat ook ons een welkom gevoel geeft.

Eten bij Andy’s Krablergarden is zeer geslaagd geweest en als je een beetje Duits kunt lezen, kun je er ook heel betaalbaar eten. Zorg alleen wel dat je genoeg contant geld bij je hebt, want je kunt hier niet met een bankkaart betalen.

Een supergoed gevulde cordon blue bij Andy’s Krablergarden in München

Münchner Suppenküche

Na zoveel vlees te hebben gegeten, is het tijd om wat groentes naar binnen te werken. Dat kan heel goed bij Münchner Suppenküche. Dit restaurant heeft meerdere vestigingen in de stad, maar de meest bekende is wel die op de Vitalienmarkt. Het is een klein restaurantje en elke dag serveren ze een variatie aan soepen en curry’s. Een soep kost tussen de 5 en 7 euro, een curry hooguit 8 euro. De gerechten zijn niet heel groot, dus als je trek hebt, wil je daarna misschien nog bij een bakker naar binnengaan voor een iets lekkers.

Voor ons was de soep niet genoeg, dus zijn we naar bakker Rischart gegaan en hebben daar op hun dakterras nog een apfelstrüdel gegeten. Vanaf het dakterras heb je goed uitzicht over de markt. Een heerlijke plek dus om schaamteloos naar mensen te observeren.

Even terug naar Münchner Suppenküche aan de Vitalienmarkt. Bij de entree hebben ze een lijst staan met de soepen en curry’s die ze die dag serveren. Je bestelt je soep met eventueel brood bij de kiosk en neemt je dienblad met eten mee naar één van de vele tafeltjes.

Lekker knus buiten zitten een soepje eten

Le Du Dim Sum restaurant en bar

Dit kleine dim sum restaurant heeft zonder twijfel een plek verworven op onze lijst van meest favoriete dim sum restaurants in de wereld.

Dit restaurant geeft haar eigen twist aan de verschillende dim sum gerechten, waarbij ze niet aarzelt om invloeden uit de Indonesische, Vietnamese en Thaise toe te voegen aan haar gerechten. Zo proefden we overduidelijk gember in de dumplings welke gekleurd zijn met rode of groene kleurstof. Sommige gerechten zijn wel traditioneel, zoals de typische soep dumplings uit Shanghai. Ook hebben we genoten van de inktvis in pittige bonensaus en de op eigen wijze bereidde krokante buikspek. De spek was heel erg krokant en absoluut niet vettig, dus daarvan hebben we nog een extra portie besteld.

Le Du Dim Sum restaurant en bar heeft meerdere vestigingen in München. Wij hebben de vestiging aan de Klenzestrasse in de wijk Glockenbachviertel bezocht. Een lunchmenu kost €11.90 exclusief drinken en in de avond betaal je €25,90, maar dan mag je vier gerechten van de kaart kiezen in plaats van drie. Je hebt in de avond ook keuze uit meer en duurdere gerechten.

Lekker smikkelen en smullen van bijzondere dim sum!

Vier keer geslaagd eten in München!

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat we naar München gingen, had ik al een aantal restaurants uitgezocht die voldeden aan de volgende criteria: betaalbaar, lokale gerechten en vooral lekker eten. Het bleken goede keuzes te zijn geweest en daarom deel ik ze dan ook hier met plezier!

Ben je benieuwd naar wat we allemaal gedaan hebben in München, lees dan Met de trein naar Venetië | eerste stop München.

Dat zijn een beetje veel schilderijen in Altes Pinakothek!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!