Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Duitsland, Sachsen, Wandelen

10 tips voor heerlijk wandelen in Sächsische Schweiz

tips en hints voor wandelen in sachsische schweiz

Ik beschouw mezelf niet als een ervaren wandelaar, ook al heb ik op veel plekken in Europa mijn wandelschoenen aangetrokken voor soms pittige wandelingen. Lange wandelingen maak ik alleen als ik in een vreemde stad of regio ben, dan loop ik me de benen uit het lijf.

Als ik de verhalen lees van ervaren wandelaars als FrankWandelt, en hoe hij de Malerweg heeft gelopen, dan ben ik zeker niet van zijn niveau. Alhoewel hij de wandelroute had onderschat, heeft hij wel de hele route gelopen. Ik niet. Na dag 2 had ik al besloten om iets minder ambitieus te zijn, want eerlijk is eerlijk een Nederlandse dagwandeling van 15 kilometer vind ik al lekker vermoeiend en dat is niets vergeleken met een wandeling van dezelfde lengte in Sächsische Schweiz!

Wil je gaan wandelen in Sächsische Schweiz, maar ben je geen ervaren wandelaar? Dan heb ik hier een aantal tips verzameld, gebaseerd op mijn ervaring van 5 dagen wandelen in dit gebied.

Waar verblijven?

Als wandelaar die van comfort houdt, wil ik niet de hele dag met een rugzak lopen en elke avond in een ander bed slapen. Natuurlijk kan ik mijn bagage van locatie naar locatie laten brengen, maar dat kost geld. Ik houd van comfort, maar ben ook nog steeds een budgetreiziger.

Tegelijkertijd wilde ik zoveel mogelijk etappes van de Malerweg wandelen. Het toeristisch informatiecentrum raadt Pirna aan als uitvalsbasis. Na 5 dagen in het gebied te zijn geweest, denken wij dat Bad Schandau een betere optie is. Vanuit hier vertrekken alle bussen naar de verschillende startpunten, het ligt in het midden van de Malerweg-route en beschikt over een treinstation waar de treinen vanuit Praag ook stoppen.

Uiteindelijk werd het voor ons Altendorf, omdat toen wij onze accommodatie gingen boeken, Pirna en Bad Schandau waren volgeboekt in onze prijscategorie. Ook in de herfst zijn tijdens de weekenden de meeste huisjes en hotels volgeboekt.

We hebben geen spijt gehad van ons verblijf in dit dorp net buiten Bad Schandau. Altendorf heeft een uitstekend betaalbaar restaurant, een worstenmaker die in zijn winkel niet alleen vleeswaren verkoopt maar ook heerlijke kaas en andere praktische levensmiddelen, het dorp heeft mooie vergezichten om de hoek, en een bushalte.

Een ander pluspunt is dat Altendorf aan de Malerweg zelf ligt, waardoor er al gelijk twee wandelingen voor de deur beginnen of eindigen. Verder loop je vanaf hier gemakkelijk naar Bad Schandau en naar het Kirnitzschtal, waar vandaan je de bus kunt nemen. Beide routes zijn gemarkeerd en onderdeel van een ietwat langere wandelroute.

Dit was tijdens onze eerste wandeling vanuit Altendorf

Openbaar vervoer hoe werkt dat?

Het reizen met openbaar vervoer in Sächsische Schweiz is ons erg goed bevallen. Er rijden veel en grote bussen, de chauffeurs zijn vriendelijk en ze rijden op tijd.

Het lokale vervoersbedrijf heeft een speciaal boekje uitgebracht genaamd ‘Fahrpläne’ met daarin alle relevante bus- en treinlijnen in het gebied inclusief vertrektijden. Toen ik later aan de dame van het toeristeninformatiecentrum vertelde dat ik het boekje gebruikte voor het plannen van onze wandelingen, keek zij erg bedenkelijk. Gaandeweg ontdekte ik waarom. De tijden van het boekje weken soms af van de tijden op de bushalte en sommige buslijnen stonden überhaupt niet in het boekje.

Uiteindelijk gebruikte ik GoogleMaps om de informatie uit het boekje te controleren. Veelal bleek GoogleMaps beter te werken als reisplanner dan de ‘Fahrpläne’.

De busroutes zijn soms wat verwarrend, omdat ze niet altijd dezelfde route rijden. Zo bleek onze bus naar Altendorf vanuit Bad Schandau niet altijd via de Elbekade in Bad Schandau te gaan. Hierdoor misten we de geplande bus en moesten we 1.5 uur wachten op de volgende. We zijn toen teruggelopen naar Altendorf, wat 45 minuten duurde vanwege de pittige klim.

De plattegrond in het gidsje bleek waardevoller te zijn, dan de tijdschema’s

Buskaartje

De meeste toeristen kopen bij de chauffeur hun kaartje en we hebben gemerkt dat de chauffeurs erg vriendelijk zijn ook al spreken zijzelf geen Engels. Een los buskaartje kost 2.40 euro en dan mag je een uur reizen in de gehele regio.

Er is ook een dagkaart voor 9 euro, en zelfs een week- en maandkaart beschikbaar. Koop je een carnet van 4 kaartjes, dan betaal je slechts 2.15 euro per rit. Meer informatie over tarieven vind je op de website van VVO.

Voor de historische tram van Bad Schandau naar Lichtenhainer Wasserfall betaal je 5 euro voor een enkele reis. Het traject van deze tram is dezelfde als die van buslijn 241, waarvoor je 2.40 euro betaalt. Wij kozen dan ook voor de bus, want die oude trams kennen we al wel.

Wandelingroutes zijn vaak uitdagend

Voordat we aan onze wandelingen in het Sächsiche Schweiz begonnen, beschouwden we onszelf als gewone gezonde mensen. Normaal gesproken wandelen we ongeveer een uur per dag (met een hond) in een tempo van ongeveer 6 kilometer per uur. We hebben geen overgewicht en ook geen echte fysieke beperkingen. 

We begonnen onze vijfdaagse wandelvakantie met een licht tot matig zware wandeling (etappe 3 van de Malerweg). Dat ging best wel goed. Natuurlijk hadden we na 14 kilometer wandelen, klimmen en dalen, vermoeide voeten en strakke spieren, maar dat is logisch. De dag erna maakten we een zware tot zeer zware wandeling van 7 uur. Dat hebben we geweten!  

De pittigheid zit niet in de afstand. Het zit in het feit dat je voor 95% procent over onverharde paden wandelt en vrijwel continue aan het klimmen en dalen bent. Het beklimmen van oneven treden en bestijgen van ladders maakt dat je lichaam echt getest wordt. 

Na deze wandeling besloten we onszelf wat meer rust te geven en tegelijkertijd zoveel mogelijk van de highlights in het gebied te genieten. We realiseerden ons dat de Malerweg vooral geschikt is voor zeer fitte en ervaren wandelaars. Voor normale mensen als wij is het misschien beter om het af te wisselen met wat rustigere dagen.

Voor hen die van locatie naar locatie wandelen zijn de wandelingen misschien gemakkelijker. Je kan dan vroeg beginnen, ’s middags lang lunchen en uitrusten, voordat je aan de tweede gedeelte begint. Wij reisden elke dag eerst een uur naar de plaats van bestemming en moesten soms ook weer terugreizen. Ook wilden we in onze vakantie niet elke ochtend om 7.00 beginnen, waardoor onze wandeldagen een stuk korter werden en we dus weinig rust namen onderweg. Dat maakte het extra zwaar. Er is toch een voordeel aan het wandelen van de hele route met een rugzak op je rug…..

Wij hadden geen reisgids of kaart bij ons, maar gebruikten de gratis folder ‘Malerweg’ als reisgids. Op GoogleMaps staan de startpunten van de verschillende etappes ook aangegeven en we hadden verder geen problemen met de routes. Frankwandelt had wat moeite soms met de bewegwijzering, maar wij konden de route moeiteloos volgen. Mede ook omdat we wisten dat de route niet met een ‘M’ of ‘Malerweg’ werd aangegeven maar met een rode stip of twee witte strepen en een rode streep.

We maakten gebruik van deze 2 gratis brochures voor onze wandelkeuzes

Ook gemakkelijke wandelingen 

In het Sächsische Schweiz is zo’n 800 kilometer aan wandelpaden uitgezet. dus er valt veel meer te wandelen dan alleen de Malerweg. Ook zijn alle wandelingen niet even zwaar en even lang.

In de vijf dagen die we gewandeld hebben, ontdekten we dat er nog vele andere wandelingen en rondwandelingen in het gebied zijn uitgezet. Zo ontdekten wij een mooie panorama-wandeling van Bad Schandau via Altendorf naar Cheznitz. En ook rondom de Hammerstein kwamen we verschillende rondwandelingen tegen.

Als je met de auto in het gebied bent, is het interessant om te rijden naar een parkeerplaats en van daaruit een rondwandeling te maken. Dat is ook wat de meeste Duitsers doen. Het viel ons ook op dat veel mensen naar een parkeerplaats rijden en dan alleen lopen naar een uitzichtpunt of specifieke highlight en dan weer terugkeren. Niet iedereen kiest voor het pad van de meeste weerstand.

In de gratis brochure van het toeristeninformatiecentrum over de Malerweg staan verschillende rondwandelingen opgenomen, waaronder ook lichtere wandelingen.

Investeren in een geschikte wandelgids is de moeite waard, omdat ze meer informatie en details geven over de verschillende wandelingen. Reisboekhandel De Zwerver heeft verschillende gidsen en kaarten in haar aanbod. Helaas zijn de meeste van die gidsen wel in het Duits. Ook ter plekke kun je wandelgidsen kopen, maar wederom alleen in het Duits.

Eén van de vele uitzichtpunten op de Bastei

Wandelkleding, wat trek ik aan?

Als gewone en niet serieuze wandelaars is het altijd even zoeken naar de juiste kleding. Het ene moment pufte en zweette ik vanwege de steile klim en een half uur later stond ik op een winderige rots uit te kijken over de regio met haar grillige rotsbergen.

Mijn wandeljas ging dan ook regelmatig aan en uit, open en dicht. We hebben uiteindelijk alle wandelingen gewoon in onze spijkerbroek en t-shirt gelopen en dat was prima te doen. We voelden ons soms wel een beetje ‘underdressed’ als we keken naar de kleding van de Duitse wandelaars. Zij lopen in keurige wandelbroeken met een bijbehorend wandelshirt, wandelrugzak en stevige wandelschoenen. Ik had weliswaar stevige A/B schoenen aan, maar soms miste ik wel een wat stevigere zool bij de oneffen ondergronden. Onze voeten en benen moesten erg hard werken.

De beste tip die we kunnen geven voor het wandelen is dus het gebruik van laagjes. Overweeg ook wandelstokken mee te nemen vanwege de vele oneffen paden. Die stokken maken het klimmen en afdalen zeker gemakkelijker. Persoonlijk zou ik eerder wandelstokken meenemen, dan zwaardere wandelschoenen aanschaffen.

Houd ook rekening met het feit dat het weer snel kan omslaan. In september hadden we zowel mooie zonnige dagen als zeer bewolkte en regenachtige dagen. Slechts één van de vijf dagen heeft het écht hard geregend. Niet alleen haalde ik toen mijn paraplu tevoorschijn, maar we schuilden we ook even onder een rots totdat de ergste regen voorbij was.

Het was niet alleen maar zonneschijn

Eten en drinken onderweg

Ik neem altijd voldoende water en noten mee voor onderweg. Ik heb al snel honger en kan ook gauw vermoeid raken. Een zak nootjes, wat fruit en water doen dan wonderen.

Eén keer hebben we een lunch meegenomen voor onderweg, maar liever eten we in een restaurant. Dat bleek geen enkel probleem te zijn. Elk klein dorp heeft wel een restaurant dat simpele Duitse gerechten serveert voor wandelaars en vakantiegangers.

De meeste restaurants hebben specialiteiten van de dag, welke veelal bestaan uit lokale gerechten met ingrediënten van het seizoen. Deze dagschotels worden alleen vermeld op een bord bij de entree, en in het Duits. Soms is het even puzzelen of gewoon ‘gokken’. Lekker was het wel.

Het eten kan variëren in prijs, maar is en blijft redelijk. Zo hebben we een heerlijke grote schnitzel met aardappel en salade gegeten voor 10.90 euro in Altendorf en een kleine aardappelnoedels met paddenstoelen voor 9.80 euro vlakbij Pfaffenstein. Uiteindelijk hebben we nooit meer betaald dan 11 euro voor een hoofdgerecht.

Aardappelnoedels in een saus van paddenstoelen

De prijzen voor drankjes variëren sterk in het Sächsische Schweiz. Zo heb ik voor twee koppen warme chocolademelk 3,80 euro betaald in Chebnitz, maar ook 3.60 euro voor één warme chocolademelk in Köningstein.

Waar ik altijd even aan moet wennen bij een bezoek aan Duitsland, is dat bier standaard in een halve liter glas komt. Milton heeft een aantal keren met rode wangen de rest van de wandelroute gelopen, omdat hij vergeten was te melden dat hij een klein glas bier wilde. Ik hield vooral van de schörl. Dat zijn vruchtensappen met prik, welke ook meestal in glazen van 0.4 liter worden geserveerd. Ik vind ze heel verfrissend en tegelijkertijd energiegevend. Ook weer zoiets typisch Duits, want de Duitsers drinken liever bubbeltjeswater dan gewoon water.

Op maandag, en soms ook op dinsdag, zijn veel restaurants overdag gesloten. Ga je wandelen op één van deze dagen, dan is het verstandig om van te voren (online of bij de lokale bevolking) te vragen of een bepaald restaurant open is. Wij kwamen bijvoorbeeld op een maandag aan in Gohres waar we voor de start van onze wandeling wilden eten. Alle restaurants, inclusief de bakkerij, bleken op die dag gesloten te zijn. Gelukkig konden de dames van het toeristisch informatiecentrum ons vertellen dat in het volgende dorp de gaststätte open was. Deze lag aan de wandelroute, pal naast de parkeerplaats voor de Pfaffenstein.  

We ontdekten ook al snel dat de brochure van de Malerweg niet alle horeca-gelegenheden langs de route heeft opgenomen. Meestal zocht ik even op GoogleMaps of op de kaart uit het boekje van de Fahrenpläne naar restaurantjes en café’s voor onderweg.

En nog een halve liter bier…..

Beste tijd is van maart tot en met oktober

Ik bezocht het gebied, samen met mijn man, in de laatste week van september en we hebben genoten van de prachtige herfstkleuren en het lage zonlicht dat door het bos scheen.

Toen we met een lokale bewoner spraken over de beste tijd om het gebied te bezoeken, gaf hij aan dat het van maart tot en met oktober prima vertoeven is in het Sächsische Schweiz. Alhoewel ik wel merkte dat eind september de temperatuur in de avond al wel heel snel daalt en de verwarming dan echt weer aanmoet.

In de zomer, gaf hij aan, is het relatief koel in het gebied vanwege haar hoogte. In de dalen langs de rivier, zoals in Bad Schandau en Pirna is het wel erg warm omdat het daar ’s avonds niet afkoelt. Maar hier in Altendorf, zegt hij vol trots, is het ’s zomers heerlijk fris.

Eén van de vele mooie uitzichtpunten in het gebied

Populaire bestemming, boek op tijd

Sächsische Schweiz is immens populair bij Duitsers en ook de Tsjechen komen graag naar dit gebied. Vooral in het weekend zijn veel huisjes volgeboekt en ook hotelkamers verhogen dan hun prijzen.

Ik boekte ons verblijf twee weken voor onze aankomst voor het laatste weekend van september en de eerste week van oktober. Op dat moment kon ik geen accommodatie meer vinden in Bad Schandau of andere dorpen langs de Elbe. De enige plaats waar ik voor onder 60 euro per nacht kon slapen, was in Altendorf. Een klein huisje vol met spulletjes, maar met een supervriendelijke gastheer en -vrouw, die zich prima wisten te redden met onze stenenkolen Duits. We hadden het uiteindelijk heel goed getroffen.

Duits is wel handig

In voormalig Oost-Duitsland is men het spreken van buitenlandse talen niet gewend. Met een paar woorden Duits kom je al een heel eind, maar voor wie de taal totaal niet spreekt en vertrouwt op Engels, gaat het een lastig bezoek worden.

Alle informatie is in het Duits, ook op informatieborden. In restaurants is er ook niet altijd een Engelstalig menu aanwezig.

Zeker de oudere bewoners in dit gebied spreken geen Engels en de jongeren slechts in beperkte mate. De meeste bewoners zijn onzeker over het spreken van een andere taal, en vallen dan al snel weer terug op het Duits als het te moeilijk wordt. In het ergste geval negeren ze je of zeggen ze niets meer. Dat doen ze dus niet omdat ze je niet mogen, maar omdat ze onwennig zijn.

Hoe lang dit gebied al bezocht wordt, bewijst o.a. deze bewegwijzering

Je hoeft er niet te wandelen

Wees gerust, als je niet van wandelen houdt, kun jij je ook nog vermaken in het Sächsiche Schweiz. De highlight van het gebied is de Bastei, welke je kunt bezoeken zonder dat je de berg omhoog hoeft te klimmen. Verder kun je dorpen als Sebnitz verkennen en daar het kunstbloemenmuseum induiken. In Bad Schandau bevindt zich in het natuureducatiecentrum een expositie over het Sächsische Schweiz en je kunt er op de boot stappen voor een vaartocht over de Elbe.

Via deze link vind je alle musea en bezienswaardigheden, maar ook andere activiteiten zoals wellness centra.

Wij hebben ons verblijf in de Sächsische Schweiz gecombineerd met eerst een bezoek aan Praag. Na onze wandelingen zijn we doorgegaan naar Dresden om vervolgens via Leipzig terug te reizen naar Nederland.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!